Με την προσδοκία λήψης απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την προσθήκη φίλτρων διαφάνειας και λογοδοσίας στο θεσμικό πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ, προσέρχονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στις 10 το πρωί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσία όλων των αρμοδίων της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, της εισαγγελίας και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού.
Το αν βεβαίως η εν λόγω θεσμική διαδικασία θα συμβάλλει εντέλει να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ή θα λειτουργήσει ως επιπλέον λάδι στη φωτιά μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σημαντική, καθώς εκεί θεωρητικά μπορούν να δοθούν οι απαντήσεις από τα αρμόδια χείλη με τον δέοντα θεσμικό τρόπο. Βέβαιο πάντως θεωρείται ότι θα μετατραπεί σε χώρο ενός άτυπου μπρα ντε φερ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση Καραμανλή: «Το να προκλήθηκαν οι παρακολουθήσεις από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι αντιδημοκρατικό και ανόητο»
Άτυπο μπρα ντε φερ δια των ερωτήσεων στην Επιτροπή Θεσμών
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα βομβαρδίσουν τον νυν και δη τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων με δεκάδες ερωτήματα, απαιτώντας ξεκάθαρες απαντήσεις. Στην κορυφή ο λόγος που τέθηκε υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διαβίβαση του σχετικού φακέλου στην Επιτροπή. Εξίσου εμφατικά θα τεθούν τα ερωτήματα: ποιος αποπειράθηκε να τον παγιδεύσει με το Predator, αν η ΕΥΠ κάνει χρήση αυτού ή άλλου κακόβουλου λογισμικού ή μισθώνει υπηρεσίες τους, αν έχουν ελεγχθεί αυτοί που τα χρησιμοποιούν στην ελληνική επικράτεια και εάν και πόσοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται.
Οι βουλευτές της ΝΔ από την πλευρά τους θα επιδιώξουν δια των ερωτήσεών τους να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας την άγνοια του Πρωθυπουργού και του Γρηγόρη Δημητριάδη για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο κινήθηκε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποιώντας την υπόθεση και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ. Ενώ με ερωτήσεις στους επικεφαλής της ΕΥΠ τις περιόδους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡΑ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν πιθανές διαχρονικές παθογένειες του θεσμικού πλαισίου με στόχο τη βελτίωσή του.
Από χθες μυρίζει μπαρούτι
Το κλίμα πάντως είναι από χθες τεταμένο τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατηγόρησαν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων την πλειοψηφία για προσπάθεια μετατροπής της διαδικασίας σε «μπάχαλο», εξαιτίας της επιλογής ταυτόχρονης ακρόασης των 9 εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, του απορρήτου του συνόλου της συνεδρίασης και τις συστάσεις για είσοδο στην αίθουσα άνευ κινητών τηλεφώνων προς αποφυγή διαρροών. «Ζητώ από όλους να διαφυλάξουν τη διαδικασία. Το θέμα είναι να αυτοπροστατευθεί η διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν να μη ξεφύγει», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, απέναντι στα αιτήματά τους για εξέταση κατά μόνας, κινητά τηλέφωνα και δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης πλην εκείνων που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Την ίδια ώρα Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Οικονόμου συγκρούονταν με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ μία μόλις μέρα πριν ο Πρόεδρός της παραστεί στη Βουλή και το αίτημά του για έρευνα σε βάθος διετίας αναφορικά με το εάν και πόσοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται. Για «αντιδημοκρατική εκτροπή» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ με πυρά για διαχείριση της υπόθεσης Ανδρουλάκη «με όρους ελαφρού θεάματος» και με «μυθεύματα» προς δημιουργία εντυπώσεων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Φωτιές» άναψε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια
Κι ενώ οι πολιτικοί διαξιφισμοί δεν έχουν τέλος νέες «φωτιές» άναψαν οι αναφορές του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα από τα Ανώγεια, καθώς ερμηνεύθηκαν ποικιλοτρόπως. Ορισμένοι στην κεντροδεξιά παράταξη φέρονται να ήρθαν σε αμηχανία, άλλοι να εκνευρίστηκαν κι άλλοι τις αποκωδικοποίησαν ως πιο έντονη περιγραφή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για να μη μείνει καμία σκιά. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις πάντως έπεσαν βροχή και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με ένα ισορροπημένο σχόλιο να αμβλύνει τυχόν αρνητικές εντυπώσεις.
Μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διαύγεια και τη διαφάνεια ως θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό βίο και τόνισε ότι για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών πρέπει να βγουν όλα στο φως και με «διακομματική συνεργασία» να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν. Άπλετο φως», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία «είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Τόνισε, ωστόσο, πως: «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν».
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη «τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι' αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη». Επισήμαναν, δε, τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και το προσκλητήριο του Πρωθυπουργού προς τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις «για να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.