Κλιματική αλλαγή - μεταναστευτικό - υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών. Σε αυτό το τρίπτυχο επικεντρώθηκε η χθεσινοβραδινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, βάζοντας στο «κάδρο» τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και δράττοντας της ευκαιρίας να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης για συλλογική και εντατική δράση εδώ και τώρα πριν να είναι αργά, με ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Με το βλέμμα στραμμένο στις πλημμύρες στη Θεσσαλία την οποία σάρωσε η φονική κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, και «όπλα» της επιχειρηματολογίας του όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες πέρα από την Ελλάδα σε Χαβάη, Λιβύη, Καναδά και Πακιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να αποδείξει αφενός ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πια έναν μακρινό εφιάλτη αλλά μια βίαιη πραγματικότητα η αντιμετώπιση της οποίας δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και υπεκφυγές, αφετέρου ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν αφορούν πλέον μόνο το Νότο και την Ευρώπη.
Παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Ο ίδιος μίλησε για «χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την υλοποίηση της πολιτικής» των Ηνωμένων Εθνών, προτείνοντας τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή», με στόχο την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα και την επένδυση στην κοινή χρήση νέων τεχνολογιών για προηγμένη πρόγνωση και μοντέλα για μετεωρολογικά φαινόμενα, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη με μεγαλύτερη ακρίβεια (πώς θα εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, από πού προέρχονται οι πλημμύρες και πού εξαπλώνονται οι πυρκαγιές). Σημείωσε μάλιστα ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου για το κλίμα (COP28) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η «αποτυχία» της Ε.Ε. και τα «ψίχουλα» για την προσαρμογή
Σε συνέχεια των όσων είχε πει προσφάτως στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την αναπροσαρμογή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε, ώστε πέραν της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών να προβλεφθούν περισσότερες δαπάνες για τη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο Πρωθυπουργός στηλίτευσε τη σημερινή στάση της Ευρώπης μιλώντας για «αποτυχία».
«Ξοδεύουμε “ψίχουλα” για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, τον οποίο έχει ανάγει σε προσωπικό στοίχημα, αποκάλυψε ότι με επιστολή του προς τις χώρες μέλη της ομάδας EU-Med9 πρότεινε να δράσουν «εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις» και να ηγηθούν μιας προσπάθειας στην Ε.Ε για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι.
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό
Εξίσου μεγάλη έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη πιο συντονισμένης συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης μέσω της επανένωσης οικογενειών, των θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους και της δυνατότητας μετακίνησης εργαζόμενων.
Επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα είναι «αυστηρή αλλά δίκαιη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και ανταλλαγής πληροφοριών με στόχο την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και των μηχανισμών επιτήρησης για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των λαθρεμπόρων και των δραστηριοτήτων τους, όπως και στην ενίσχυση των εργαλείων εντοπισμού και δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το περιεχόμενο και η έκταση, ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετικά μετά την τροχιά επανεκκίνησης στην οποία έχουν τεθεί και με νωπή ακόμα την επαναβεβαίωση της βούλησης του ίδιου και του Ταγίπ Ερντογάν για διατήρηση της νηνεμίας. Εξ ού και η σχετική αναφορά του ήταν μόλις 1 λεπτού επικεντρωμένη στο μέλλον έναντι του εκρηκτικού παρελθόντος. Ήταν βεβαίως ξεκάθαρος ως προς τον τρόπο που θα διατηρηθεί το καλό κλίμα.
«Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε και αφού πρόσθεσε πως «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας», κατέληξε ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».
Κυπριακό: Μη αποδεκτή η «λύση» των δύο κρατών
Μετά και τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου πάντως για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε και από το βήμα του ΟΗΕ ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου να διαμηνύσει εκ νέου ρητά ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες λειτουργούν συντονισμένα η δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού δεν περνάει μέσα από προσεγγίσεις περί δύο κρατών.
«Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για ζήτημα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη».
Δίπλα στην Ουκρανία μέχρι τέλους
Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός και στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα με αποδέκτες και Ε.Ε και ΝΑΤΟ πως δεν πρέπει να επιβεβαιώσουν την άποψη του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι σύντομα θα κουραστούν να στηρίζουν το Κίεβο. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εγκαταλείπαμε τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού στο Διεθνές Δικαίο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τόσους πολλούς σε αυτή την αίθουσα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.