Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόγευση του σκληρού πολιτικού ροκ που πρόκειται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα και εντός της Βουλής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων αποτελεί ο χθεσινός πόλεμος ανακοινώσεων ιδίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την τετράωρη ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του και αφορμή τις διαρροές από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για να στηριχθεί η κατηγορία περί «ομολογίας» παρακολούθησης κι άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων. Τα κομματικά επιτελεία άλλωστε βρίσκονται σε θέσεις μάχης για την αυριανή σύγκρουση κορυφής των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να υψώσουν ανάχωμα στην τοξικότητα στην πολιτική ζωή, που δηλητηριάζει την κοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Γαλάζιες πηγές σχολίαζαν πως τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται «η μάχη της θεσμικής προσήλωσης που επιδεικνύει η κυβέρνηση και του πολακισμού που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπό αυτό το πρίσμα, διαμηνύουν ότι δεν θα επιτραπεί να επικρατήσει η στείρα αντιπαράθεση και να χαθεί η ευκαιρία συνεννόησης για την ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας της ΕΥΠ, με στόχο την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία των δικαιωμάτων και του απορρήτου των επικοινωνιών και εκείνο της αποτελεσματικότητας μιας κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμη: «Εγώ πουλάω το Predator... » - Το mail - αγγελία που διαφημίζει το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων

Στο κυβερνητικό επιτελείο διακρίνουν προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα, με την επιδίωξη να δώσει την εικόνα ενός νέου αντικυβερνητικού μετώπου. Χρέωσαν, δε, στην Κουμουνδούρου ευτελισμό των θεσμικών διαδικασιών με σκόπιμες διαρροές μιας απόρρητης συνεδρίασης και διαστρέβλωση των όσων διημείφθησαν για την κατασκευή ενός «νοσηρού» αφηγήματος, χαρακτηρίζοντάς την «αναξιόπιστο συνομιλητή» στην κορυφαία διαδικασία για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ.

Η στρατηγική της κυβέρνησης στις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές συγκρούσεις

Απέναντι σε αυτή την «μικροκομματική» τακτική, τη συνωμοσιολογία και τις βολές περί «σήψης στην πατρίδα με ευθύνη Κυριάκου Μητσοτάκη» αλλά και τις κατηγορίες της Χαριλάου Τρικούπη για συγκάλυψη και επιλογή ανούσιων κοκορομαχιών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα επιμείνουν στο θεσμικό δρόμο για τη βελτίωση χρόνιων παθογενειών και την αποφυγή επανάληψης της αστοχίας που διαπιστώθηκε με τη νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξ ού και με σύνθημα «όλα στο φως θεσμικά» ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει εκ νέου αύριο από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή, αλλά και να ελεγχθεί η πιθανή χρήση κακόβουλων λογισμικών όπως το Pretador και εντός της ελληνικής επικράτειας παρότι όπως έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, οι ελληνικές κρατικές αρχές ουδεμία σχέση έχουν με αυτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πληροφορίες θα προσδιορίσει τις σωστές διαστάσεις του θέματος, θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έλαβε άμεσα καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλλουν προτάσεις για την προσθήκη επιπλέον φίλτρων στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών όπως οι πολιτικοί και θα απευθύνει προσκλητήριο υπευθυνότητας και σοβαρότητας, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση συμψηφισμών. Όσο για το επιτακτικό ερώτημα ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της κανένα στοιχείο, δεν είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του κ. Ανδρουλάκη».

Στη γαλάζια στρατηγική πάντως συγκαταλέγεται και η ανάδειξη των καταγγελιών πρώην υπουργών όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και του ΚΚΕ για τις παρακολουθήσεις στον Περισσό την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να καταδειχτεί ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδείκνυε την ίδια ευαισθησία. Αυτές οι υποθέσεις εξάλλου αποτελούν έναν από τους λόγους που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητά την επέκταση του χρόνου διερεύνησης από την επικείμενη Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος δεκαετίας, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αβλεψίες και να διορθωθούν.

Τι θα γίνει με τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε το θολό τοπίο σχετικά με την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία έχουν αιτηθεί ΠΑΣΟΚ (ζήτησε να προηγηθεί της προ ημερησίας)

και ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία όλων των αρμοδίων από την ΕΥΠ, την ΑΔΑΕ και την κυβέρνηση. Ο αρχικός κατά προσέγγιση προγραμματισμός για την επόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου ανατράπηκε, καθώς η πλειοψηφία εκτιμά ότι το πλήθος των προς ακρόαση προσώπων απαιτεί περισσότερο χρόνο, προκαλώντας αντιπολιτευτικά πυρά για «παιχνίδι καθυστερήσεων».

Από την Πειραιώς πάντως αποκρούουν τις κατηγορίες, με γαλάζιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι θα προσέλθουν πιθανότατα σχεδόν όλα τα πρόσωπα που ζητά η αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών εκτός από τον κ. Δεμίρη αναμένεται να περάσει ο προκάτοχός του στην ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πιθανότατα και η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Η ακριβής ημερομηνία παραμένει ακόμη άγνωστη. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση καθυστέρησης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι το αντικείμενο των μυστικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κυκλοφορεί ως φέιγ βολάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA