Μπορεί το ζήτημα του ανασχηματισμού να παραμένει γρίφος, αλλά η συζήτηση στο παρασκήνιο διατηρείται έντονη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν μόνο η αρχή για επιπλέον αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.
Όπως έγραφε και χθες το Reader, εκκρεμότητα φέρεται να αποτελεί μόνο ο χρόνος της ανακοίνωσης των αποφάσεων του Πρωθυπουργού. Ως προς αυτό τουλάχιστον το τοπίο ξεκαθάρισαν λίγο χθες κυβερνητικές πηγές, που υπό τη φράση: «Κάντε υπομονή μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γιατί αυτό που προέχει είναι οι κρατικές δομές και η λειτουργία τους», έβαλαν φρένο στα σενάρια για ανακοινώσεις πριν το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο, ωστόσο, και την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται 20 με 22 Σεπτεμβρίου, τα πάντα είναι ανοιχτά, αφού ουδείς έχει διαψεύσει μέχρι τώρα κατηγορηματικά ότι επίκεινται και άλλες αλλαγές σε υπουργικούς θώκους. Σε αυτή την περίπτωση οι παρεμβάσεις θα είναι σημειακές και δε θα αφορούν περισσότερα από 3 πρόσωπα.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός έχει δεχτεί σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο. Αυτό σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, αφενός θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για διεξοδικότερη αξιολόγηση, αφετέρου ενέχει περιθώρια για έναν πιο δομικό ανασχηματισμό, ενώ εξυπηρετεί και την ανάγκη να μην αποσπαστεί η προσοχή των κυβερνητικών στελεχών από τη μεγάλη μάχη επούλωσης των βασικών πληγών των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία.
Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασιών για την κρατική αρωγή στους πληγέντες και την εξασφάλιση των αναγκαίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την ανασυγκρότηση των πληττόμενων περιοχών άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα. Ως προς έναν μίνι ή πιο δομικό ανασχηματισμό ο ίδιος είναι «σφίγγα», ενώ και χθες όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αν η ορκωμοσία του νέου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη θα είναι η τελευταία, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα απαντώντας «είναι ένα ωραίο απόγευμα».
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όμως μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ απέφυγε εκ νέου να πει ένα ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο επιπλέον αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά, σε σχέση με το τι είχαμε πει και το τι κάνουμε. Αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία».
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στη βαρύτητα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σωστή λειτουργία των δομών του κράτους, παραπέμποντας για την εξειδίκευση των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση σε επίπεδο δομών στην ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο στη ΔΕΘ. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους εξάλλου σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξαλειφθούν με τόλμη και ταχύτητα παθογένειες, καθυστερήσεις και αστοχίες του παρελθόντος, συνιστά μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel περιλαμβάνει πλέον επιτακτικά και την πολιτική προστασία που παρά την πρόοδο η οποία έγινε χρήζει διαρκούς επικαιροποίησης.
Ο ίδιος άλλωστε έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη των γρήγορων αντανακλαστικών και της ειλικρινούς αναγνώρισης των όποιων λαθών, με στόχο τη διαρκή βελτίωση. Αν και οι λεπτομέρειες των αλλαγών που έχει αποφασίσει στις δομές του κράτους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα αναλυθούν το Σάββατο, ο ίδιος έχει δώσει ήδη το στίγμα του τουλάχιστον ως προς τις φυσικές καταστροφές.
Μόλις την περασμένη Κυριακή από τον Έβρο τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές, ενώ στη σκιά των τεράστιων καταστροφών από την πρόσφατη κακοκαιρία σε Θεσσαλία και Μαγνησία, έχει διαβεβαιώσει ότι θα ξαναχτίσουμε όσα κατέστρεψε η φύση ακόμη καλύτερα από πριν, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή ώστε οι υποδομές να είναι προσαρμοσμένες στα ολοένα μεγαλύτερης εντάσεως φαινόμενα. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων και του τρόπου υλοποίησης των έργων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.