Τεράστια ζητήματα ασφαλείας προκύπτουν από την κατασκοπική δολιοφθορά που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα το βράδυ της Τρίτης. Εξάλλου, η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή (30/9), έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές, φανερώνει τη σημασία του προβλήματος αναφορικά με το πόσο τρωτή είναι η δομή του συστήματος. Ετσι, την ώρα που το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον και το αντίστροφο, ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, αναλύει στο Reader.gr, το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ασφάλειας που μπορεί θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τον προσεχή χειμώνα!
Διαβάστε ακόμη: Nord Stream: Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τιμές στο φυσικό αέριο
«Δεν θα έχουμε έλλειψη στην Ελλάδα»
Ο καθηγητής σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις και το κατά πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη σε τιμές και επάρκεια. Για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα η δολιοφθορά στους Nord Stream: «Ως γνωστόν η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον Turkstream, ο οποίος πέρα από μία πραγματική διακοπή για συντήρηση δεν είχε καμία άλλη διακοπή ροής, αλλά ούτε καν περιορισμό των ποσοτήτων. Εξάλλου, από τον ίδιο αγωγό παίρνουν αέριο και Σερβία, Ουγγαρία, που αποτελούν φίλιες χώρες του Βλαντίμιρ Πούτιν και γι' αυτό άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ευχαρίστησε την Τουρκία για την διαμεσολάβηση της. Γιατί με αυτόν τον αγωγό, ο Πούτιν αποφεύγει ένα μέρος των κυρώσεων. Αρα, αναφορικά με με την επάρκεια, λαμβάνοντας ως δεδομένα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν, θα συνεχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach, αλλά και από την τουρκική Botas και την αζέρικη AGSC, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα έλλειψης. Είμαστε τυχεροί λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, καθώς ουσιαστικά λαμβάνουμε ενεργειακά κοιτάσματα από τρεις ηπείρους: Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή. Αυτό κάνει τη χώρα μας ανθεκτική».
«Θα επέλθει νέα άνοδος στις τιμές»
Σχετικά με το πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου από το μόνιμο κλείσιμο του Nord Stream, ο κ. Δούκας επισημαίνει: «Πέρα από αυτό το 20% επάνω που πήραν οι διεθνείς τιμές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και νέα άνοδος τιμών στα χρηματιστήρια. Είναι βασικοί όροι της αγοράς στην προσφορά και τη ζήτηση. Αν υπήρχαν κάποιες ελάχιστες ελπίδες να ανοίξουν ξανά οι Nord Stream, πλέον για τον φετινό χειμώνα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ενώ ίσως να μιλάμε και για οριστικό κλείσιμο. Αρα, η επάρκεια λιγοστεύει, η ζήτηση αυξάνεται και μαζί και η τιμή του προϊόντος».
«Θα πληρώσουμε πιο ακριβά το LNG»
Στο πώς επηρεάζει το φυσικό αέριο την τιμή του LNG, ήταν ξεκάθαρος: «Οι εταιρείες που εμπορεύονται το υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αρα είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που μειωθεί αισθητά η επάρκεια του φυσικού αερίου, θα πουλήσουν και εκείνες πιο ακριβά το δικό τους προϊόν. Σε αυτό το σημείο, επηρεάζεται ξεκάθαρα και η Ελλάδα που θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο κόστος για να γεμίσει η Ρεβυθούσα. Και το κόστος αυτό θα του βρουν μπροστά τους και οι πολίτες βέβαια. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ήταν λάθος να επενδύσουμε μόνο στο LNG που επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο δολιοφθοράς.
Βλέπετε, όλο αυτό το σύστημα του φυσικού αερίου και του LNG έχουν πάρα πολλά τρωτά σημεία στις δομές τους. Και εκεί είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση η Κομισιόν. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι υψίστης προστασίας και ασφάλειας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ένα νέο χτύπημα σε αγωγό φυσικού αερίου, ή σε πλωτό σταθμό LNG; Και ας προσπεράσουμε την υποψία μιας νέας δολιοφθοράς. Ας πούμε ότι υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο... ένας τυφώνας στον Κόλπο του Μεξικού, ένας σεισμός στην Αρμενία, μπορείτε να φανταστείτε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Δεν θα έβγαινε ούτε ο επερχόμενος χειμώνας».
Αγωνία για τις ενεργειακές υποδομές μετά το σαμποτάζ
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές από δολιοφθορές, μετά την επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλο και περισσότεροι ηγέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, η οποία είπε ότι επρόκειτο για «εσκεμμένες ενέργειες. Δεν είναι ατύχημα». Οι επιθέσεις ανέβασαν ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές και οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν εάν άλλοι αγωγοί ή τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν να είναι επόμενοι. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζει όλους. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια. Η σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.