Αποκρούει τις ενστάσεις των καλλιτεχνών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ καταγγέλλει και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τις υιοθετεί υποκριτικά και άκριτα». Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης (9/2) ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα του 2022 αφορά αποκλειστικά και μόνο στο προσοντολόγιο του Δημοσίου, χωρίς να θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών και δεν αλλάζει τίποτα που ίσχυε εδώ και 20 χρόνια».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία. «Πρώτα απ’ όλα με τροπολογία όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες στο Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη αποσυρθεί, καταργηθεί. Άρα το βασικό αίτημα του σκέλους απόσυρσης έχει υλοποιηθεί. Επειδή συνεχίζεται να υπάρχει ένταση και αμφιβολίες και σύγχυση να το ξεκαθαρίσουμε». Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου συνέχισε: «Διατυπώνεται η άποψη ότι όσο ίσχυε το σκέλος του ΠΔ για καλλιτέχνες όσοι έχουν παρακολουθήσει κρατικές ή ιδιωτικές σχολές υποβιβάζονται σε αποφοίτους λυκείου. Δεν ισχύει αυτό. Το ΠΔ δεν ασχολείται με εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις. Το ΠΔ λέει ότι θέσεις ΔΕ με τις οποίες γίνονται οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα ή τίτλος δευτεροβάθμιας ή μετεδευτεροβάθμιας».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Άρα αν περιγράφεται πχ κλάδος ΔΕ υποκριτικής σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως υπάρχει και ΔΕ κυβερνητών εμπορικού ναυτικού δεν σημαίνει ότι εξισώνεται ο τίτλος σπουδών του ηθοποιού ή της ιδιότητας του πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού με το απολυτήριο Λυκείου. Ομοίως δεν εξισώνεται ο κλάδος ΔΕ πληροφορικής ή ξεναγών και βεβαίως δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μία κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες, αφού αυτά ισχύουν οριζόντια για όλους τους κλάδους». «Είπα ότι με τροπολογία έχει αποσυρθεί το σκέλος του ΠΔ που αφορά τους καλλιτέχνες. Διατυπώνεται η άποψη από διάφορους ότι πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του το ΠΔ όμως αυτό δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες αλλά και γιατρούς, δημοσιογράφους», τόνισε επίσης ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Πρόκειται για ένα ΠΔ που κατάφερε να περιορίσει τους κλάδους από 2.500 σε 500 προχωρώντας σε εξορθολογισμό. Από πού και ως που πρέπει να καταργηθεί όλο το ΠΔ; Άλλωστε αν καταργηθεί το ΠΔ όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο δημόσιο. Θα παγώσουν όλες οιο προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.
«Το ΠΔ δεν αφορά τον τρόπο πρόσληψης σε ορχήστρες, θέατρα ΔΗΠΕΘΕ»
Αναφορικά με τις προσλήψεις που αφορούσε το ΠΔ, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: «Να δούμε τις θέσεις αφορούσε το ΠΔ. Ποιες προσλήψεις αφορούσε το ΠΔ; Το ΠΔ αφορούσε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο καλλιτεχνών που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ιδιότητες. Οι θέσεις αυτές κυμαίνονται σε λιγότερες από 100 σε σύνολο 700.000 – 750.000 δημοσίων υπαλλήλω. Δηλαδή το ΠΔ δεν αφορά τον τρόπο που οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται σε καλλιτεχνικές ορχήστρες, θέατρα ΔΗΠΕΘΕ. Για πρόσληψη εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ με νόμο 4765/2021».
Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είναι σαφές στο νόμο ότι οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από τη διαδικασία ΑΣΕΠ» και συμπλήρωσε: «Απόδειξη: 25/1/2023 το Εθνικό Θέατρο μετά το ΠΔ έβγαλε για ηθοποιούς διαγωνισμό πρόσληψης με εντελώς άλλα κριτήρια. Απόδειξη αλήθειας όσων ισχυριζόμαστε ότι για αμιγώς καλλιτεχνικές θέσεις το ΠΔ δεν άλλαζε τίποτα».
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: «4ο στοιχείο: καμία σχέση δεν έχει το ΠΔ κι όσα προέβλεπε με διαδικασία αμοιβής κι εξέλιξης των καλλιτεχνών σε ότι αφορά απασχόλησή τους σε ορχήστρες κρατικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 6 του νόμου 2015, εξαιρούνται οι κάθε είδους αποδοχές, οι οποίες καθορίζονται με ΚΥΑ. Δηλαδή οι καλλιτέχνες σε ΝΠΙΔ - ΝΠΔΔ που προσλαμβάνονται με καλλιτεχνική ιδιότητα αμείβονταν και εξακολουθούν να αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου και για διευθυντικές θέσεις ακολουθείται άλλη διαδικασία απ’ ότι στο υπόλοιπο δημόσιο. Μάλιστα επεκτείναμε και στους ΟΤΑ το καθεστώς για να αμείβονται και στα ΔΗΠΕΘΕ εκτός ενιαίου μισθολογίου», τόνισε.
«Δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση σπουδών από τη μια στιγμή στην άλλη»
Για το ζήτημα της ισοτίμησης με την Τεχνολογική Εκπαίδευση που θέτουν οι καλλιτέχνες, ο κ. Οικονόμου είπε: «Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μία ρύθμιση ισοτίμησης των Σχολών αυτών κρατικών ή ιδιωτικών μεταλυκειακής εκπαίδευσης των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Τι αφορούσε όμως; Τίτλους σπουδών από ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σπουδές μόνο όσων είχαν αποφοιτήσει μέχρι το 2003. 12.48.05 γιατί μετά έχουμε κατάργηση της φυσιογνωμίας ΤΕΙ και αναβάθμισή τους… άρα δεν υπήρχε κίνηση εξίσωσης από 2003 έως 2023».
Αναφορικά με την αναβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνών, ο κ. Οικονόμου τονίζει: «Διατυπώνεται από τους καλλιτέχνες η απαίτηση αυτόματα αυτού του είδους οι μεταλυκειακές σπουδές σε ιδιωτικές ή κρατικές Σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αναβαθμιστούν και να γίνουν ΤΕ και όσοι αποφοιτούν από αυτές να είναι ΤΕ και να διεκδικούν τις αντίστοιχες θέσεις ΤΕ σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε οριζόντια για όλους. Σε ΠΕ ΤΕ είναι απόφοιτοι σχολών που πληρούν μια σειρά από προυποθέσεις για αντιστοίχηση με τίτλους σπουδών κι εδώ και στο εξωτερικό. Και πώς θα μπορούσε να αρνηθεί την αναβάθμιση οποιουδήποτε άλλου ΙΕΚ η ελληνική πολιτεία;».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Κι από όσους παροτρύνουν και υιοθετούν αυτού του είδους τα αιτήματα άκριτα υποκρύπτεται και μια τεράστια υποκρισία. Πώς θα αρνηθείς σε έναν που σπουδάζει λογιστική σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ να τον ισοβαθμίσεις με απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ ή του Οικονομικού Πανεπιστημίου αν κάνεις το ίδιος για έναν αντίστοιχο που σπουδάζει σε καλλιτεχνική Σχολή;».
«Νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση - Ατολμία από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να μην υπάρχει αμφιβολία σε καλλιτέχνες και φορείς του δημοσίου. Γι’ αυτό αποτυπώνεται και νομοθετικά όσα είπα πριν. Και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως δήθεν ήθελε αλλά δεν πρόλαβε 4,5 χρόνια να διευθετήσει την κατάσταση και ο κ. Τσίπρας με περίσσιο θράσος κάνει κήνσορα και κατηγορεί εμάς για όσα δεν έκανε εκείνος. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδράνεια και προχώρησε την περασμένη εβδομάδα με νομοθετικές παρεμβάσεις και πολιτική δέσμευση έναντι της ατολμίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Ποιες ήταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις;; Επεκτείναμε και στο ΔΥΠΕΔΕ και άλλους οργανισμούς ΟΤΑ. Δεσμευτήκαμε δια του πρωθυπουργού ότι θα δημιουργήσει ανώτατες κρατικές σπουδές τέτοιες αλλά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και για να μελετηθεί και να γίνει σωστά συστήσαμε 3 αρμόδιες διυπουργικές ομάδες εργασίας – θ’ αρχίσουν συνεδριάζουν από Παρασκευή Με τις παρεμβάσεις αυτές απαντώνται όλα τα αιτήματα που έθεσαν αρχικά οι καλλιτέχνες. Σεβόμαστε τις διαμαρτυρίες αλλά καλούμε να καθίσουν όσοι διαμαρτύρονται στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη και να πάμε όλοι μαζί μπροστά».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας που αξίζει Όσκαρ πολιτικής υποκρισίας – ευτέλεια να υποβιβάζει σε μέσο φτηνών εντυπώσεων τον πολιτισμό. Εμείς θα συζητήσουμε ανυπόκριτα. Δεν έχουμε απέναντί μας τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό η κυβέρνηση. Το κλίμα όξυνσης και έντασης δεν προάγει τη λύση. Συντηρεί το πρόβλημα. Είμαστε εδώ να βελτιώσουμε την κατάσταση έμπρακτα όπως αποδείξαμε με συμπεριφορά μας απέναντι στον πολιτισμό αυτή 4ετία».
Παράλληλα, συνέχισε: «Όμως η κυβέρνηση μιλά με γεγονότα και στοιχεία – αν κάτι δεν είναι αλήθεια απ’ όσα λέμε να το αποδείξει και αν κάτι θέλει διευκρίνιση να το κάνουμε αλλά αν όσα λέμε τεκμηριώνονται από νόμους κι όσα έχουμε δεσμευτεί και υλοποιούμε. Τότε έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε ότι αυτή η κατάσταση εκκινεί από άλλα συμφέροντα κι όσους δεν θέλουν να λυθεί το θέμα».
«Δεν αλλάζει κάτι σε προσλήψεις και αμοιβές»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο και την παραίτηση των 40 καθηγητών του, ο κ. Οικονόμου είπε: «Μίλησα με γεγονότα. Ζήτησαν να αποσύρουμε από Προεδρικό Διάταγμα κάτι που αφορούσε σε προσλήψεις τους στο δημόσιο, το κάναμε. Κάνουν λάθος αν νομίζουν το ΠΔ έχει σχέση με προσλήψεις τους με καλλιτεχνική ιδιότητα, και αν νομίζουν ότι αλλάζει κάτι με αμοιβές τους. Δεν υποβιβάζει σπουδές τους. Αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Αν το αίτημα είναι με ένα άρθρο κι ένα νόμο η μεταλυκειακή τους εκπαίδευση σε κρατικές ή ιδιωτικές Σχολές να γίνουν ΤΕ ή ΠΕ δεν μπορεί αυτό να γίνει. Έχουν άδικο. Δεν μπορεί να γίνει μια σχολή 3ετούς φοίτησης Ανώτατη Σχολή από τη μια στιγμή στην άλλη, να δούμε ναι τις σπουδές τους αλλά με οργανωμένο σχέδιο στο χρόνο που απαιτείται. Λέω έντιμα ότι προφανώς και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιτέχνες και δεν θέλουμε απέναντί μας.. όμως μιλάμε με γεγονότα και αλήθειες. Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά είμαστε εδώ να το εξηγήσουμε. Αν κάτι λέμε ψέματα να το αποδείξουν. Αλλιώς δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της συνεχιζόμενης έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια. Αντί για τα μακροσκελή κείμενα που κάποιοι κατηγορούν να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας. Πιστεύω κυρίως πρόκειται περί σύγχυσης και παρεξήγησης και η κυβέρνηση είναι εδώ να κάνει τη συζήτηση».
«Προσπάθεια χειραγώγησης από την αξιωματική αντιπολίτευση»
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για τον αν διαβλέπει πολιτική υποκίνηση πίσω από τις κινητοποιήσεις καλλιτεχνών, καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησής τους με Κυριάκο Μητσοτάκη ή με ηγεσία υπουργείου Πολιτισμού, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Δεν μίλησα ούτε για πολιτικά, ούτε για κομματικά ελατήρια, ούτε για υποκίνηση. Λέω ότι εδώ τρία πράγματα ισχύουν: ή υπάρχει σύγχυση και δεν έχουν εξηγηθεί καλά αυτά τα πράγματα και είμαστε εδώ να τα εξηγήσουμε ή λέμε ψέματα ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη αυτή ένταση. Δεν ξέρω τι είναι. Ούτε πιστεύω είναι αυτή η πιθανότερη αιτία. Κυρίως πιστεύω σύγχυση και είμαστε εδώ να τη διαλύσουμε. Το ότι υπάρχει μια προσπάθεια χειραγώγησης από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει. Αλλά εγώ δεν θέλω να δεχτώ ότι είναι χειραγωγούμενοι οι καλλιτέχνες στη χώρα μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.