«Φρένο» στην ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το Υπουργικό Συμβούλιο στη νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες δώσουν την προσεχή Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη, επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνιστώντας «κράτει» και «χαμηλούς τόνους» σε όσους βιάζονται να ράψουν υπουργικό κοστούμι, καθώς μια τέτοια συζήτηση δείχνει προεξόφληση του αποτελέσματος, ενέχοντας τον κίνδυνο εκπομπής μηνυμάτων εφησυχασμού και αλαζονείας, που ο ίδιος έχει χρήσει ως βασικούς αντιπάλους στην κάλπη.
«Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία», είναι το μήνυμά που απηύθυνε προς το εσωτερικό του κόμματος με συνέντευξή του χθες στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, εν μέσω πληροφοριών που τον θέλουν ενοχλημένο από τις διαρροές σεναρίων για τη διάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος.
Αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος δεν έχει σχηματοποιήσει ήδη στο μυαλό του - έστω και με εναλλακτικά σχέδια λόγω «καραμπόλας» - το κυβερνητικό σχήμα που κρίνει ως καταλληλότερο για την υλοποίηση του σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη 4ετία, με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα για την οποία έχει δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού. Όπως είπε άλλωστε και στο MEGA, με δεδομένο ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει την άμεση ορκωμοσία της κυβέρνησης – πιθανόν την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη – «για εμένα δεν είναι ένδειξη αλαζονείας αλλά καλής προετοιμασίας, να είμαι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο». Πέραν τούτου βεβαίως ουδέν.
Ως προς τα ονόματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει «σφίγγα», επιμένοντας ότι το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα είναι άδειες και για να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου απαιτείται να γεμίσουν ξανά με ακόμα περισσότερα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Τα ονόματα που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα και μπορούν ακόμα να γραφούν είναι αρκετά. Τα Υπουργεία, ωστόσο, για τα οποία οι έως τώρα πληροφορίες σε ένα μόνο πρόσωπο είναι συγκλίνουσες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ποια υπουργεία φαίνεται να έχουν «κλειδώσει»
Στα λεγόμενα «κλειδωμένα» φαίνεται να ανήκουν το κρίσιμο για την εξωτερική πολιτική της χώρας χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών υπό την ηγεσία του στενού και έμπιστου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπου όλα δείχνουν ότι το τριπλό «στοίχημα» της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, της γαλάζιας προτεραιότητας αύξησης των μισθών, και της σταδιακής μείωσης νέων φόρων, θα κληθεί να επιτύχει ο Κωστής Χατζηδάκης στον οποίο ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει εμπιστευτεί μέχρι σήμερα πολλές «καυτές πατάτες». Στο οικονομικό επιτελείο θεωρείται πιθανό να παραμείνει και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμισή του σε θέση Υπουργού σε άλλο Υπουργείο. Βέβαιη θεωρούν ορισμένες πληροφορίες και την ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ εξαίρεση στον κανόνα του προαναγγελθέντος rotation φέρεται να είναι η Λίνα Μενδώνη, παραμένοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Όσο για την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον Νίκο Δένδια, λόγω της κρισιμότητάς του για την αμυντική θωράκιση της χώρας; Πολύ ακούγεται, αλλά παραμένει ερωτηματικό αν ισχύει. Αντιθέτως «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τη Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο και της απόφασης του κ. Μητσοτάκη για αύξηση των γυναικών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Κομβικό ρόλο την επόμενη μέρα πάντως, ιδίως αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα για 7κομματική Βουλή, θα διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Βουλής. Αν και τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο, ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει εκ νέου για το αξίωμα τον Κωνσταντίνο Τασούλα, που διαθέτει κύρος και εμπειρία των ισορροπιών που απαιτεί ο θεσμικός ρόλος.
Ως προς τη δομή των Υπουργείων πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια για μεγάλες συγχωνεύσεις ή διασπάσεις πέραν των όσων έχει ο ίδιος ανακοινώσει, τονίζοντας χθες στο MEGA ότι δεν θέλει να δημιουργήσει «πληθωρισμό καινούργιων Υπουργείων» διότι αυτό έχει δυσκολίες. Εξ ού και επέμεινε στη σύσταση μόνο νέου αυτόνομου Υπουργείου Οικογένειας μέσω της διάσπασης του Υπουργείου Εργασίας και τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Παιδείας αναβαθμισμένο σε επίπεδο αναπληρωτή Υπουργού. Αντιθέτως, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παραμείνει ως έχει «απλά με ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.