Σε ανοιχτή γραμμή με την Αγκυρα βρίσκεται το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ-DEB) στη Θράκη διακινώντας σε κάθε ευκαιρία την ανθελληνική προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος. Οι γνωστοί κύκλοι, με αφορμή την περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ξάνθη και Κομοτηνή επιχείρησαν για ακόμα μία φορά να ανακινήσουν θέμα «τουρκικής μειονότητας». Μάλιστα, έχοντας ως στόχο τους να πλήξουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έστειλαν επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις μειονότητες, στην οποία ανέπτυξαν πλήρως το σύνολο της επικίνδυνης τουρκικής ατζέντας στη Θράκη.
Ειδικότερα, η αρχή έγινε μόλις ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Κομοτηνή με την πρόεδρο του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο για εμάς τη μειονότητα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία ουσιαστική δήλωση για τα χρόνια και επίκαιρα προβλήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πραγματικότητα και προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα γαλήνιας ζωής. Μείναμε έκπληκτοι με τη δήλωση, που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του για μία ‘ειρηνική συμβίωση’, όμως παρέβλεψε ότι ο κύριος παράγοντας αυτής της ειρήνης είναι η ίδια η μειονότητα, παρά τις όλες διακρίσεις και στερήσεις των δικαιωμάτων της».
Στο ίδιο ύφος και επαναλαμβάνοντας τα περί «τουρκικής» μειονότητας μίλησε για την «υπομονή», που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια, καλώντας τους Ευρωπαίους να διαπιστώσουν οι ίδιοι τι συμβαίνει στη Θράκη. «Η ‘τουρκική’ μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζήσει αρμονικά κάτω από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή σημαία. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι δεν ανταμείβεται για την υπομονή της, αντιθέτως βιώνει συνεχώς αγνόηση των προβλημάτων και της ύπαρξης της. Καλούμε λοιπόν και εμείς τους Ευρωπαίους όπως και ο πρωθυπουργός, ώστε να δουν από κοντά την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή μας».
Η επιστολή στον ΟΗΕ
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό η Τσιγδέμ Ασάφογλου, το κόμμα της έστειλε επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις μειονότητες, με την οποία ισχυρίζεται ότι στη Θράκη καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως συντασσόμενη πλήρως με την επίσημη τουρκική θέση «Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι τα πιο προφανή: Παρέμβαση στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειοψηφίας, διορισμός εκπαιδευτικών, παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών, μείωση της ποιότητας και εμφάνιση προβλημάτων υποδομής. Ομοίως, κάποια μειονοτικά δημοτικά σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο χωρίς να συμβουλευτεί το σχολικό συμβούλιο με πρόσχημα την έλλειψη μαθητών. Περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έχουν κλείσει τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται στις μειονότητες να ιδρύσουν νηπιαγωγείο, που θα παρέχει δίγλωσση τουρκική και ελληνική εκπαίδευση».
Σχετικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα, «σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, η ‘τουρκική’ μειονότητα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη. Η Ελλάδα, το 1990, στέρησε επισήμως το δικαίωμα εκλογής θρησκευτικών ηγετών της μειοψηφίας με την υιοθέτηση του νόμου αριθ. 1920/1991 σε αντίθεση με τις διατάξεις των διεθνών και διμερών συμφωνιών... Οι μουφτήδες, που γίνονται αποδεκτοί και σεβαστοί από τη μειονότητα, συχνά εξευτελίζονται και προσβάλλονται από τοπικά μέσα ενημέρωσης και αρχές στη Δυτική Θράκη. Ομοίως, από την εποχή της χούντας του 1967, η ΄τουρκική’ μειονότητα έχει καταστεί ανίκανη να διαχειριστεί ελεύθερα τα Μουσουλμανικά Ιδρύματα. Ετσι, μέσω των αξιωματούχων, που διορίστηκαν σε θέσεις κλειδιά στις τουρκομουσουλμανικές διοικήσεις, πολλά πολύτιμα αγαθά και εισοδήματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μισό αιώνα».
Στην επιστολή, που υπογράφει η Τσιγδέμ Ασάφογλου γίνεται αναφορά στον αποκλεισμό, όπως χαρακτηριστικά λέει, της μειονότητας από τη λέξη, «τουρκική», εδώ και 50 χρόνια. Προσθέτει δε, πως η ίδια «ως πρόεδρος του κόμματος DEB, όταν εξέφρασα ανοιχτά την τουρκική μου ταυτότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη νίκη μας στην περιοχή στις ευρωεκλογές του 2019, έγινα αμέσως στόχος των ελληνικών ΜΜΕ…Θεωρούμε αξιοσημείωτη την αδράνεια του δικαστικού συστήματος σχετικά με τις επιθέσεις και τα εγκλήματα, που διαπράττονται κατά της ‘τουρκικής’ μειονότητας από τα τοπικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τις ελληνικές αρχές, που ποινικοποιούν συνεχώς το έργο μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.