Μενού
famellos - kasselakis
Σωκράτης Φάμελλος - Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετήθηκε για την αποχώρηση των μελών της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερα αρνητική για τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την ομαδική αποχώρηση ως «μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» και για το κόμμα και για την κοινωνία και εξήγησε τους λόγους:

«Διότι αδυνατίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αδυνατίζει την Αριστερά απέναντι σε μία κυβέρνηση οδοστρωτήρα. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης συντρίβει τις προοπτικές και τις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα.

«Λάθος η αποχώρηση»

«Θεωρώ ότι η επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη. Το ίδιο είχα πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Και επειδή δεν μπήκαν τα πολιτικά ζητήματα στα κομματικά όργανα και στο Συνέδριο».

Εξήγησε ότι η διαφωνία του έγκειται στο ότι οι αποχωρήσεις αυτές προοικονομούν και υποθέτουν πολιτικές επιλογές και δεν περιμένουν να γίνει το Συνέδριο ώστε να τοποθετηθούν όλες και όλοι πολιτικά: «η διαφωνία εκ μέρους των αποχωρούντων αυτή τη στιγμή εστιάζεται εκ των πραγμάτων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του. Δεν δίνουν όμως, με την αποχώρησή τους, το δικαίωμα σε όλους μας να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν να καταθέσουν και οι ίδιοι στο Συνέδριο και να ψηφίσουμε για πολιτικές θέσεις.

Εδώ και μήνες τονίζω ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν μόνο θέμα ηγεσίας. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα αλλά τα χαρακτηριστικά του κόμματος, το έλλειμμα αξιοπιστίας και η απομάκρυνσή του από την κοινωνία». 

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με λιγότερες δυνάμεις από σήμερα, πρέπει να ανασυγκροτηθεί για να δημιουργήσει γραμμή άμυνας απέναντι στις καταστροφικές για την κοινωνία πολιτικές της κυβέρνησης: «απέναντι στη συντριβή των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματικών μέσω του φορολογικού, μετά την εξαπάτησή τους μάλιστα προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε όλοι και όλες τα δυνατά μας για να καλύψουμε το κενό και να προχωρήσουμε στη συνέχεια φυσικά στο Συνέδριο».

«Να μην υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις»

«Θέλω να μην υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις, όπως δεν ήθελα να πραγματοποιηθούν και αυτές. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και για αυτό είμαι αριστερός», απάντησε σε ερώτημα για την πιθανότητα νέων αποχωρήσεων.

Για την ενότητα, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε πως, όπως έχει πει και στην Πολιτική Γραμματεία αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, αφορά και είναι υπόθεση όλων: «είναι προφανές ότι όταν ζητάς ενότητα, συντροφικότητα, ήθος και απαλλαγή από την τοξικότητα πρέπει να ξεκινάς από “τα πάνω” και παίρνω εγώ πρώτος την ευθύνη ως Πρόεδρος της ΚΟ και κρίνομαι αν το εκπέμπω αυτό. Εγώ προτιμώ στην πολιτική αυτά που μάς ενώνουν ώστε, να κάνουμε πολιτική για να υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας».

Εξέφρασε στη συνέχεια τη διαφωνία του με τα περί «προεδρικών»: «μου έχει κάνει ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση ότι μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη κάποιοι άρχισαν να μιλούν για πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Χωρίς να έχει γίνει το Συνέδριο, χωρίς να έχει συσταθεί ούτε η Επιτροπή Θέσεων. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι δεν υπάρχει μειοψηφία και πλειοψηφία σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού, το πολιτικό σχέδιο είναι προς διαμόρφωση».

Σημείωσε επίσης ότι η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδρίαζε σήμερα και για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, για τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο και για τον προγραμματισμό μίας Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο, η Επιτροπή Θέσεων και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. «Άρα ήταν επιβεβλημένη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας».

«Δεν τίθεται ζήτημα αντιδημοκρατικότητας»

Υπογράμμισε ότι με την αποχώρηση των πρώην συντρόφων δεν δόθηκε περιθώριο στη λειτουργία των οργάνων και στο διάλογο που η Αριστερά έχει πάνω από όλα ως ταυτοτικό στοιχείο και σχολίασε και την «πρόβλεψη” δημοσκοπικής πτώσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προκαταβάλλει το κείμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, των λεγόμενων 6+6: “πώς θα ήταν δυνατόν να πηγαίνει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσκοπικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από εσωκομματικά προβλήματα και ένταση. Είναι προφανές ότι αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σίγουρα με ευθύνη των αποχωρούντων, και με ευθύνη όλων θα πω, δεν βοηθάει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα αντιδημοκρατικότητας καθώς έχουν συγκληθεί και λειτουργούν όλο το προηγούμενο διάστημα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη όλα τα κομματικά όργανα, πολλαπλώς, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σχετικά με την υποχρέωση παράδοσης των εδρών των αποχωρήσαντων βουλευτών ανέφερε πως αυτή προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και ότι το ίδιο είχε επισημάνει και με την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτη Πέρκα. «άρα είναι προφανές ότι και τους σήμερα αποχωρούντες υπάρχει η υποχρέωση παράδοσης της έδρας τους».

Στα περί νοικοκυραίων και νοικοκυροσύνης και εάν ταιριάζουν στην Αριστερά ο Σ.Φάμελλος απάντησε: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ένα Αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που πρέπει να ξαναβρεί το μεταρρυθμιστικό του ρόλο που έχει χάσει από το 2019, τη σύνδεσή του με την επιστήμη και τη διανόηση αλλά και με την κοινωνία, την αγορά και τη νεολαία. Αυτά είναι ελλείμματα όχι σε κάποιο νέο ή σε ένα άλλο διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά σε αυτόν που θέλαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό μπορεί να φαίνεται ίσως συντηρητικό σε κάποιους και όχι ιδιαίτερα επικοινωνιακό αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο ωφέλιμο για τον κόσμο, τους πολίτες.

Πράγματι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την οικογένειά τους, για την προκοπή τους, για τη δουλειά τους πρέπει να βρίσκουν την έκφρασή τους σε ένα αριστερό κόμμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο “μεσαίος χώρος” δεν πρέπει να “ακουμπήσει” στην αριστερά. Αυτοί λέγονται νοικοκυραίοι. Εγώ θέλω να έχω μία “νοικοκυρεμένη” χώρα με δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι μοναδικός αντίπαλος είναι οι πολιτικές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε καμία περίπτωση πρώην σύντροφοι που μέχρι εχθές ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «ο αντίπαλος είναι η ακρίβεια, η φτώχεια και οι ανισότητες που είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Εμείς κάνουμε πολιτική για την ευημερία και την πρόοδο όλων των πολιτών και όχι για τους λίγους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτεύον είναι το “μέτωπο” η άμυνα απέναντι στις καταστροφικές για την κοινωνία πολιτικές. Μία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα για να σταματήσουμε το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Για το αν υπάρχει «πήχης» στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές είπε: «Για ένα κόμμα που θέλει να εκπροσωπεί και να επιλύει τα προβλήματα της κοινωνίας ο πήχης είναι η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να δουλέψουμε ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο για την ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κάνουμε αλλαγές μέσα στο κόμμα, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο Συνέδριο. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι η δυναμική σας σήμερα δεν είναι για κυβέρνηση, αλλά οφείλω να θέτω τον στόχο για να το κατανοεί και η κοινωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA