Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η προσδοκία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπό την ισχυρή εντολή που έλαβαν αμφότεροι στις εκλογές και το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών μεταξύ των δύο χωρών, η σημερινή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, μπορεί να λειτουργήσει ως «βάση» για την επανεκκίνηση τω ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν μεταφράζεται ούτε σε αφέλεια ούτε σε υπερ-αισιοδοξία του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η Άγκυρα εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές της θέσεις έναντι της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αναθεωρητικές απόψεις περί Γαλάζιας Πατρίδας της Άγκυρας και οι παράλογες αξιώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με σύνδεση με την κυριαρχία τους, μπορεί να κρύβονται προσωρινά κάτω από το χαλί με στόχο μια επικοινωνιακή στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση, αλλά είναι πανταχού παρούσες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθούν επαναφέροντας στο προσκήνιο τις εποχές των απειλών και των ρητορικών επιθέσεων που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Κατανοεί επίσης πλήρως το γεγονός ότι οι αταλάντευτες κόκκινες γραμμές της Αθήνας ως προς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ετοιμότητας του Τούρκου Προέδρου να προχωρήσει σε μία επίλυση της διμερούς διαφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών ως προς την επίτευξη μίας σχετικής συμφωνίας. Δεν αποκλείουν όμως να ανοίξει ένα παράθυρο για να μπει το νερό στο αυλάκι.

Αντιλαμβάνεται άλλωστε ταυτόχρονα, ότι τα «χαστούκια» που εισέπραξε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Ε.Ε. και ισχυρούς «παίκτες» του ΝΑΤΟ στο παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, κατέδειξαν τα όρια των ΗΠΑ στους εκβιασμούς για τα F-16 και έπληξαν το μύθο που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο ίδιος περί ακαμψίας στις αρχικές του αποφάσεις, ανεπηρέαστου από τις πιέσεις τρίτων και μιας στρατηγικής που μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη. Στην παρούσα συγκυρία όπως εκτιμά η Αθήνα, μία απόδειξη διάθεσης επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Ελλάδα καλή τη πίστη και με γνώμονα τους κανόνες έστω της καλής γειτονίας, μπορεί να λειτουργήσει μόνο προς όφελος του «διαλλακτικού» προφίλ που επιδιώκει να οικοδομήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενόψει του «σκληρού ροκ» Τζο Μπάιντεν – Κογκρέσου, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της «υποσχετικής» του Αμερικανού Προέδρου ως προς το τουρικό αίτημα για τα μαχητικά.

Ο «οδικός χάρτης» και τα «νταηλίκια»

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός, θα εξηγήσει με δεδομένα και τεκμήρια στον συνομιλητή του ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν θα είναι επωφελής για καμία πλευρά. Και θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτό το ραντεβού ως ευκαιρία για να χαραχθεί – όπως επισήμανε – ένας οδικός χάρτης για την επίλυση της βασικής γεωπολιτικής μας διαφοράς ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μακριά από επιθετικές λογικές, διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και «νταηλίκια» που πέφτουν στο κενό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έχει φροντίσει όλη την προηγούμενη 4ετία να καταστήσει σαφές, ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε συναρτώνται με την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα, οι θέσεις της οποίας έχουν κερδίσει έδαφος στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο «οδικός χάρτης» τον οποίο επιδιώκει να προωθήσει η ελληνική πλευρά είναι, σε πρώτη φάση η στενότερη συνεργασία επί της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Σε τομείς δηλαδή όπως το διμερές εμπόριο, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία. Παράλληλα φυσικά η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και το ξεπάγωμα εντέλει των διερευνητικών επαφών που είχαν μπει στην «κατάψυξη» το Φεβρουάριο του 2022 λόγω της άκαμπτης στάσης της Τουρκίας απέναντι σε απαιτήσεις πέραν κάθε λογικής και νομιμότητας.

Στην υπόθεση «F-16», πέραν του ότι όταν και εφόσον προχωρήσει η παράδοσή τους στην Τουρκία, η Αθήνα θα έχει ήδη αναβαθμίσει τα δικά της σε τύπο viper και θα παραλαμβάνει και τα F-35, η επισφράγιση της «συμφωνίας» Μπάιντεν – Ερντογάν από το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα κριθεί, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, σχετιζόμενους με την υποχρέωση να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος της χώρας μας. Κάτι που οφείλεται και στην εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη 4ετία. Και την ώρα που ο κ. Ερντογάν υποχρεώθηκε σε δημόσια αναδίπλωση για τη Σουηδία, προκειμένου να πάρει το πρώτο «πράσινο φως».  

Δυο ακόμα σημαντικές συναντήσεις

Η λογική λοιπόν που διέπει την ελληνική αποστολή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά γα τη σημερινή συνάντηση στις 12.00, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών είναι ότι: «η  Άγκυρα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τη διατήρηση του καλού κλίματος με την Ελλάδα. Και μένει να φανεί κατά πόσο πράγματι επιδιώκει την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις μας».

Εξάλλου, η συμπεριφορά του καθενός τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει απολύτως σαφές στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ποιος είναι αυτός που δικαίως δεν υποχωρεί από τα εθνικά του δίκαια αλλά απλώνει διαρκώς χείρα φιλίας και ποιος απαντούσε με επιθέσεις και ανιστόρητες διεκδικήσεις. Συνεπώς το όποιο πιθανό μηδενικό αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι εξ αρχής ξεκάθαρο ποιον θα βαρύνει. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως δεν είναι να φύγει από αυτό το ραντεβού άπραγος, ούτε σε α λα παλιά κλίμα «πολικού ψύχους».

Αντιθέτως προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με ειλικρινή διάθεση επαναπροσδιορισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσω της οικοδόμησης ενός ακόμα καλύτερου κλίματος και γιατί όχι συμφωνίας επανέναρξης των διερευνητικών εντολών και των συζητήσεων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πάνω στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Στις κρίσιμες επαφές του Πρωθυπουργού σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται επίσης αυτή που θα έχει το πρωί – πριν από εκείνη με τον Ταγίπ Ερντογάν - με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και αυτή με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς που θα ακολουθήσει του τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.