Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει προσηλωμένος στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων με τη χώρα μας μετά τη συνάντηση του με τον Ελληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ όμως η Τουρκία στέλνει ξανά στη Μεσόγειο το «Oruc Reis». Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από 2 σκάφη της ακτοφυλακής πέρασε το πρωί τα Στενά του Βοσπόρου, προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα, και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αττάλειας με όλες τις απειλές, που έχει εκτοξεύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είναι πάνω στο τραπέζι. Προηγουμένως, το μήκους 86 μέτρων σεισμογραφικό είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η κάθοδος του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο στις παρούσες συνθήκες, με την τουρκική επιθετικότητα να έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα, που έχουν ήδη σταθμιστεί αρμοδίως από τη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex το μισό κόλπο της Αττάλειας έως και τις 24 Μαρτίου 2023 προκειμένου το συγκεκριμένο σκάφος να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Η υπογραφή της νέας συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αν και θεωρείται παράνομη και άκυρη τόσο από τη χώρα μας όσο και από τη διεθνή κοινότητα χωρίς να παράγει έννομα αποτελέσματα, ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο «θερμής» αντιπαράθεσης με τη γείτονα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων και η προσθήκη νέων του «Oruc Reis» προσδίδοντας του, μεταξύ άλλων, δυνατότητες διεξαγωγής τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της Αγκυρας για την ευρύτερη περιοχή. Είναι σαφές ότι το ερευνητικό σκάφος σε πρώτη φάση και το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» σε δεύτερο χρόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο πρόεδρο για να προκαλέσει ένα σοβαρό επεισόδιο με τη χώρα μας είτε στην περιοχή του Καστελόριζου είτε νότια της Κρήτης στο πεδίο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. 

Με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση εάν τα ξεκάθαρα μηνύματα, που έχουν στείλει τόσο οι ΗΠΑ όσοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την πρόσφατη εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τον οδηγήσουν σε αναδίπλωση, έστω και πρόσκαιρη, αναφορικά με τη στάση του έναντι της Ελλάδας. Με την τουρκική αντιπολίτευση να τον πιέζει ασφυκτικά, τις δημοσκοπήσεις να μην καταγράφουν ανάκαμψη των ποσοστών του και την Ουάσιγκτον να τον κρατά σε στάση αναμονής για τα F-16 είναι αμφίβολη η στάση, που τελικά θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος το προσεχές διάστημα με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA