Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπαρούτι μυρίζει το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σκηνικό με επίδικο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, προϊδεάζοντας για μία από τις σφοδρότερες συγκρούσεις επί διακυβέρνησης της ΝΔ σήμερα στη Βουλή και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (σ.σ. στις 11.00), καθώς η δια ζώσης αντιπαράθεσή τους εκτιμάται πώς μόνο εκτονωτικά δεν θα λειτουργήσει.

Με τον Πρωθυπουργό να έχει μπει προσωπικά στο κάδρο των επιθέσεων της αντιπολίτευσης και δη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με βαριές κατηγορίες περί «παρακράτους», συνεργάτες του σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσέρχεται ως «απολογούμενος» αλλά ως υπερασπιστής των θεσμών. Συνεπώς, δε θα τηρήσει γραμμή άμυνας αλλά θα περάσει στην αντεπίθεση σηκώνοντας το γάντι που του πετάνε, χωρίς όμως πρόθεση να ρίξει λάδι στη φωτιά ενός ήδη πολεμικού κλίματος, αλλά με τριπλή στόχευση. Να απαντήσει με θεσμικό τρόπο σε όλα τα αντιπολιτευτικά πυρά, να θέσει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις μακριά από συνωμοσιολογικά σενάρια και να αποκρυσταλλώσει τις προωθούμενες βελτιώσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Διαβάστε ακόμη: Ανδρουλάκης: «Να πει ο Μητσοτάκης γιατί με παρακολουθούσε η ΕΥΠ»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για το παρόν και το παρελθόν, όχι με διάθεση συμψηφισμών, αλλά για τον εντοπισμό ενδεχόμενων παθογενειών και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για βελτιώσεις στο άμεσο μέλλον.

Το παρόν και το παρελθόν της ΕΥΠ - Τα θεσμικά αντίβαρα για το μέλλον

Ως προς το παρόν θα αναφερθεί στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, αναλαμβάνοντας από το βήμα της Βουλής τη δέσμευση για πλήρη διαλεύκανση της νόμιμης μεν - πολιτικά λάθος δε επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. ΝίκουΑνδρουλάκη, αλλά και της ενδεχόμενης λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών σαν το Pretador στη χώρα μας, επιμένοντας ότι αυτά δεν χρησιμοποιούνται από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Θα υπενθυμίσει, δε, ότι ήταν ο ίδιος που δημοσιοποίησε το θέμα μόλις περιήλθε σε γνώση του ενώ ακολούθησαν παραιτήσεις.

Ο άξονας «παρελθόν» θα δίνει έμφαση σε χρόνιες παθογένειες που έχει διαγνώσει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και σε καταγγελίες όπως εκείνες για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ το 2016 ή από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγών. Ταυτόχρονα όμως αυτή η χρονική «βουτιά» θα αναδείξει και την προσχηματική επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ στις θεσμικές διαδικασίες, καθώς επί δικής του διακυβέρνησης δεν επέδειξε - όπως σχολιάζουν γαλάζιες πηγές - ανάλογη ευαισθησία για τη δημοκρατία της οποίας σήμερα παριστάνει τον θεματοφύλακα.

Ο τρίτος άξονας της παρέμβασης του Πρωθυπουργού θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον με αιχμή τα θεσμικά αντίβαρα που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε η ΕΥΠ να τηρεί αυστηρά του κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά να μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο της στην προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, καθώς όπως θα επισημάνει κάποιοι απεργάζονται σχέδια αστάθειας για τη χώρα.

Προσκλητήριο υπευθυνότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις επιτυχίες της Υπηρεσίας, θα αναλύσει τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την προσθήκη θεσμικών φίλτρων ενίσχυσης της λογοδοσίας της ΕΥΠ και μιλώντας για ένα «ευαίσθητο εθνικά και πολιτικά θέμα», θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρος την μικροκομματική εκμετάλλευση της υπόθεσης και να καταθέσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ρεαλιστικές προτάσεις για το μέλλον της ΕΥΠ. Αναμένεται παράλληλα να στηλιτεύσει τις «κραυγές» που ακούγονται, τονίζοντας ότι αν και με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο, εντέλει προκαλούν ζημία στη χώρα με διαστρεβλώσεις και εικασίες. Και φυσικά δεν θα λείψουν τα καρφιά περί «ελαφρότητας» με αιχμή το θεσμικό «ατόπημα» διαρροών της προχθεσινής απόρρητης συνεδρίασης Θεσμών και Διαφάνειας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάργηση (;) της δυνατότητας παρακολούθησης πολιτικών

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ευθέως το ερώτημα «ναι ή όχι στην απαγόρευση δια νόμου στην ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικούς ακόμα και όταν ανακύπτουν λόγοι εθνικής ασφαλείας;». Ώστε ενδεχόμενη νομοθετική εξαίρεσή τους να προωθηθεί διακομματικά. Απευθυνόμενος πάντως στους πολίτες θα τονίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί εγγυητή των θεσμών, αλλά και της σταθερότητας της χώρας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων.

Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης

Στον αντίποδα, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι βέβαιο ότι θα προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση με πρόθεση προσωπικής στοχοποίησης του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα ερωτήματα: ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται και αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει υπηρεσίες του Predator, θα χαρακτηρίσει εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη «εγκέφαλο του επιτελικού παρακράτους» και θα ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και προσωπικά ενδιαφερόμενος θα είναι υποχρεωτικά απών από τη συζήτηση. Από χθες, ωστόσο, κλιμάκωσε την πολεμική του με ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας «πλεκτάνη» εναντίον του για να τεθεί «υπό ομηρία το ΠΑΣΟΚ» και καλώντας τον να απαντήσει σήμερα δημοσίως γιατί κρίθηκε «δημόσιος κίνδυνος» και τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA