Μενού
logariamos-reymatos
Λογαριασμός ρεύματος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα να είναι οι πιο επίμονες δοκιμάζοντας πιο έντονα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Ελλήνων, αλλά και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα απασχολούν εξίσου αφού παρότι βαίνουν μειούμενες δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ανεκτά επίπεδα.

Εξ ού και όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το Υπουργείο Ενέργειας έχει επεξεργαστεί και θα ανακοινώσει το επόμενο 7ήμερο μία νέα δέσμη μέτρων περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών «για να μην πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα» και το κράτος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται, συνεχίζοντας τις μειώσεις του χρέους ως προς το ΑΕΠ, για να μην υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές, να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας και στο ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ως επίπτωση μίας πιθανής διάχυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

H πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στα μέτρα θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 1/1/2024 και σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση των σπιτιών τους (σ.σ κλιματιστικά/αντλίες θερμότητας κλπ), με κριτήρια αντίστοιχα εκείνων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης το οποίο καταβάλλεται για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πιθανότατα κριτήριο για τους δικαιούχους θα αποτελεί η κατανάλωση από ένα συγκεκριμένο όριο κιλοβατόρων και πάνω, ενώ προϋπόθεση για τη λήψη του θα είναι η μη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για θέρμανση από άλλες πηγές.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει σχεδιάσει αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Το νέο σχήμα θα δίνει έμφαση όχι μόνο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στα ενεργειακά ευάλωτα, τα οποία θα αποτελέσουν ξεχωριστή υπο-ομάδα, ώστε να τύχουν ενισχυμένης στήριξης για να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες που απαιτεί η μεγαλύτερη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή που διαβιούν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαχωρισμός θα γίνεται βάσει των βαθμοημερών που χρησιμοποιούνται ήδη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ ρόλο θα παίξει επίσης το εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση και ο αριθμός των μελών της οικογένειας.

Eιδικές προβλέψεις για τους παρόχους

Με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια τους καθαρότερους όρους και την αύξηση των επιλογών των καταναλωτών για φθηνότερο ρεύμα, το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου θα εμπεριέχει επίσης ειδικές προβλέψεις για τους παρόχους στη βάση μίας υποχρεωτικής  κοινής κατηγορίας τιμολογίου για όλες τις εταιρίες. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τα «μπλε» - «πράσινα» και «πορτοκαλί» τιμολόγια που ορίζει το σχέδιο της ΡΑΕ. Οι αλλαγές στα τιμολόγια που θα προσφέρουν από τη νέα χρονιά οι προμηθευτές θα περιγράφεται αναλυτικά σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

Όπως είχε προϊδεάσει προ ημερών ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο νέο μοντέλο οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν όποιο τιμολόγιο θέλουν. «Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα, αλλά εκεί που δε θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα», είχε πει χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά fm.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τη διασταύρωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι υπολογίζονται από 25.000 έως και 50.000, ώστε αυτοί να «μαρκαριστούν» και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάχυ». Όσοι δηλαδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και «φεσώνουν» κατά συνείδηση και όσοι έχουν πραγματική αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. Η δέσμη μέτρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βάζει στο μικροσκόπιο και τις ρευματοκλοπές, το κόστος των οποίων εκτιμάται στο 4% του λογαριασμού που πληρώνει ο καταναλωτής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.