Μενού
megaro-maximou
Μέγαρο Μαξίμου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κανείς δεν «είδε» το αποτέλεσμα να έρχεται. Υπήρξε μόνο μια περίπτωση ανθρώπου στον «στενό» πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου που έβλεπε τη ΝΔ να έχει πάρει τροχιά για να γράψει «2» στο ποσοστό της. Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε την πρόβλεψή του στο χαρτάκι που κυκλοφόρησε και στο κυβερνητικό επιτελείο. Όμως, ήταν και ο άνθρωπος που είχε πέσει πιο κοντά στα ποσοστά της ΝΔ σε εθνικό επίπεδο πέρυσι τέτοια εποχή. Δεν θα τον έλεγα και «γκουρού», αλλά καλό είναι να τον ακούνε εκεί στο Μαξίμου

Εξελίξεις εντός εβδομάδας

Αν με βάζατε να παίξω ένα στοίχημα, πάντως, θα σας έλεγα ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, όσο δύσκολες και αν είναι, θα ληφθούν σε γρήγορο χρόνο, εντός της εβδομάδας που διανύουμε. Έχει και προγραμματισμένο υπουργικό την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ορόσημο, προκειμένου να δούμε αν ο πρωθυπουργός μπορεί να δρομολογήσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που, βεβαίως, θα πρέπει να αντανακλούν και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες. 

Αλλαγές στο Μαξίμου, αλλά με ποιον;

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις να πάρει σήμερα. Ένα πρώτο και εύκολο συμπέρασμα, πάντως, για όσους γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνητικού σχήματος είναι ότι το υφιστάμενο σχήμα του Μεγάρου Μαξίμου δεν μπορεί να πάει μακριά. Όχι ότι επί εποχής Παπασταύρου-Μπρατάκου τα πράγματα ήταν ρόδινα, αλλά εδώ και καιρό λέγεται και εντός της κυβέρνησης ότι έχουν χαθεί οι ισορροπίες. Πάντως, το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν βρίσκει και εύκολα άνθρωπο να μετακομίσει εντός. Σε έναν έγινε μια διακριτική νύξη, αλλά ο ίδιος προτιμά να βρίσκεται… εντός, εκτός και επί τα αυτά. 

Ο πρόεδρος κι η Φάρλι 

Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είχε ξεκινήσει με μεγάλες προσδοκίες λόγω exit poll. Όταν έφτασε ο πρόεδρος του κομματος, οι κάμερες τον περίμεναν για δηλώσεις, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να βολτάρει με τη Φάρλι μάλλον για την ανάγκη του συμπαθούς τετράποδου. Σε κάθε περίπτωση, μετά το αποτέλεσμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 15% υπήρξε μια κατήφεια που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου Κασσελάκη που θα έλεγε κανείς πως αντικατέστησε την έπαρση των τελευταίων μηνών με μια κάποια σεμνότητα. 

Ο Τσίπρας έπεσε έξω 

Μια δήλωση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ των Δελφών, είχε συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα: ο πρώην Πρωθυπουργός είχε προβλέψει πως αυτές οι ευρωεκλογές μπορεί να μοιάζουν με τις φοιτητικές εκλογές, δηλαδή όλοι να δηλώσουν νικητές. Ωστόσο, αφού κανείς δεν έπιασε το δικό του πήχη, μάλλον όλοι κατσουφιασμένοι βγήκαν από τα γραφεία τους. Κι αυτό ήταν προφανές στο μάτι του μέσου τηλεθεατή. 

Πρωτιά Αυτιά 

Δεν ξέρω πόσοι το περιμένατε, πάντως η πρωτιά του Γιώργου Αυτιά ήταν για πολλούς αναμενόμενη λόγω της μεγάλης διείσδυσης του δημοσιογράφου στο κοινό της ΝΔ. Εγώ πάλι θέλω να σας μεταφέρω τον διχασμό ορισμένων γαλάζιων, αφού ένας εξ αυτών μου έλεγε χθες πως «πάλι καλά που είχαμε τον Αυτιά και φτάσαμε στο 28%», ενώ έτερος σχολίαζε πως «με υποψηφιότητες σαν τον Αυτιά και τον Μπελέρη μας ψήφισε μόνο το 28%». Διαλέγετε και παίρνετε. 

Χωρίς αντίπαλο 

Πάντως χθες ρώτησα κορυφαία πηγή στην κυβέρνηση για το τι σημαίνει το αποτέλεσμα. Μου απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για την επόμενη τριετία, ακριβώς επειδή επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει σοβαρός αντίπαλος για την κυβέρνηση». Δεν τα λέω εγώ, οι ίδιοι τα λένε. 

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές - Κοντά στο 60% η αποχή

Η «πύρρειος νίκη» της ΝΔ άνοιξε το σενάριο ανασχηματισμού

Αν η Αριστερά αποτυγχάνει και στη «χαλαρή ψήφο» τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.