Με το χρόνο πια να μετρά αντίστροφα για την 7η Δεκεμβρίου και μετά την επανέναρξη των ΜΟΕ, η κυβέρνηση αρχίζει να συμπληρώνει πιο εντατικά τα κομμάτια του σύνθετου και κρίσιμου «παζλ» των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σήμερα έχει προγραμματιστεί κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις λεπτομέρειες του πλάνου και των πεδίων που θα τεθούν προς συζήτηση, ώστε η ελληνική πλευρά να είναι απολύτως προετοιμασμένη.
Ο στόχος της Αθήνας είναι σαφής. Να διατηρηθεί το θετικό momentum που καλλιεργήθηκε μετά το Βίλνιους, να προωθηθεί περαιτέρω η θετική ατζέντα και να μπει στο τραπέζι το μεγάλο και μακροχρόνιο «αγκάθι» της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας υπό την προσέγγιση ότι «η αδράνεια δεν είναι επωφελής» αλλά χωρίς αυταπάτες περί μιας άμεσης επίλυσης της διαφοράς μέσω προσφυγής στη Χάγη. Η επιδίωξη είναι να επιτευχθεί βήμα βήμα και πολύ προσεκτικά πρόοδος. Υπό την έννοια ότι αυτή η μείζονα διαφορά έως ότου επιλυθεί δεν θα ξαναφέρει τουλάχιστον τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό και κάθε κρίση θα αποφεύγεται μέσω των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
«Απέχουμε αρκετά από το να έχουμε μία κοινή κατανόηση για τη διαδικασία, τον τρόπο και το περιεχόμενο μίας προσφυγής στη Χάγη. Από την άλλη πλευρά είναι μία ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε και θέματα τα οποία χρονίζουν επί δεκαετίες. Και ενόσω είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατείνουμε το χρόνο ησυχίας και καταλλαγής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι συνθήκη ευημερίας αυτό. Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι η μακροημέρευση, η ευημερία σε ένα πολύ πιο μακρινό μέλλον εξαρτάται από την επίλυση των μεγάλων και ένα από τα μεγάλα είναι αυτό», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ, σκιαγραφώντας τη στρατηγική της Αθήνας.
Δεν μπαίνουν σε συζήτηση ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων
Τόσο ο ίδιος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα και με κατηγορηματικό τρόπο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν τίθενται επουδενί ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο διάλογος όμως επισημαίνουν είναι απαραίτητος για την αποσόβηση μεγάλων κρίσεων με μία χώρα που είμαστε ταγμένοι γεωγραφικά να ζούμε μαζί και το καλό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να συζητηθούν μετά από πολλά χρόνια με πολιτισμένο τρόπο και οι μεγάλες διαφωνίες.
Όπως το περιγράφουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν άλματα. Βλέπει όμως ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας να γίνουν σταδιακά βήματα «καλή τη πίστη, με σύνεση» και αξιολογώντας διαρκώς την ειλικρίνεια της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια. Ουδείς άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει ότι μέσω της επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η ηγεσία Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει εμπράκτως στην Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αποτελεί πλέον παράγοντα έντασης εντός του ΝΑΤΟ και παραμένει (έστω και με μεγάλες αποκλίσεις και δυσκολίες) στο μέτωπο της Δύσης. Εξ ού και έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι η ειλικρινής διάθεση ενός ελληνοτουρκικού restart οφείλει να αποδειχτεί με «συνέπεια και διάρκεια» στα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά έχουν μία ανάγνωση. Η Αθήνα έχει πραγματική βούληση για καλές σχέσεις και στενότερη συνεργασία σε όσα ενώνουν τις δύο χώρες (μεταναστευτικό, πολιτική προστασία, μεταφορές, οικονομία κλπ), δεν εφησυχάζει όμως ποτέ.
«Προφανώς είναι μια άσκηση, αυτή η άσκηση του διαλόγου που έχει δύο πλευρές και χρειάζεται και συνέχεια και συνέπεια και από τις δύο πλευρές. Εμείς μένουμε πιστοί στις θέσεις μας, αταλάντευτα πιστοί στις θέσεις μας, με στόχο να προχωρήσει ο διάλογος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον RealFm, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Εξωτερικών είπε στον ΣΚΑΪ πως: «Θα υποστηρίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με σθένος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποστούμε από αυτά. Αλλά από την άλλη πλευρά είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να βλέπει μπροστά και να βλέπουμε τις επόμενες γενιές και να χτίσουμε ένα μέλλον ευημερίας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.