Από κλιμάκωση σε κλιμάκωση οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις με αιχμή και τα δημοσιεύματα του Documento με τις λίστες παρακολουθούμενων. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν εκ νέου χθες τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας σφοδρά πυρά για αντισυνταγματική και δημοκρατική εκτροπή, που ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στον πρωθυπουργό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδίδει στον «τραμπισμό αλά Γκρέκα» της Κουμουνδούρου, την οποία κατηγορεί ότι υιοθετεί άκριτα τους «μύθους του Αισώπου» του Κώστα Βαξεβάνη με στόχο τη δημιουργία συνθηκών πολιτικής ανωμαλίας στον τόπο για να δικαιολογήσει τη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συρθεί σε μία «λασπομαχία» άνευ αποδείξεων και στοιχείων, προκρίνοντας τη θεσμική οδό της διόρθωσης χρόνιων παθογενειών που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στην ΕΥΠ, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πολίτες από τα κακόβουλα λογισμικά. Το μήνυμά του εξάλλου το Σάββατο από την Καλλιθέα ήταν κρυστάλλινο. «Αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν στην πόλωση, στο λαϊκισμό, στις ακρότητες, στις θεωρίες συνωμοσίας είναι κατά κανόνα αυτοί που δεν έχουν να μιλήσουν καθόλου και να πουν τίποτα στους πολίτες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Αυτό δεν είναι το γήπεδο το δικό μας. Το δικό μας γήπεδο είναι το γήπεδο της επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας»,τόνισε.
Οι 2+4 αλλαγές στο νομοσχέδιο για ΕΥΠ και λογισμικά
Την ίδια ώρα, επιδιώκοντας να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της να θωρακίσει ουσιαστικά το σύστημα και να απαλείψει τα κενά που διαπιστώθηκαν μετά την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, έχοντας ενσωματώσει σε αυτό μία σειρά από αλλαγές που αναδείχτηκαν ως αναγκαίες στη δημόσια διαβούλευση από υψηλού κύρους φορείς όπως η ΑΔΑΕ.
Όπως είχε γράψει εγκαίρως το Reader, οι 2 εκ των αλλαγών που θα επέλθουν αφορούν στον προσδιορισμό του όρου «εθνική ασφάλεια» και τον τρόπο καταστροφής του υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κώστας Τσιάρας προσανατολίζονται στον περιορισμό του μεγάλου εύρους που προβλεπόταν για τους λόγους εθνικής ασφαλείας επί των οποίων μπορούσε να γίνει μια νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, ορίζοντάς τους αμιγώς σε ζητήματα εθνικής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, κυβερνοασφάλειας και προστασίας υποδομών και δικτύων. Αφετέρου εμφανίζονται έτοιμοι να τροποποιήσουν το άρθρο 5, ώστε η διαγραφή του υλικού παρακολούθησης μετά από 6 μήνες από την παύση της εισαγγελικής διάταξης και του υλικού τεκμηρίωσης έπειτα από μία 10ετία, να είναι τυποποιημένη και με τη δικλείδα ασφαλείας της προηγούμενης σύνταξης πρωτοκόλλων απ’ όπου θα προκύπτουν:
- ο ακριβής χρόνος καταστροφής των αρχείων
- το υλικό που καταστράφηκε
- ο υπάλληλος που το χειρίστηκε
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη 4 ακόμα αλλαγές στο σχέδιο νόμου, πριν αυτό τεθεί υπό συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε αυτές συγκαταλέγεται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης του αιτήματος της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής για παρακολούθηση, μέσω της παράθεσης της αιτιολόγησης της αναγκαιότητας άρσης του απορρήτου και της προτεινόμενης διάρκειας της παρακολούθησης, πέραν του ονόματος του παρακολουθούμενου. Μία επιπλέον αλλαγή πιθανολογείται ότι θα αφορά στη σειρά των προσώπων που θα πρέπει να εγκρίνουν τη νόμιμη επισύνδεση για πολιτικά πρόσωπα. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Βουλής να δίνει την τελική έγκριση του αιτήματος μετά από τους 2 Εισαγγελείς αντί να προηγείται όπως προτάθηκε αρχικά, με στόχο να έχει πλήρη εικόνα όλων των δεδομένων για την αναγκαιότητα ή μη.
Επιμέρους αλλαγές, αλλά όχι ως προς την ουσία της διάταξης, φαίνεται πως ετοιμάζονται και για τη ρύθμιση της εκ των υστέρων ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για την παρακολούθηση. Η κυβέρνηση επιμένει στην 3ετία ως απόσταση ασφαλείας από υψίστης σημασίας γεγονότα και τη διασφάλιση του έργου της ΕΥΠ, αλλά συζητά πολύ σοβαρά την προσθήκη πρακτικού αιτιολόγησης ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης και την καταγραφή της μειοψηφικής άποψης για κάθε αίτημα. Παράλληλα, λέγεται ότι θα γίνει δεκτό και το αίτημα της ΑΔΑΕ να λαμβάνει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο αρχείο αντί απλώς του τηλεφωνικού αριθμού του παρακολουθούμενου.
Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια πάντως - πιθανότατα πριν από τις 13 Δεκεμβρίου - τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τους συνεργάτες του θα λάβει το λόγο για να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης και να αποκρούσει τεκμηριωμένα τα κατασκοπευτικού τύπου μυθεύματα περί κυβερνητικής εμπλοκής.
Θέσεις μάχης για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Στη Βουλή όμως ο πολιτικός υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο σήμερα, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 12.00, όπου θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως για ακρόαση ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο «κάδρο» των παρακολουθήσεων. Με ενδιαφέρον, δε, αναμένεται κατά πόσο θα παρουσιαστούν οι κ.κ. Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το Predator και για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο απαίτησης βίαιης προσαγωγής τους αν επιλέξουν την οδό της αποστολής γραπτού υπομνήματος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.