Μενού
Kaili
Εύα Καϊλή | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σοβαρή ευρωπαϊκή πηγή μου με πήρε χθες σε έντρομη κατάσταση για να μου δώσει κλίμα από το Στρασβούργο. Μου περιέγραψε, λοιπόν, σκηνές από... αεροδρόμιο του Πακιστάν, όπου όλοι τρέχουν σε κατάσταση αλοφροσύνης και απόλυτης απώλειας ελέγχου. Προσέθεσε ότι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και μια φορά στη ζωή τους με το Κατάρ, πολλώ δε όσοι έχουν υπογράψει γνωμοδοτήσεις, ψηφίσματα ή έχουν συμμετάσχει σε επιτροπές που έχουν πάρει αποφάσεις για θέματα που αφορούν το Εμιράτο, φοβούνται τη σκιά τους και τρέχουν να ελέγξουν ότι όλα στο παρελθόν τους είναι σε τάξη και σε πλήρη διαφάνεια. Δεν μιλώ για όσους έχουν πάρει δώρα, αυτοί πρέπει να κοιμούνται με βάλιουμ.

Το ξεσκόνισμα στο πόθεν έσχες της Καϊλή

Κοινοβουλευτική πηγή μου έλεγε χθες ότι επίκειται ενδελεχής έρευνας στο πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή. Εγώ απάντησα πως βρίσκω πολύ σωστή την ιδέα, όμως επεσήμανα πως κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο με πολιτικό, οι αρμόδιες αρχές παρεμβαίνουν για «ενδελεχείς έρευνες» επισημαίνοντας πως ποτέ η Βουλή δεν μπορεί έγκαιρα να προβλέψει προβληματικές περιπτώσεις δηλώσεων από τους βουλευτές. Εκεί κάπου ο άνθρωπος μου ουσιαστικά εξήγησε πως δεν γίνονται έλεγχοι ουσίας αλλά κυρίως τυπικοί - το κατά πόσο δηλαδή τα στοιχεία είναι σωστά συμπληρωμένα και οι ταγοί του έθνους δεν διαθέτουν εκτός πλαισίου καταθέσεις ή επιχειρήσεις. Εκεί κάπου θυμήθηκα το πόθεν έσχες του Πάτση και τα προβλήματα που αυτό είχε όταν δηλώθηκε και κάπου εκεί τελείωσε και η συζήτησή μας. Πάντως τα όσα βγαίνουν για την Καϊλή σε καλό δεν θα της βγουν αφού θα πρέπει να αποδείξει το πόθεν για το έσχες μιας σειράς αγοραπωλησιών.

Η τοποθέτηση Βενιζέλου για Καϊλή

Χθες επεσήμανα πως περίμενα τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Εύα Καϊλή κι αυτή ήρθε μέσα από συνέντευξή του στην Εφημερίδα Ελευθερίας της Καλαμάτας. Εκεί χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά». Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού υπήρξε για χρόνια πολιτικός μέντορας της κυρίας Καϊλή. Θυμίζω επίσης πως στην Προεδρία Βενιζέλου, εν έτει 2014 τόσο η Εύα Καϊλή, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης πρωτο-εξελέγησαν στην ευρωβουλή - ήταν εποχές που οι σχέσεις μεταξύ των ήταν ρόδινες. Καμία σχέση με το σήμερα που ο καθένας έχει τραβήξει το δρόμο του. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν πως περιμένουν με αγωνία το αποτύπωμα της υπόθεσης αυτής στη δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ - δεν έχουν περάσει παρά 10 ακριβώς χρόνια από το 2012 και τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου που επέφερε δημοσκοπική κι εκλογική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες, ένα μήνα μετά. 

Η αντίδραση Μπακογιάννη για τον Ιμάμογλου 

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην καταδικαστική κατά Ιμάμογλου απόφαση που έβγαλε η τουρκική δικαιοσύνη ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης που έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον ομόλογό του, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «σκοτεινή για τη Δημοκρατία στη γειτονική Τουρκία» που προκαλεί «θλίψη και οργή». Ο κ. Μπακογιάννης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης εκφράζοντας την συμπαράστασή του. Εγώ πάλι θυμήθηκα πως η φυλακή στην Τουρκία συνήθως σε κάνει ήρωα, αφού και ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε το δικό του διάστημα στη φυλακή, στις αρχές του 2000. Στα σοβαρά τώρα, η κίνηση αυτή αναμενόταν από αξιόπιστους αναλυτές της γειτονικής χώρας, αφού η πιθανότητα ο Ιμάμογλου να είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν ήταν σοβαρή. Εν τέλει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι αποτύπωμα θα έχει στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας η απόφαση αυτή. Ίδωμεν…

ΚΥΣΕΑ για τις κορβέτες

Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά τώρα είναι οριστικό. Την άλλη εβδομάδα και λογικά στις 20 του μήνα θα γίνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με βασικό αντικείμενο τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού. Με λίγη καλή τύχη και αν όλες οι εκκρεμότητες κλείσουν, τότε μπορεί να υπάρξει και απόφαση. Με βραχεία κεφαλή προηγούνταν έως και πριν λίγες μέρες οι Ιταλοί με τις κορβέτες Doha (μα τι όνομα αυτές τις μέρες) και έπονταν οι Γάλλοι με της GoWind, όμως ενδιαφέρον έχει πάντα το πακέτο: δηλαδή, πόσα πλοία και πόσα θα παραχθούν σε ελληνικά ναυπηγεία που είναι και το βασικό, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προκρίνει μια από τις επιλογές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.