Μενού
  • Α-
  • Α+

Ψύχραιμη αλλά σε απόλυτη και διαρκή ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης είτε ρητορικής είτε στο πεδίο, παραμένει η Αθήνα απέναντι στο τουρκικό κρεσέντο επιθετικότητας, το οποίο ο Πρωθυπουργός απέδωσε από το Βερολίνο σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της Τουρκίας από το ιστορικό ρεκόρ του πληθωρισμού που ξεπερνάει το 85%.  Η ψυχραιμία της Αθήνας εδράζεται αφενός στη δραστικά αναβαθμισμένη αποτρεπτική της ισχύ, αφετέρου στο γεγονός ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και οι θέσεις της, που αντικατοπτρίζουν το δρόμο της νομιμότητας και το ρόλο της δύναμης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζονται πλέον από το σύνολο εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζοντας ρητά την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. 

Σολτς: Θετικά σχόλια για Μητσοτάκη - Άδειασμα στον Ερντογάν

Ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας εξάλλου αποτυπώθηκε και στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου  στο πλαίσιο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια είχε νέες συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το τηλεφώνημα δυσαρέσκειας του Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατόπιση της Γερμανίας από τη στάση ουδετερότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ολομέλεια της Συνόδου και δίνοντας το λόγο στον Πρωθυπουργό, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στον αντίποδα η Γερμανική Καγκελαρία άδειασε «στεγνά» τον Τούρκο Πρόεδρο αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής τους συνομιλίας για την Ουκρανία, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Ερντογάν περί αλλαγής στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία και ότι πλέον αναζητά από κοινού λύση για τη λήξη του πολέμου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν-Σολτς, η μόνη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «ανεύθυνη».

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Δεν μπαίνω σε ανταγωνισμό ρητορικών ακροτήτων

Απέναντι στην πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός της εμβέλειας του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επέκτεινε ακόμα περισσότερο το casus belli αμφισβητώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο όχι απλώς στα 12 ναυτικά μίλια αλλά ακόμα και ένα μίλι πέραν των 6, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέταξε την αυτοπεποίθηση των καθαρών θέσεων της χώρας μας, οι οποίες βρίσκουν ανταπόκριση σε Ε.Ε, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν προτίθεται να μπει στη διαδικασία ενός «ανέξοδου» ανταγωνισμού εμπρηστικών δηλώσεων.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επαναλάμβανε πως η Ελλάδα ούτε τρομοκρατείτε ούτε πανικοβάλλεται, τονίζοντας πως η προκλητική τακτική της Άγκυρας έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο η απήχηση των απόψεών της στη διεθνή σκηνή. Η τουρκική ηγεσία πάντως εμφανίζεται διαρκώς με το πρόσωπο του Ιανού. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Χουλουσί Ακάρ, που από τη μία δήλωσε δήθεν έτοιμος για διάλογο με την Αθήνα και ταυτοχρόνως αμφισβήτησε το δικαίωμά της να εξοπλίζεται μιλώντας για «μάταιο κόπο» και δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να στηρίζεται σε «κάλπικες» συμμαχίες.

Κόμβος ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα - Χέρι χέρι με τον Πούτιν ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, τη στιγμή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας και της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των υποδομών που την καθιστούν κόμβο εισαγωγής LNG, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να βαδίσει και στο ενεργειακό πεδίο χέρι -χέρι με τον Ρώσο Πρόεδρο κόντρα στις κυρώσεις της Ε.Ε. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου και σε συνεργασία με τη Μόσχα να κατασκευάσει έναν δεύτερο σταθμό στη Μαύρη Θάλασσα κι έναν τρίτο σε άλλη περιοχή της Τουρκίας.

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας πάντως ως δύναμης σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη γειτονιά μας, αυξάνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας, όπως υπογράμμισε από το Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σύμφωνα με συνεργάτες του αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Όλαφ Σολτς στους μετέχοντες στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπου με παράδειγμα τη Βουλγαρία υπήρξαν πολλαπλές θετικές αναφορές - μεταξύ των οποίων αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ - στη βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα σε ολόκληρη την περιοχή σε μια δύσκολη συγκυρία.

Στον «τοίχο» η Άγκυρα για τα παζάρια με την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία πάντως δέχεται σφοδρή κριτική και για τα νέα ανατολίτικα παζάρια που φαίνεται να παίζει μέσω της καθυστέρησης επικύρωσης από το Κοινοβούλιό της, της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα. Το χάσμα ήταν φανερό και στις κοινές τους δηλώσεις, όπου ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι χρειάζονται κι άλλα βήματα. Σήμερα ο Γ.Γ της Συμμαχίας θα συζητήσει το θέμα στο τετ α τετ που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.