Να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας μετά του «θέλουμε περισσότερα αλλιώς πάμε σε γενικευμένο αποκλεισμό δρόμων» των αγροτών και του «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα» που διαμηνύουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα επιχειρηθεί στις 12 αύριο το μεσημέρι στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή Επιτροπή των μπλόκων.
Βασικό «αντίβαρο» του Πρωθυπουργού στα αγροτικά μπλόκα θα είναι η εμπροσθοβαρής επιστροφή των 82 εκατομμυρίων ευρώ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία κατά πληροφορίες δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει μία επιπλέον στοχευμένη παρέμβαση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με έμφαση στο ενεργειακό κόστος. Πιθανότατα θα αφορά μια πιο γενναία μείωση της τιμής του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως η εν λόγω παρέμβαση δεν θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από άλλες πηγές τις οποίες έχει ήδη εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο.
Από εκεί και πέρα όπως προϊδέασε και ο ίδιος με δήλωσή του στη Realnews της Κυριακής, η ατζέντα θα περιλαμβάνει και «μεσομακροπρόθεσμες λύσεις» σχετικά με τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι πιο ήπια για τον αγροτικό κόσμο. Στο τραπέζι θα πέσουν επίσης πρόσθετα εργαλεία καταπολέμησης των παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς και η επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών.
Η δέσμευση στους αγρότες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, φέρεται έτοιμος να δεσμευτεί απέναντι στην αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων αγροτών για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον το επιτρέψει από Σεπτέμβριο και μετά η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά πάντα όπως έχει τονίσει «με κοινωνική δικαιοσύνη» καθώς υπάρχουν ανάγκες και για άλλες κοινωνικές κατηγορίες και επαγγελματικούς κλάδους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως εκτιμούν πως εάν ο αυριανός διάλογος διεξαχθεί με ειλικρίνεια, ρεαλισμό και μετριοπάθεια, μακριά από «μαξιμαλιστικά» αιτήματα, είναι εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος και να βγει λευκός καπνός, ώστε τα τρακτέρ να αποχωρήσουν από τις εθνικές και περιφερειακές οδούς.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξάλλου έχουν φτάσει για αμφότερες τις πλευρές σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Από τη μία οι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι υλοποίηση των απειλών τους για ένα γενικευμένο οδικό «μπλακ άουτ» θα τους φέρει αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή τους στηρίζει, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε πιο δυναμική αντίδραση της αστυνομίας προκειμένου να μην υπάρξει παρακώλυση της ελεύθερης διέλευσης των πολιτών.
Αγρότες: Οι σκέψεις στο Μαξίμου
Αυτό το ενδεχόμενο όμως θέλει να αποφύγει και η κυβέρνηση. Αφενός γιατί στην πραγματικό δεν επιθυμεί να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τους αγρότες, αφετέρου γιατί αν δεν το πράξει θα δώσει την αίσθηση αδυναμίας επιβολής του νόμου και υποχωρητικότητας που θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο.
Συνεπώς οι συνομιλητές αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο καλύτερος δρόμος είναι ο διάλογος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έχει συνδέσει απολύτως το διάλογο με τους ανοιχτούς δρόμους, δίνοντας το στίγμα ότι η διάθεση καταλλαγής του Μεγάρου Μαξίμου έχει όρια.
Διαβεβαιώνει, δε, σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα όπως το έπραξε και τα τελευταία 4,5 χρόνια με μία σειρά από παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (θα τις αναλύσει ο Πρωθυπουργός με ποσά και σπουδαιότητα), ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ρισκάροντας τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.