Μια νέα επένδυση ανακοινώνεται σήμερα από την Google στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία θα ανακοινώσει κάποιο data center στην Ελλάδα, αλλά και επενδύσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου την Πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ενώ αργότερα θα μιλήσει στην εκδήλωση της παρουσίασης που θα κάνει η εταιρεία.
Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Εξαιρετικά νέα για τη «μάχη» κατά των υψηλών τιμών ενέργειας - Η επιστολή για το φυσικό αέριο
Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο υποδομών «ψηφιακού νέφους». Αυτό από μόνο του έχει μια τεράστια υπεραξία, αφού οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Υπενθυμίζεται πως και η Microsoft έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τριων data center που θα είναι έτοιμα την επόμενη τριετία, ενώ και η Amazon Web Services έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τοπικής ζώνης στην Ελλάδα. Η δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο πεδίο θα αποδώσει σε έναν άξονα δεκαετίας αφού η χώρα μας θα προσελκύσει ανθρώπινο κεφάλαιο και ταλέντα από όλη την Ευρώπη που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες εταιρείες και υπεραξία αλλά και αύξηση του ΑΕΠ. Μακάρι, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από τέτοια success stories.
Tο φως το αληθινό στο ΕΛΚ
Σε πολύ καλά κέφια βρίσκω τον πρόεδρο Μητσοτάκη αυτές τις μέρες, καθώς έχει ταράξει όποιον συναντά μπροστά του στην καζούρα (φιλικά πάντα). Τι σου είναι τελικά αυτές οι δημοσκοπήσεις. Κάπως έτσι, λοιπόν, το βράδυ της Τρίτης που αναχωρούσε από το resort της Χερσονήσου, όπου έλαβαν χώρα τα Study Days του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έπεσε πάνω στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Τι κάνει εσύ εδώ; Είδες το φως το αληθινό και ήρθε στο ΕΛΚ;» είπε αστειευόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον έκπληκτο Παναγόπουλο και στη συνέχεια οι δυο τους τα είπαν στο όρθιο για λίγη ώρα, μέχρι ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για Αθήνα.
Η αμερικανική στήριξη απέναντι στην Τουρκία
Τα όσα γίνονται στο Αιγαίο και κυρίως οι απειλές που εκτοξεύονται από την Άγκυρα εναντίον της χώρας μας δεν περνούν απαρατήρητα στις ΗΠΑ. Και μπορεί αρκετοί να κατηγορούν την υπερδύναμη πως δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά για να κόψει τον αέρα του Ερντογάν, την ίδια στιγμή πάντως οι τοποθετήσεις του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν χωρούν παρερμηνείας. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ρώτησα άνθρωπο μου στην Πρεσβεία, γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι πιο τολμηροί σε αυτά που λένε. Μου απάντησε πως πρώτον, οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν είναι στην καλύτερή τους φάση και δεύτερον, πως η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι καμία προσπάθειά της για επεισόδιο δεν θα μείνει αναπάντητη.
Δια χειρός Βαγγέλη
Με την προσωπική επιμέλεια του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη οργανώθηκε την Τρίτη η υποδοχή του Προέδρου Μάνφρεντ Βέμπερ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, που έφτασαν με ειδική πτήση από τις Βρυξέλλες στην Κρήτη για το ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ. Με μια τσικουδιά και υπό τον ήχο της λύρας, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ένιωσαν την κρητική φιλοξενία (αρκεί να ήπιαν μόνο μια). Μέχρι και ο πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από τη θερμή υποδοχή και φτάνοντας στο συνεδριακό χώρο του είπε" Βαγγέλη ετοίμασες ωραία υποδοχή”. Να προσέχει, πάντως, ο φίλος Βαγγέλης μην τον διορίσουν…τελετάρχη, αφού τα κατάφερε καλά.
Ραντεβού με τον Αζέρο
Μπορεί να είναι φίλος του Ερντογάν, αλλά, τι να κάνουμε, τον έχουμε ανάγκη. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος το Σάββατο θα βρίσκεται στη Σοφία για τα εγκαίνια του αγωγού IGB, ο οποίος θωρακίζει τη Βουλγαρία, τη συνδέει με το δίκτυο του ΤΑΡ και της παρέχει πρόσβαση σε αέριο που έρχεται σε μορφή LNG. Επειδή τέτοιες εποχές τους Αζέρους πρέπει να τους…έχεις από κοντά, λοιπόν, μαθαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον κ. Αλίεφ σε ένα τετ-α-τετ, καθώς εμείς ενδιαφερόμαστε και για μεγαλύτερες ποσότητες αζέρικου αερίου, αν μπορούν να το υποστηρίξουν και οι Αζέροι από άποψης υποδομών.
Ο διάλογος Αριστοτέλη - Κομφούκιου στο Athens Democracy Forum
Χθες βράδυ παρακολούθησα το διάλογο του Τζέφρι Σακς, διάσημου οικονομολόγου του πανεπιστημίου Κολούμπια με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Athens Democracy Forum. Ομολογώ πως βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι ο Σακς μπήκε στον ρόλο του Αριστοτέλη και ο Μπαν Κι Μουν στο ρόλο του Κομφούκιου. Δηλαδή των δυο σπουδαιότερων πολιτικών φιλοσόφων της Δύσης και της Ανατολής που μίλησαν διαλογικά για το μπορούν οι αντίστοιχες σχολές σκέψεις να προσφέρουν στις φιλελεύθερες δημοκρατίες σήμερα. Ο «Αριστοτέλης» Jeffrey Sacks, μίλησε για τη βάση της καλής διακυβέρνησης: όλα πρέπει γίνονται για το καλό βάσει της ηθικής και των ηθικών αξιών, μια ιδέα που διατρέχει όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα, μίλησε για τις έννοιες της «προσφοράς» και της «ευγένειας», ως πυλώνων της συνεννόησης των κρατών και των λαών σήμερα, της υποχώρησης και της προσοχής σε όσα ζητεί ο «άλλος» σε κάθε επίπεδο, δίχως εύκολους διαχωρισμούς και ανώφελους μανιχαϊσμούς. Ο «Κομφούκιος» Ban Ki-moon, πολύπειρος ως εκ της θέσεώς του ως πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, έκανε εξαρχής λόγο για την έλλειψη «ηγεσίας» στους ηγέτες του παρόντος, αναφερόμενος στην έλλειψη ενός παγκόσμιου οράματος που θα δημιουργήσει πολίτες του κόσμου που δεν θα περιχαρακώνονται στα όρια της χώρας τους. Ταυτόχρονα, ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε απερίφραστα την πλήρη του απογοήτευση από την επιθετικότητα του Πούτιν στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «η κτηνωδία δεν αποτελεί επιλογή» στον σύγχρονο κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.