Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή με την οποία άνοιξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και αναφέρθηκε στις άμεσες παρεμβάσεις που ακολούθησαν όπως οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής». 

Διαβάστε ακόμη: Live streaming από τη Βουλή: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει η συζήτηση στη Βουλή σε «κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις» και χαρακτήρισε την ΕΥΠ ως «ένα ευαίσθητο βραχίονα που δεν επιτρέπεται να παραλύσει ούτε λεπτό» τονίζοντας ότι ένα ολίσθημα δεν πρέπει να ακυρώσει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ. «Η ΕΥΠ έχει μόνιμο μέτωπο με εσωτερική και εξωτερική τρομοκρατία πετυχαίνοντας επιτυχίες»» συνέχισε ο πρωθυπουργός που αποκάλυψε πως: «Οπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της επικοινωνίας και της ασφάλειας. Το ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή και σε λίγο θα συνεδριάσει καθώς σε πολλές χώρες αποκαλύπτεται ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Σε πολλές χώρες ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις κι αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι παρακολούθησης. Τα περιγράφει αυτά στον κ. Παπαδημούλη η κ. Μετσόλα που θέλησε να παρουσιάσει το θέμα ως ελληνική ιδιαιτερότητα». 

«Επεσα κι εγώ θύμα συνακροάσεων»

«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που στη συνέχεια σημείωσε πως στο εξωτερικό κάποιοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη. «Μια διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να μη μετατραπεί σε δηλητήριο της κοινωνίας. Κι ασφαλώς να μη δημιουργήσουμε εικόνα εθνικής ανεπάρκειας και πεδίο διχασμού. Γιατί στο εσωτερικό κυκλοφορούν πολύ εύκολα εύπεπτα σενάρια κατασκποπείας τα οποία όμως πριονίζουν τους θεσμούς. Αλλά και στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη κι αδύναμη» σημείωσε.

«Δεν χρησιμοποιείται το Predator από ελληνικές υπηρεσίες»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε τέσσερις αλήθειες, όπως, χαρακτηριστικά είπε, για το θέμα των επισυνδέσεων. Ιδιαίτερα, είπε πως:

  • «Αλήθεια 1η: πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που σκόπιμα προκαλείται για σύνδεση κακόβουλωμν λογισμικών τύπο predator και νόμιμων επισυνδέσεων ΕΥΠ. Υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα πρώτα δεν χρησιμοποιούνται το αποδεικνύει και η έκθεση ΑΔΑΕ και σας καλώ να τη μοιράσετε στους βουλευτές. Οι νόμιμες επισυνδέσεις, όλες λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο το οποίο προϋπήρεχε και έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη 2η υπογραφή του εισαγγελέα για να νομιμοποοιούνται οι επισυνδέσεις».
  • «Αλήθεια 2η: η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Εγινε νόμιμα, αλλά ηταν προβεβλημένος πολιτικός και έπρεπε να έχει επιδείξει περισσότερα φίλτρα κι άλλα αντανακλαστικά. Αυτό ήταν το νόημα της φράσης μου για μια πράξη νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Γι’ αυτό επανήλθαμε στον 2ο εισαγγελέα».
  • «Αλήθεια 3η: σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει και για όσους ερευνούν, με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Ας μην κατασκευάζονται λοιπόν εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Χρειάζεται κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα 11.29.10 όσοι το αρνούνται ψεύδονται και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».
  • «Αλήθεια 4η: από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά καθώς γνωρίζετε ότι αυτά τα θέματα δεν λέγονται δημόσια. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν για μικροκομματικά οφέλη όπως κάνατε με ανακοίνωσή σας».

«Στα δικαστήρια, αν αμφισβητεί τη νομιμότητα»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη να απευθυνθεί σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν επιμένει να την αμφισβητεί τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης.

«Πάει πολύ να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης»

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βεβαίως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

«Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης». Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην «Αυγή» μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».

«Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο για αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκη.

«Τους πρωθυπουργούς του επιλέγει ο λαός»

Σχολιάζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε πως: «Κάλεσα από αρχή εκλογής κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρνήθηκε τότε όπως αρνείται και τώρα. Εχει πει βέβαια ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού χώρας ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία επικρατούσε στις εκλογές. Δικαίωμα του να επιλέγει φίλους και συμμάχους αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς του επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ να ασκήσει κριτική στις παραλήψεις… να συμβάλλει σε διαχείριση διαχρονικού ζητήματος. Και να μας πείτε αν οι Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν πήγαγε ευθύνη ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο όπως έκανα».

Ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Ενας πολιτικός αρχηγός πρέπει να μπορεί να ξεχωρίζει την πρόσκαιρη επιρροή της συγκυρίας από την ευθύνη της εθνικής πορείας και να επιλέγει τη δεύτερη αλλά ο αρχηγός σας φαίνεται έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι φανερή γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη του προκύψει τελικά Τσίπρας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα, δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία, και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας;» για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πως θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα, - συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».

«Απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα»

«Στον Έβρο ήδη μεθοδεύεται ακόμη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο» συνέχισε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως είναι «ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα από παράγοντες εντός της χώρας. Ότι δηλαδή Ελληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος. Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κατά δήλωση των ίδιων των μεταναστών. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το εργαλειοποιείτε με αυτόν τον τρόπο. Προστατεύουμε τους αθώους φυλάμε τα σύνορα μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. αφήνει πίσω τα μνήμονια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού. Τον τελευταίο μήνα συνάντησα τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής Χερσονήσου. «Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA