Στην «ακύρωση» του τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε επί της ουσίας ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς με το διάταγμα που υπέγραψε οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Οριοθετεί την ΑΟΖ της Αιγύπτου με τη Λιβύη προς δυσμάς με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολυβικό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις αποφάσεις και τις παράνομες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τρίπολη με την Αγκυρα. Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση, οι αποτυπώσεις που έγιναν αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για μία ακόμη φορά, βάση της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου του 2020.
Απομένει να αποτυπωθεί και στους χάρτες αυτή η απόφαση ενώ επισημαίνεται πως η κίνηση αυτή της Αιγύπτου γίνεται λίγο μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και λίγες ώρες πριν στην κοινή απαντητική επιστολή Άγκυρας με Τρίπολη προς τον ΟΗΕ, η οποία επικρίνει τη χώρα μας στην επιστολή που κατήγγειλε το δεύτερο τουρκολυβικό μνημόνιο της 3ης Σεπτεμβρίου.
Επιστολή Τουρκίας και Λιβύης στον ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή με κοινή τους επιστολή προς τον ΟΗΕ η Τουρκία και η Λιβύη ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Σε αυτή αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα». Οπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανόλης Κωστίδης, στην επιστολή υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορούσε να παρέμβει στις συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.
Επίσης, σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, καταγράφηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη».
Παράλληλη αναφέρει ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο όπως θέλει, «η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση. των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η τοποθεσία, το μέγεθος, την οικονομική ζωή. Συμπεριφέρεται σαν ένα αρχιπελαγικό κράτος που παραβιάζει το νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι και τη βιωσιμότητα τους ή οικονομικής ζωή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.