Μενού
xristos-rammos
Χρήστος Ράμμος | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Νέα επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕΧρήστος Ράμμος, στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα, με φόντο τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε για την πρώτη επιστολή, με την οποία αιτούνταν σύγκληση της Επιτροπής για να ενημερώσει για θέματα αρμοδιότητας της Αρχής. Ο κ. Ράμμος επικαλείται το νέο νόμο και υπογραμμίζει ότι «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή».

Παράλληλα συμπληρώνει: «Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής, για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα  ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας».

Η νέα επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:

«Σε σχέση με το από 17.1.2023 αίτημά μου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε συνέχεια των διαμειφθέντων με αφορμή το αίτημα αυτό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 19.1.2023, επιτρέψατε μου να προβώ στις ακόλουθες διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς διάλυση τυχόν δημιουργηθεισών παρεξηγήσεων. 

1.Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 π. 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη, με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητας του Προέδρος της ΑΔΑΕ, ορίζεται ότι «6. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης». Ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ (ο νόμος 3115/2003) ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού.  Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή, για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος. 

2.Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη πρέπει να δοθούν μόνον ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής, για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα  ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας. 

Σας παρακαλώ Κε Πρόεδρε να δώσετε εντολή να κοινοποιηθεί η παρούσα επιστολή μου σε όλα τα μέλη της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας.

Μετ’ εξόχου τιμής και με τις ευχαριστίες μου για την προσοχή σας 
Χρήστος Ράμμος 
Πρόεδρος της ΑΔΑΕ»

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι» και ότι «η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος». Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Τασούλα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής. Τόνισε δε ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA