Μενού
parastatidis
Στέφανος Παραστατίδης | @Stefanos Parastatidis
  • Α-
  • Α+

«Αλλαγή Παραδείγματος» είναι το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Στέφανου Παραστατίδη, υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς. Μιας προεκλογικής εκστρατείας την οποία έχουν προσέξει πολλοί, για το κινηματικό της χαρακτήρα που κορυφώθηκε μάλιστα σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση.

Για όποιον έχει μελετήσει το έργο του Τόμας Κουν, επιστήμονα που το έργο του επηρέασε την επιστημολογία του 20ού αιώνα, θα θυμάται πώς κατάφερε να αναδείξει το παράδειγμα ως κάτι ευρύτερο από μια απλή θεωρία και με κύριο εργαλείο την ιστορία των επιστημών και την κοινωνιολογία να ερμηνεύσει την επιστημονική εξέλιξη και να αξιοποιήσει την αλλαγή παραδείγματος, ώστε να ανανεώνεται μια επιστημονική επανάσταση όταν εξασθενεί το προηγούμενο παράδειγμα, χωρίς να αλλάζει το επιχείρημα ή η θεωρία.

Ο Στέφανος Παραστατίδης, λοιπόν, δεν άλλαξε το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματός του, Σοσιαλδημοκράτης είναι και παρέμεινε, αλλάζοντας ο ίδιος ωστόσο το παράδειγμα στον τρόπο που πολιτεύεται. Έκανε μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό και μιλώντας πολιτικά και μόνο. Μικρές πολιτικές ομιλίες, συζήτηση με τους κατοίκους, για όσα πρεσβεύει το κόμμα του και ο ίδιος και γιατί πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Όχι επισκέψεις σε γάμους και βαφτίσια, τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις με φωτογραφίες.

https://www.facebook.com/stefanos.parastatidis/videos/996015618240132/?t=0

Το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται εκεί. Ο Παραστατίδης χρησιμοποιεί διαφορετικά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν βγάζει φωτογραφίες σε επισκέψεις και δεν χρησιμοποιεί συνθήματα. Αναρτά αποσπάσματα από τις πολιτικές του ομιλίες, συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πολιτικό αφήγημα, που αναδεικνύει μάλιστα μέσα από την επικαιρότητα χρησιμοποιώντας παραδείγματα αντιδιαστολής και όχι μόνο, για να προτείνει λύσεις. Εν τέλει, αν βάλεις όλα τα βίντεο να τα δεις όλα το ένα μετά το άλλο, δεν επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει πράξη τη θεωρία του Κουν, εξηγώντας το ίδιο πολιτικό πλαίσιο, με νέα κάθε φορά παραδείγματα, για μια γκάμα ζητημάτων: διαφάνεια, αξιοκρατία, κράτος δικαίου, δημοκρατία. Στόχος του είναι να εξηγήσει τι πραγματικά σημαίνουν οι λέξεις, τις οποίες όπως επισημαίνει και ο ίδιος χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα, νοηματοδοτώντας ωστόσο με τα συγκεκριμένα παραδείγματα τι σημαίνει για το καθένα κάθε έννοια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που η αξιοκρατία. Όπως υπογραμμίζει, όλοι αναφέρονται σε αυτή. Ωστόσο η ΝΔ που αναφέρεται συχνά σε αυτή, τοποθέτησε κομματικά στελέχη σε όλες τις δομές του κράτους, όπως στην περίπτωση του ΟΣΕ όπου ο επικεφαλής ήταν υποψήφιος του κόμματος που δεν εξελέγη χωρίς συναφές αντικείμενο, καταλήγοντας στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Αντίστοιχα αναδεικνύει το ΣΥΡΙΖΑ που αντίστοιχα χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα τις ίδιες λέξεις, για να θυμίσει τι έκανε επί δικής του διακυβέρνησης, διορίζοντας ως μετακλητούς κάθε υπουργός την οικογένειά του στο γραφείο άλλου υπουργού και στα νοσοκομεία κομματικά στελέχη. Σε αυτά τα παραδείγματα παραθέτει τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το open gov που κάποτε χλεύαζαν όλοι, τον ΑΣΕΠ, τη διαύγεια.

Και τα παραδείγματά του φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση στην πράξη, γεμίζοντας καφενεία, πάρκα και πλατείες. Ενδεικτικό ότι τις παραμονές της Πρωτομαγιάς ζήτησε από τους Κιλκισιώτες να κάνουν ένα διαφορετικό river party, που εν τέλει είχε πολιτική συζήτηση. Άκουσαν μεν μουσική, αλλά άκουσαν και ομιλίες για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το νομό: χωριά που ερημώνουν, κτηνοτροφία και γεωργία που εγκαταλείπονται, οικονομία που μαραζώνει, παιδεία και πολιτισμός που φθίνουν, ενώ γύρω υπάρχουν τόσες ευκαιρίες. Προκάλεσε, λοιπόν, μια κουβέντα, για να αλλάξουν το παράδειγμα και εδώ, κι αντί να γκρινιάζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για τα προβλήματα, να συζητήσουν για τις λύσεις μαζί. Εντέλει, ακούστηκαν ιδέες για ένα ακριτικό νομό, από τον οποίο περνούν 9 εκ επισκέπτες καθώς περνούν από τα Βαλκάνια στην υπόλοιπη Ελλάδα και δεν του αφήνουν τίποτα, για το πώς μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για όλα τα παραπάνω. Ο Στέφανος Παραστατίδης έκλεισε την εκδήλωση με τη δική του ομιλία για το πώς ο νομός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του μόνος, χωρίς να περιμένει σωσίες. Αγαπημένο του παράδειγμα με το οποίο έκλεισε για το Κιλκίς και θέλει να γίνεται πράξη; «Σε μια σειρά, ο τελευταίος μπορεί να γίνει πρώτος αν γυρίσει ανάποδα η σειρά. Αυτό να κάνουμε για τον νομό μας».

https://www.facebook.com/stefanos.parastatidis/videos/794033195672825/?t=0

Τελευταίο εντυπωσιακό εγχείρημα του Παραστατίδη, το «Πάμε Πλατεία». Σε ένα τολμηρό εγχείρημα αποφάσισε να κάνει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς. Μια πλατεία που όσοι γνωρίζουν το νομό επισημαίνουν ότι δεν τολμά κανείς να πάει, ακόμα και οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων – φανταστείτε το φιάσκο να μην τη γεμίσουν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν ρισκάρεις εύκολα. Βέβαια, οι παλιότεροι θυμήθηκαν ότι ο μόνο να το έχει τολμήσει ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, την εποχή της παντοδυναμίας του, το 1981. Ο πρώην Γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δικαιώσει την εμπιστοσύνη που του είχε δείξει η Φώφη Γεννηματά που του ανέθεσε αυτή τη θέση και να κάνει το ακατόρθωτο.

Συγκέντρωσε 2.000 ανθρώπους στην πλατεία, περίπου το 1/3 δηλαδή όλων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο νομό στις προηγούμενες εκλογές για να τον ακούσουν πώς θα κάνει την αλλαγή παραδείγματος. Σε μια συγκέντρωση γεμάτη παλμό και ένταση, συνθήματα και πυρσούς που είχε να δει χρόνια το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στο Κιλκίς, φαίνεται ότι ο Παραστατίδης έχει αλλάξει ήδη το παράδειγμα και μάλιστα από ένα νομό που κάποτε το στοίχημα φαινόταν χαμένο. Στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 27% μεγαλύτερο ποσοστό από το εθνικό ποσοστό και 60% περισσότερο από τις προηγούμενες εκλογές. Κι όλοι αναρωτιούνται πλέον αν ο Στέφανος Παραστατίδης με τις πλατείες που γεμίζει θα βοηθήσει το κόμμα του να κάνει άλλο ένα ρεκόρ.

Πηγή: insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA