Στη «διπλή πρόκληση» της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή στο πώς συνέβη αυτό το «απαράδεκτο φαινόμενο» και στο πώς μπορεί να αποφευχθεί στο μέλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο, «θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν τη λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν και τον προορισμό της», σημείωσε ο κ. Τασούλας, ενώ, ως προς την «αποτελεσματικότητα των ερευνών που κάνει το λεγόμενο πολιτικό σύστημα για θέματα που το αφορούν», ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «αυτό κάνει την πρόκληση της αποτελεσματικότητας της Εξεταστικής ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Εφόσον ο στόχος είναι διπλός, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς συνέβη αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και πώς παρόμοια φαινόμενα θα αποφύγουμε να επαναλαμβάνονται στο μέλλον, ώστε να μην περιέρχεται η κατάσταση και η συμπεριφορά όλων μας σε αυτό το σημείο, νομίζω πως αυτή η διπλή πρόκληση της Εξεταστικής, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και υπ’ αυτήν την έννοια αξίζει τον κόπο να περιμένουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να μας εκπλήξουν».
Για το εάν οι πολιτικοί μιλάνε ελεύθερα στα κινητά τους, ο κ. Τασούλας είπε ότι «εγώ μιλάω ελεύθερα στο κινητό μου και μιλάω ελεύθερα και διά ζώσης. Δεν διαφέρει ο τρόπος που μιλάω, δεν έχω την αίσθηση ότι παρακολουθούμαι και νομίζω πως από ένα σημείο και μετά αυτή η αίσθηση, ότι οι πάντες παρακολουθούνται, έχει και ένα στοιχείο απονομής στον εαυτό μας της σημασίας κάποιου ο οποίος αξίζει να παρακολουθηθεί. Φοβούμαι, κ. Κουβαρά, αλλά ας μείνει μεταξύ μας, ότι δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να με παρακολουθήσει κανείς».
Για το θέμα του απορρήτου στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ σε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κ. Τασούλας είπε ότι «εδώ έχουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας. Για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν […] Κανείς ποτέ δεν ζήτησε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αλλάξει διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η ΕΥΠ δεν είναι μόνο αυτή που έκανε το μεγάλο λάθος να παρακολουθήσει τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά είναι κι αυτή η οποία απέτρεψε πολλά προβλήματα με την Τουρκία στον Έβρο, κι είναι αυτή που έχει αποτρέψει πάρα πολλά που δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Και δεν πειράζει που δεν θα τα μάθουμε ποτέ, αρκεί να τα αποτρέπει. Συνεπώς, πρέπει να την προστατεύσουμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, γιατί είναι εθνικά χρήσιμη και πρέπει να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική».
Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου
Τέλος σε ερώτηση του κ. Κουβαρά για τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι σημαντικότερο αυτού «είναι ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών -γιατί βλέπουμε γύρω μας τι συμβαίνει- απαιτεί να βγει μία κυβέρνηση η οποία θα παίρνει γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με όρους γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας. Πρέπει να γίνεται με όρους ταχύτητας και αποφασιστικότητας.
Συνεπώς, αυτό είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να πρυτανεύσει και πρωτίστως να πρυτανεύσει, κατά τη γνώμη μου, και το λέω με όλο τον σεβασμό προς το εκλογικό σώμα, ως προς το πρώτο κριτήριο του εκλογικού σώματος: μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει, αλλά νομίζω πως αυτό το “ό,τι θέλει” θα πρέπει να έχει παρονομαστή ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που έρχονται κατά πάνω μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.