Μενού
Πρόταση μομφής
Συζήτηση στην Ολομέλεια πρόταση μομφής | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Αποφασισμένη να μην αφήσει καμία σκιά ως προς τη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και καμία αντιπολιτευτική κατηγορία αναπάντητη προσέρχεται σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, όπου μετά τις 15:00 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναμένεται να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση δυσπιστίας εναντίον της με αιχμή το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ περί «μονταζιέρας» στις ηχητικές καταγραφές της μοιραίας νύχτας.  

Οι οριστικές αποφάσεις επί τεχνικών λεπτομερειών της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα οριστικοποιηθούν σήμερα το πρωί με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τον Καναδά.

Όλα δείχνουν όμως ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την άμεση εκκίνηση της τριήμερης συζήτησης, χωρίς να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παράσχει ο Κανονισμός της Βουλής για έναρξή της κατόπιν διήμερης διακοπής των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Πρόταση δυσπιστίας: Έτοιμη η κυβέρνηση για την εκκίνηση της διαδικασίας

Πρώτον γιατί στο κυβερνητικό επιτελείο επιθυμούν η πολιτική αντιπαράθεση να γίνει θεσμικά στο Κοινοβούλιο έναντι των συγκρούσεων στα τηλεοπτικά πάνελ.

Και δεύτερον γιατί η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χρήση του κορυφαίου κοινοβουλευτικού «όπλου» της πρότασης δυσπιστίας θα γυρίσει εν τέλει μπούμερανγκ στην αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας - όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές - ποιος θέλει να βγουν αντικειμενικά και τεκμηριωμένα όλα στο φως από τη Δικαιοσύνη και ποιοι χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων «εργαλειοποιούν κυνικά» μια εθνική τραγωδία λειτουργώντας ως «συκοφάντες τυμβωρύχοι».

«Όλα θα απαντηθούν στη Βουλή όπου θα συγκρουστούν τα επιχειρήματα, η αλήθεια και τα στοιχεία με τις αβάσιμες κατηγορίες για συγκάλυψη, τα fake news και τις αοριστίες» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Αφενός, όπως το περιέγραφε κυβερνητική πηγή στο Reader γιατί «για εμάς δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης ή απώλειας εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και της Βουλής».

Αφετέρου διότι η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενέχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και λειτουργεί συσπειρωτικά. Αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται κατ’ ουσίαν η δυνατότητα κατάθεσης ανάλογης πρότασης από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης για τους επόμενους 6 μήνες.

Πρόταση δυσπιστίας: Σήκωσε το γάντι το Μέγαρο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη σηκώσει το γάντι και η γραμμή που έχει επιλεγεί είναι αυτή της «σκληρής αντεπίθεσης», ώστε καμία «ανυπόστατη κατηγορία» και «προπαγάνδα»  όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές να μη μείνει αναπάντητη.

Και οι οξείς τόνοι εξάλλου που επέλεξε από την πρώτη στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αντανακλά αυτή ακριβώς την εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει και στη Βουλή στις καταγγελίες περί προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας από συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και σε ρόλο «εμπροσθοφυλακής» τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει εαυτόν ως τον μοναδικό δυνατό αντίπαλο της ΝΔ, ώστε στο δρόμο προς τις εκλογές να επιτύχει το στόχο της καθιέρωσης του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης φυσικά θα βρεθούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας που έχουν δηλώσει ότι θα συνυπογράφουν το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο του κ. Ανδρουλάκη για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 50 υπογραφών.

Πρόταση δυσπιστίας: Η στάση Μητσοτάκη

Επισήμως ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις και την πολιτική μάχη χαρακωμάτων που ξέσπασε από το κυριακάτικο δημοσίευμα. Η αναφορά του, ωστόσο, από το Μόντρεαλ στον διχαστικό πολιτικό διάλογο ως μία από τις απειλές για τη Δημοκρατία, εκλήφθηκε από αρκετούς ως μια έμμεση απάντηση, που καταδεικνύει και τη γραμμή περί επιστροφής στην επικίνδυνη τοξικότητα που θα υιοθετήσει στη Βουλή.

«Συζητήσαμε ακόμη για τις απειλές κατά της δημοκρατίας μας. Για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος σήμερα, μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση. Όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτερο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης για την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θ’ αποτελέσει με βεβαιότητα η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση του Πρωθυπουργού και διενέργεια εκλογών «με διεθνείς παρατηρητές» υπό την αμφισβήτηση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ ως «υπονομευτή του πολιτεύματος» προσάπτοντάς του βάναυση προσβολή της λαϊκής βούλησης και εμφάνιση της Ελλάδας ως τριτοκοσμικής χώρας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», διαμήνυσε, δίνοντας τον τόνο της επιθετικής τακτικής στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Επιχείρημα στη «φαρέτρα» των κυβερνητικών στελεχών θ’ αποτελέσει και η δυσκολία ακόμα και στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη να δικαιολογήσουν την αναφορά του σε διεθνείς παρατηρητές, αντιλαμβανόμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανία Παπαγεωργίου στο OPEN περί «φιλολογικής» συζήτησης και «ακραίων προτάσεων» που στόχο είχαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

«Όταν είμαστε μέλη ομάδων και κοινοτήτων της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι κάτι που συζητάμε φιλολογικά. Το αν η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εφιστήσει την προσοχή των πολιτών και να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις πιο ακραίες προτάσεις, σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο χρονίζει. Επιμένουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις προτάσεις και αυτό το λεξιλόγιο, για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, όπου τι λέει: Είμαστε σε μία χώρα όπου έχουν διαπιστωθεί σκάνδαλα τα οποία θα επηρεάζουν ή δύναται να επηρεάζουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα ή μια εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. Ενώ και ο Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για «βαριά υπερβολή» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής μάχης πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε αυτή την αντιπαράθεση να βάλει φρένο στο κυβερνητικό έργο. Εξ ού και το προγραμματισμένο για αύριο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί κανονικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA