Ιδιαίτερη ενόχληση επικρατεί στην ελληνική πλευρά σχετικά με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μερικές ώρες πριν την πραγμάτωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θεωρεί σαφές ότι η απρόσμενη ακύρωση του ραντεβού από τον Ρίσι Σούνακ - ο οποίος ενημέρωσε σχετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κιρ Στάμερ - οφείλεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η Αθήνα θεωρεί ότι πρόκειται για διπλωματικό φάουλ και απρεπή κίνηση εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού.
Επισήμως, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται ότι έτυχε μία ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ, ισχυρισμός όμως που η ελληνική πλευρά εκλαμβάνει ως πρόσχημα.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα δεν άφορα τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
H ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στην πρώτη του αντίδραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφαση του Βρετανού ομολόγου του.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ενημέρωσε, ειδικότερα.
«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση» συμπλήρωσε, στη σχετική του δήλωση.
Όπως παρατήρησε, δε, ο πρωθυπουργός «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κατά την οποία επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Επεσήμανε πως πρόκειται για «ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;». Παρατήρησε πως δεν έχει γίνει η επιθυμητή πρόοδος στο θέμα, αλλά δήλωσε «υπομονετικός» και «επίμονος».
«Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» ξεκαθάρισε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.