Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απάντησε σε έντονο ύφος στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, όπως είπε, από τον παλαιστινιακό λαό και τονίζοντας πως η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν το διεθνές δίκαιο.

«Κ. Ανδρουλάκη μιλήσατε 30 λεπτά. Για το νομοσχέδιο μιλήσατε  3. Εδώ δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών. Είναι Κοινοβούλιο, υπάρχει κανονισμός, υπάρχει ημερήσια διάταξη και οφείλετε να τα τηρείτε. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Φάμελλο που μίλησε 4 λεπτά», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και σημείωσε ότι:

«Κι επειδή αναφέρεστε για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την παρουσία μου στη Βουλή. Γιατί ξεκινήσατε κ. Φάμελλε με κάποιες ειρωνικές μομφές σχετικά με τη συχνότητα που έρχομαι στο Κοινοβούλιο. 

Την προηγούμενη 4ετία η παρουσία μου στη Βουλή και οι αντιπαραθέσεις μου με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν πολύ πιο συχνές σε σχέση με άλλες φάσεις 20 χρόνια που είμαι βουλευτής. Απάντησα σε όλες τις προ ημερησίας συζητήσεις, πολλές προκάλεσα κι εγώ και δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό διάλογο». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Αυτές τις 120 μέρες, πόσες επίκαιρες ερωτήσεις έχετε καταθέσει στον Πρωθυπουργό κ. Φάμελλε; Μηδέν! Μηδέν. Μηδέν., και έρχεστε εδώ και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω. Εσείς κ. Ανδρουλάκη; Μία 

Άρα το ποιος κρύβεται από τη Βουλή ή μπορεί να αισθάνεται άβολα από το πλαίσιο αντιπαράθεσης χωρίς γραμμένες πρωτολογίες ας το κρίνουν οι πολίτες που μας ακούν.  Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στον Νίκο Ανδουλάκη, λέγοντας: «Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τον κανονισμό. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα επικαιρότητας που απασχολούν τη Βουλή. 

Και είναι λογικό. Συνήθως το κάνουμε αυτό στις δευτερολογίες κ. Ανδρουλάκη. Εδώ δεν είναι bon pour le rian. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκοβαν στο 1 ή στα 3 λεπτά γιατί ξέρατε ότι αυτοί ήταν οι κανόνες της αίθουσας. 

Έρχεστε εδώ λοιπόν μιλάτε επί παντός επιστητού και μετά εγκαλείτε και τον Πρόεδρο της Βουλής που σας ζητάει το αυτονόητο να τηρείτε το χρόνο για να μιλήσουν και τα μικρότερα κόμματα».

Ανδρουλάκης: «Έχετε απολέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ροπή»

androulakis sizitisi ergasiako.jpg
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νέο Εργασιακό. | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKNISSI

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε εξαπολύσει τα πυρά του προς την κυβέρνηση, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θελετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής. Είναι ένα νομοσχέδιο φύλλο συκής, με περιτύλιγμα αναξιοκρατίας. Έχετε απολέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ροπή, αντιθέτως κινείστε σε μικρές κινήσεις, ικανοποίησης συμφερόντων», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκη.

Όσο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αυτή η παράταξη δημιούργησε και εργάστηκε για να υπάρχει  η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μια συμμαχία που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όμως, μπορούμε να σταθούμε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπηρετώντας και τον ανθρωπισμό, τις αξίες μας και τη στρατηγική της χώρας. Και όχι να κάνετε και σε αυτό το κορυφαίο θέμα διχαστικά, επικοινωνιακά παιχνίδια. Γιατί για εμάς, βεβαίως, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, μετά από ένα τέτοιο βάρβαρο αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά η χώρα μας έχει χρέος να σταθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην πλευρά του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των αμάχων και των παιδιών. 

Έτσι έμαθε η χώρα μας τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι οφείλουν να εργάζονται όλα τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση».

Η Μέση Ανατολή και ο Ανδρέας Παπανδρέου

mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στους βουλευτές της ΝΔ | Eurokinissi

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη συνέχεια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδας: «ήμασταν απολύτως σαφείς από την πρώτη στιγμή.

Αναγνώρισε η Ελλάδα το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά την φρικιαστική επίθεση που δέχτηκε από τρομοκρατική οργάνωση εντός των εδαφών του. 

Είπαμε όμως ταυτόχρονα ότι επειδή το Ισραήλ είναι δημοκρατία ο πήχης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ πιο υψηλός από μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.   Και είπαμε το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. 

Διαχωρίσαμε πλήρως τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Και η δράση της Χαμάς πρέπει να ηττηθεί. 

Είπαμε πρέπει να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις για την προστασία των αμάχων. Χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους από μια επίθεση που έχει ξεφύγει πέρα από μία λελογισμένη αντίδραση από την επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ. Μιλήσαμε με όλες τις αραβικές χώρες που είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές 

Είδα τον Πρόεδρο Αμπάς, ήταν στο Κάιρο. Και μίλησα μαζί του και στο τηλέφωνο.  Και είπαμε είμαστε υπέρ της λύσης δύο κρατών. 

Συνεργαζόμαστε με ΟΗΕ για να δούμε πως θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που το έχουν ανάγκη στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν. 

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Και μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ
Στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ τη δεκαετία του 80; Ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της Ελλάδας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;

Γιατί να σας θυμίσω ότι επί εποχή Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημη το κράτος του Ισραήλ. Δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA