Μενού
mitsotakis-albania
Κυριάκος Μητσοτάκης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αισιοδοξία ότι ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την κατάρτιση του απαραίτητου συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε η διαδικασία να «κλειδώσει» τους προσεχείς μήνες και πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας, επικρατεί στην Αθήνα μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα στα Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στην επίλυση του θέματος, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκκρεμότητες σε τεχνικό επίπεδο συζητήθηκαν αναλυτικά και έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει ήδη τη βούλησή της για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ θεωρεί πως όλες οι απαραίτητες κινήσεις από μέρους της έχουν γίνει και πλέον η «μπάλα» βρίσκεται στο «γήπεδο» της Αλβανίας.

Το επίσημο σήμα Ράμα για την επιτάχυνση του συνυποσχετικού

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά τις εντατικές διπλωματικές και πολιτικές διαβουλεύσεις,  η επιτάχυνση των διαδικασιών συνιστά κατ’ ουσίαν πολιτικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί το επίσημο σήμα από την ηγεσία της Αλβανίας. Η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση Ράμα διαθέτει επίσης τη βούληση για να δώσουν οριστικά τα χέρια. Προς αποφυγή, ωστόσο, των παλινωδιών του παρελθόντος και δη της υπαναχώρησης της Αλβανίας το 2009 - με ευθύνη μάλιστα Ράμα ως αρχηγού της αντιπολίτευσης τότε - που προσέφυγε εναντίον της υπογεγραμμένης συμφωνίας Κ. Καραμανλή – Σ. Μπερίσα ακυρώνοντάς τη στο παρά ένα, η Αθήνα κρίνει ως καθοριστικής σημασίας τη δέσμευση σύσσωμου του πολιτικού συστήματος στην Αλβανία για μια οριστική λύση.

Τι εγγυήσεις ζητάει η Αθήνα

Κοινώς η Ελλάδα αναζητά εγγυήσεις ότι αυτή η συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν θα βρει «τοίχο» σε αιφνιδιαστικές κινήσεις και εμπόδια από την αντιπολίτευση, ώστε να έχει οριστική κατάληξη προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό σε αυτό το σημαντικό ταξίδι, είχε επαφές και συνομιλίες με όλες τις πτέρυγες της αλβανικής Βουλής. Σε αυτές αφενός βολιδοσκόπησε τις προθέσεις της αντιπολίτευσης, αφετέρου είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, την Υπουργό Επικρατείας για σχέσεις με τη Βουλή και την Υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, την οποία επανέλαβε και κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ράμα, που είχε στην κορυφής της ατζέντας της το ζήτημα της ΑΟΖ. Ο ίδιος επισήμανε, άλλωστε, πως η σύνταξη του συνυποσχετικού για τη Χάγη θα αποτελούσε περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει εξάλλου εμπράκτως το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο με τις συμφωνίες για ΑΟΖ που έχει υπογράψει με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Mea culpa Ράμα για τα περί ελληνικής «εξαπάτησης» ένταξης στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία απέφυγαν να σηκώσουν τους τόνους για τη δήλωση του Εντι Ράμα στο Euractiv ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ε.Ε. Αν και προκάλεσε αρνητική αίσθηση στην Αθήνα ιδίως σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόμιζε στα Τίρανα και τη Σύνοδο Ε.Ε. –Δυτικών Βαλκανίων το σαφές μήνυμα της ελληνικής στήριξης στην ενταξιακή τους προοπτική στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κρίθηκε πως αυτό το θέμα δεν έπρεπε να επισκιάσει την ουσία της συνάντησης και το μείζον ζήτημα του συνυποσχετικού για το οποίο θεωρείται ότι «έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έθιξε το θέμα στον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος για να σώσει την τουλάχιστον άκομψη κίνησή του, είπε λίγο έως πολύ δημόσια «mea culpa» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλούσε επ' ουδενί για τη σημερινή Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα fan του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο απέδωσε τον τίτλο «ο καλύτερος Ελληνας πρωθυπουργός» παρά τη φιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα όπως είπε, ενώ του πρότεινε να επισκεφτούν μαζί τα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Εως τέλος του έτους ο Μητσοτάκης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη, που κατέστησε απαγορευτική για σήμερα με ελικόπτερο η πρόβλεψη υψηλής ομίχλης στην περιοχή,  θα προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Ο ίδιος εξάλλου δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα την επαναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατό, καθώς επιθυμεί να ακούσει από κοντά τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA