Ως απόδειξη της βούλησης του Πρωθυπουργού να μην αποσπαστεί η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου και του κρατικού μηχανισμού από τη διαχείριση των άμεσων αναγκών των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών, αλλά και της αποφασιστικότητάς του να εστιάσει στην παρούσα φάση στις τροποποιήσεις που απαιτούνται στη λειτουργία των δομών του κράτους ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ερμηνεύεται από κυβερνητικά στελέχη το κλείσιμο των σεναρίων ενός επικείμενου ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι το timing είναι ακατάλληλο για τέτοιες κινήσεις, καθώς όχι μόνο δεν θα προσέφερε κάτι χειροπιαστό και ουσιαστικό στους πληγέντες, αλλά ενδεχομένως να λειτουργούσε και ανασταλτικά. Εξ ού και «κλείδωσε» στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου τις εισηγήσεις για παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, όχι μόνο πριν από τη ΔΕΘ αλλά και για το χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται 20 με 22 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το τι θα συμβεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές μένει να φανεί. Σε αυτή τη φάση όμως το σημαντικό για τον ίδιο δεν είναι τα πρόσωπα, ενώ ορισμένες πηγές θεωρούν αφενός ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να αξιολογήσει καλύτερα τον τρόπο διαχείρισης της κακοκαιρίας Daniel από τους αρμοδίους, αφετέρου να δώσει χρόνο στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα να βρει τα πατήματά του αφού το τελευταίο δίμηνο διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις.
Μήνυμα στήριξης στον Βασίλη Κικίλια
Πέραν των γενικότερων σεναρίων περί ανασχηματισμού προ των πυλών, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να βάλει και προσωπικό φρένο στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί απομάκρυνσης του Βασίλη Κικίλια από το θώκο του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν και το τετ α τετ που είχε μαζί του χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ως μία συζήτηση στο πλαίσιο της συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τους υπουργούς του ώστε να προετοιμαστεί η ομιλία του στη ΔΕΘ, είναι σαφές ότι στόχευε να λειτουργήσει ως «σφραγίδα» του εκπεμπόμενου μηνύματος ότι ο κ. Κικίλιας έχει τη στήριξη του ίδιου.
Από αύριο στο μεταξύ θα αρχίσουν να εντατικοποιούνται οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την ομιλία του Πρωθυπουργού στις 8 το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ, ώστε να μπουν οι τελικές «πινελιές» και να οριστικοποιηθούν οι άξονες πάνω στους οποίους αυτή θα βασιστεί. Το σχέδιο πάντως για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς έκτασης συνεπειών της θεομηνίας στη Θεσσαλία και εκείνων των mega πυρκαγιών στον Έβρο είναι βέβαιο ότι θα αφορά μεγάλο μέρος της ομιλίας του. Παράλληλα, τα τεράστια κεφάλαια που απαιτεί και από τον εθνικό προϋπολογισμό η υλοποίησή του, «ροκανίζουν» το «καλάθι» των οικονομικών εξαγγελιών που εξεταζόταν πριν και θα ήταν έτσι κι αλλιώς μικρό επειδή το 50% των οικονομικής φύσεως προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ έχει ήδη νομοθετηθεί.
«Ταφόπλακα» στο market pass
Ενδεικτική της ανατροπής των αρχικών σχεδιασμών είναι η «ταφόπλακα» που έβαλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο ενδεχόμενο επέκτασης του market pass έως το τέλος του τρέχοντος έτους και η μεταφορά του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά για τον επόμενο χρόνο, μιλώντας για την ανάγκη συμπληρωματικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου σε δαπάνες κρατικής αρωγής και αγροτικές αποζημιώσεις σε Θεσσαλία και Μαγνησία.
Ως προς την ομιλία του Πρωθυπουργού το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στις ανακοινώσεις που θα κάνει για την επικαιροποίηση του τρόπου λειτουργίας της πολιτικής προστασίας και τις αλλαγές στις προδιαγραφές κατασκευής των έργων υποδομών ώστε να είναι προσαρμοσμένες στα ολοένα και συχνότερα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς πιο ανθεκτικές. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα δώσει έμφαση και στον αυστηρό έλεγχο υλοποίησης των επικείμενων αντιπλημμυρικών έργων και την ανακατασκευή δρόμων και δικτύων ύδρευσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.