Την επιχείρηση «ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου και αποκατάστασης της ασφάλειάς του» ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση με τη συνέντευξη τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά και την εικόνα που σχημάτισε από την επιτόπια επιθεώρηση στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη και σε σιδηροδρομικές υποδομές σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
Παρεμβάσεις σε 3 στάδια ανακοινώνει σήμερα ο Γ. Γεραπετρίτης
Ο Υπουργός Μεταφορών αναμένεται να ανακοινώσει μία δέσμη παρεμβάσεων σε τρία στάδια. Άμεσης εφαρμογής, που αφορούν σε κινήσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ασφάλεια της λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Μεσοπρόθεσμα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Και μεσομακροπρόθεσμα, τα οποία συνδέονται με έργα υποδομής τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, θωρακίζοντάς τους με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Προς τούτο μάλιστα αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) και τον Διευθυντή επίγειων μεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Κομισιόν, οι οποίοι θα αφιχθούν στην Αθήνα κατόπιν του αιτήματος του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή τεχνικής συνδρομής.
Στη χθεσινή σύσκεψη του κ. Γεραπετρίτη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική γραμμή που αποφασίστηκε ήταν να «τρέξουν» με ταχύτητα και αποτελεσματικά όλες οι παρεμβάσεις που απαιτείται, ώστε εκτός από τις απαντήσεις που οφείλει η πολιτεία στους συγγενείς των θυμάτων για το οδυνηρό «γιατί», να διασφαλιστεί ότι καλύφθηκαν όλα τα επικίνδυνα κενά, συνεπώς το ταξίδι με τρένο έχει όλα τα εχέγγυα ασφαλείας.
Στα έκτακτα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Υπουργός περιλαμβάνεται κατά πληροφορίες μία μικρής χρονικής διάρκειας - από 2 εβδομάδες έως 1 μήνα - διακοπή των επιβατηγών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μέχρι να οργανωθεί μια διαδικασία με τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης. Η παρουσία δύο σταθμαρχών στη βάρδια και η αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου ενημέρωσης μεταξύ σταθμαρχείου - μηχανοδηγών και ρυθμιστή κυκλοφορίας. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται επίσης η συγκρότηση επιτροπής εσωτερικού ελέγχου στον ΟΣΕ, και η επαναφορά του συντονιστικού κέντρου με αναβαθμισμένο εξοπλισμό.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, δε, έχει μπει και η «νοοτροπία» που αναδείχτηκε ότι επικρατεί στον ΟΣΕ αναφορικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, βάσει της οποίας τοποθετήθηκε ένας άπειρος εργαζόμενος σε ένα νευραλγικό πόστο κρίσιμου σταθμού, στον οποίο κατόπιν αφέθηκε μόνος του.
Στις 11 το πρωί ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα δώσει επίσης απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που ανεβάζουν τους τόνους στο δημόσιο διάλογο, όπως η πολυσυζητημένη σύμβαση 717 για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης, που θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί πλήρως το 2016 και αντ’ αυτού έλαβε 7 παρατάσεις, φτάνοντας σήμερα να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στο 70%, ενώ η ολοκλήρωσή της πιθανόν να είχε αποτρέψει τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη. Μακριά από οποιαδήποτε πρόθεση απόσεισης των όποιων ευθυνών της κυβέρνησης, ο Υπουργός Μεταφορών θα αναφερθεί στον κυκεώνα της έκδοσης των αποφάσεων, τις προσφυγές, τις μελέτες που δεν είχαν γίνει σωστά, τις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων που έδιναν τη μία παράταση μετά την άλλη, το μπλοκάρισμα της σύμβασης έως το 2019 και τον 1,5 χρόνο που απαιτήθηκε για την επανεκκίνησή της ώστε να υλοποιηθεί σήμερα τμήμα του έργου. «Στο τέλος αυτής της τετραετίας καταφέραμε, σε ένα βαθμό, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πράγματα σε τομείς του κράτους και στον ίδιο τον σιδηρόδρομο. Δυστυχώς όχι όλα και όχι στο μέγεθος που θα θέλαμε», σημείωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι οι πολίτες και πολύ περισσότερο όσοι έχασαν τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα στα Τέμπη, απαιτούν ειλικρινείς απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Και αυτό διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι θα πράξουν «με γενναιότητα, υπευθυνότητα και απόλυτη ειλικρίνεια» όπως τονίζουν. «Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη», δεσμεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, παραπέμποντας στο αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας και τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει την τεχνική και διοικητική αποτίμηση της υπόθεσης. Τον τόνο εξάλλου έχει δώσει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας προσωπικά ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη μείνει τίποτα αναπάντητο και ως προς τα συστηματικά αίτια της τραγωδίας, αλλά και για να εγγυηθεί η πολιτεία ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ. «Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα», έχει υπογραμμίσει.
Και οι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις εξάλλου που διενεργήθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα αποτυπώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που αναμένει τα αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαιτώντας να τους αποδείξει στην πράξη ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διαφορετικοί και αποφασισμένοι να μην κρύψουν τίποτα κάτω από το χαλί. Και μπορεί οι εκλογές σε αυτή τη φάση να έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, αλλά ο χρόνος που απομένει δεν είναι μακρύς και η φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση μετά τα Τέμπη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο από τις κινήσεις της ίδιας.
Αποκλειστικό αντικείμενο την ταχεία δρομολόγηση όλων των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τους σιδηροδρόμους θα έχει και το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, απομακρύνοντας τις κάλπες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.