Μενού
mitsotakis - ekloges
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το σαρωτικό 40,79% της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου της έδωσε μια εμφατική νίκη που μεταφράζεται και σε 146 βουλευτές, όχι όμως και την αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Παρότι πήγε κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνήθως με την απλή αναλογική, η ΝΔ έφτασε να πλησιάσει το μαγικό «151», ωστόσο από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, όλα θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Ο κωδικός για τη ΝΔ είναι φυσικά η «αυτοδυναμία» που με βάση την εικόνα στις πρώτες εκλογές θα μπορέσει να διεκδικήσει και με την ενισχυμένη αναλογική, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές σε περίπου έναν μήνα. Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη διαδικασία θα επανεξεταστούν τα κόμματα που θα συμμετάσχουν -άρα μπορεί να πάρουν κι άλλα πράσινο φως- αφετέρου θα υπάρχουν λίστες στα ψηφοδέλτια που θα καθοριστούν από την ηγεσία του εκάστοτε κόμματος.

Το κλειδί για τη δεύτερη εκλογική διαδικασία είναι τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη νέα Βουλή. H ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει, σε αντίθεση με την απλή αναλογική προσφέρει ουσιαστικά μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα -εκείνο που θα ξεπεράσει το 25%- ενώ αυτό το μπόνους μπορεί να φτάσει ως και τις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 40% και πλέον. Ένα ποσοστό δηλαδή που έφτασε η Νέα Δημοκρατία.

Με βάση τους υπολογισμούς, σε μία ενδεχόμενη πεντακομματική Βουλή ένα ποσοστό της τάξης του 37% είναι ικανό να δώσει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική από την πρώτη Κυριακή, στις 21 Μαΐου, τότε η κατανομή των εδρών θα γινόταν ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία: 171 έδρες (από 146 με την απλή αναλογική)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 60 έδρες (από 71)
  • ΠΑΣΟΚ: 35 έδρες (από 41)
  • ΚΚΕ: 21 έδρες (από 26)
  • Ελληνική Λύση: 13 έδρες (από 16)
edres-ekloges-2023a

Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 16% κάτι που αποδίδεται στο γεγονός πως τρία από αυτά, τα ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, φλέρταραν έντονα με το όριο του 3%. Αν αυτό επαναληφθεί και στις δεύτερες εκλογές τότε το πρώτο κόμμα θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία και με ποσοστό που θα είναι κοντά στο 36%.

Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία αυτά κόμματα συγκεντρώσει εν τέλει πάνω από 3% και μπει στη νέα Βουλή, τότε αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα ώστε να πάρει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου της έδιναν την αυτοδυναμία ακόμη και υπήρχε επτακομματική βουλή, με βάση πάντα την ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Πώς προκύπτουν οι έδρες με την ενισχυμένη αναλογική

Με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών ενώ στη συνέχεια κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω. Με 26%, δηλαδή, λαμβάνει 22 έδρες, με 27% 24 έδρες κ.ο.κ. Το «ταβάνι» είναι οι 50 έδρες που προκύπτουν και από ποσοστό 40%, όπως δηλαδή συνέβη τώρα.

Αφού καθοριστεί το μπόνους των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα, τότε θα προκύψει και ο αριθμός των εδρών που θα μοιραστούν όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό των ποσοστών και των μπόνους λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά οι έγκυρες ψήφοι.

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA