Των δύο εθνικών εκλογών που προηγήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και τελικά οι Ευρωεκλογές. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους καλείται να επιλέξει τους αντιπροσώπους του σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κλασικό ερώτημα που ακολουθεί όλους τους πολιτικούς -και ιδίως τους βουλευτές- αφορά το ποιο είναι τελικά το πραγματικό ποσό που λαμβάνουν ως αποζημίωση.
Το μεικτό ποσό και τα επιδόματα
Σύμφωνα με όσα βρίσκουμε στο site της Βουλής, η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5135,04 ευρώ μηνιαίως με τις δαπάνες οργάνωσης γραφείου να ανέρχονται σε 664,99 ευρώ (ως 831 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης να φτάνουν τα 291 ευρώ (ως 648 ευρώ). Υπάρχει και ένα επιπλέον επίδομα που αφορά τα ταχυδρομικά τέλη και ανέρχεται σε 909,31 ευρώ. Τέλος, η συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές προσφέρει αποζημίωση ύψους 75 ευρώ ανά συνεδρίαση.
Το ποσό αυτό δεν είναι βέβαια το καθαρό που φτάνει την τσέπη των βουλευτών. Οι συνολικές κρατήσεις ανέρχονται σε 272,76 ευρώ, σε φόρους πληρώνουν 530,46 ευρώ και στον ΕΦΚΑ 640,34 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και την υποχρεωτική εισφορά υπέρ του κόμματος που φτάνει τα 770,26 ευρώ με κάποια κόμματα βέβαια να παίρνουν μεγαλύτερη του μισού αποζημίωση.
Σύγκριση με τις άλλες χώρες
Πρόσφατα ένα ιρλανδικό site έκανε έρευνα για τους μισθούς των βουλευτών σε διάφορες χώρες. Βάζοντας κάτω όλα τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι ένας Έλληνας βουλευτής παίρνει ετησίως 61.620 ευρώ κατά μέσο όρο. Με βάση αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τη μέση ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περισσότερα χρήματα παίρνουν οι Ιταλοί βουλευτές με 125.000 ευρώ ετησίως και τα λιγότερα οι Ρουμάνοι με 14.345 ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.