Μενού
Οπαδική βία
Οπαδική βία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γεωργία Παναγοπούλου
  • Α-
  • Α+

Με την προαναγγελία και νέων συλλήψεων με αιχμή τον καθοδηγητή των αιματηρών επεισοδίων στο Ρέντη την περασμένη Πέμπτη (ο οποίος κατά τον Γ. Οικονόμου έχει υποδειχθεί), έναν ογκώδη φάκελο στη δικαιοσύνη με στοιχεία για 202 συνολικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αθλητικά επεισόδια τα οποία σχετίζονται και με ποινικές υποθέσεις, την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να οι παραβάτες να μπαίνουν φυλακή αντί να τη γλιτώνουν με αναστολές, ένα δίμηνο τελεσίγραφο προς συμμόρφωση για κάμερες - ηλεκτρονικά εισιτήρια και ταυτοπροσωπία στις ΠΑΕ και άδειες κερκίδες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, επιχειρεί η κυβέρνηση να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις  «αγέλες» σκληροπυρηνικών χούλιγκαν που σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο.

Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να κλείσουν κάθε παραθυράκι που αξιοποιούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ωμών πράξεων βίας με πρόσχημα τον αθλητισμό και μέσω της αναβάθμισης της εισαγγελικής έρευνας να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων, ώστε να εκπεμφθεί με απόλυτη καθαρότητα το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω» στη μάχη αντιμετώπισης της λεγόμενης οπαδικής βίας που πλέον έχει ξεφύγει και διαχέεται στην κοινωνία.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, μετά το φάκελο που παρέδωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, μπαίνουν 202 άτομα που έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές για την εμπλοκή τους σε σοβαρά επεισόδια με αθλητικό υπόβαθρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα ονόματά τους συνδέονται και σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου για προστασία μαγαζιών, ξυλοδαρμούς, διακίνηση ναρκωτικών και όπλα.  

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου περίπου 100 εξ αυτών χρήζουν ειδικής προσοχής, καθώς βάσει των δεδομένων των αρμόδιων διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ εμπλέκονται συχνότερα σε επεισόδια και παραβατικά περιστατικά και φέρονται να δίνουν τον τόνο. «Στρατολογούν νεότερα μέλη, πρωταγωνιστούν στα επεισόδια. Και το ποινικό τους παρελθόν και οι παρατηρήσεις πίσω από κάθε όνομα που τα συνοδεύουν αρκούν σε ένα έμπειρο μάτι να καταλάβει ότι με κάποιες περιπτώσεις πρέπει να ασχοληθεί πιο ιδιαίτερα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα των στοιχείων που προσκομίστηκαν στη Γεωργία Αδειλίνη, ενώ συγκεκριμένα για τα επεισόδια έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη όπου έγινε η επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό, σημείωσε πως «υπάρχουν στοιχεία» για να γίνουν κι άλλες συλλήψεις και διαβεβαίωσε ότι «θα φτάσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε στην εξάρθρωση της συμμορίας».

Στοιχεία ακόμα και για 5 εγκληματικές οργανώσεις χούλιγκαν

Ο φάκελος που παρέλαβε η κ. Αδειλίνη συμπληρώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων, επίσημων ανακοινώσεων, δηλώσεων, αναρτήσεων και διαδικτυακών συζητήσεων σε βάθος πολλών ετών (από το 2007 κατά πληροφορίες), τα οποία προσκόμισε ο Γιάννης Βρούτσης, ώστε να αξιολογηθεί αν συνιστούν καθαρή υποκίνηση ή ενθάρρυνση της δράσης οργανωμένων στρατών που παραπέμπουν σε πρακτικές εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μπορεί να οδηγήσουν στη στοιχειοθέτηση περίπου 5 εγκληματικών οργανώσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε στη μάχη, μαζί με τα υπόλοιπα θεσμικά και νομικά και να σπρώξουμε την κατεύθυνση εξιχνίασης αυτής της υπόθεσης και σε μία άλλη πλευρά. Όταν μιλάμε για καθοδηγητές, οικονομικά συμφέροντα, στρατολόγηση, όλα αυτά συγκροτούν εγκληματική οργάνωση», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στην ΕΡΤ.

«Μοντέλο Χρυσής Αυγής» και για τους χούλιγκαν

Στο μεταξύ, οι δύο Υπουργοί έχουν δηλώσει ήδη ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης ώστε αν χρειαστεί οι αρχές να αναζητήσουν και να συλλέξουν περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να απαιτούνται ώστε αν ακολουθηθεί το «μοντέλο Χρυσής Αυγής» στην έρευνα μέσω της ενοποίησης όλων των δικογραφιών.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητα και τη βούλησή της να κλείσει μια και καλή την επί δεκαετίες ανοιχτή πληγή των βιαιοτήτων με το μανδύα των ομάδων και τα επεισόδια που κοστίζουν ζωές. Ήδη άλλωστε δέχεται κριτική γιατί δεν ήταν μέχρι σήμερα τόσο άτεγκτη όσο δείχνει τώρα απέναντι στο φαινόμενο, παρά και την εξαγγελία αυστηρών μέτρων μετά τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, αλλά και για καθυστέρηση του αιτήματος ποινικής αναβάθμισης της έρευνας για την αποκαλούμενη οπαδική βία με την προσκόμιση μεγάλου όγκου στοιχείων στη δικαιοσύνη.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι έχουν ήδη γίνει πολλά από την κυβέρνηση, αλλά επειδή απαιτείται δυναμική προσαρμογή στην πραγματικότητα, αναδείχτηκε η ανάγκη για ακόμα πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Αναφορικά, δε, με τα 202 ονόματα που τώρα κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι η συλλογή στοιχείων και η συσχέτισή τους απαιτεί χρόνο, ενώ δεν αρκεί μόνο η σύλληψη αλλά και μια ολιστική προσέγγιση μέσω τη αυστηροποίησης των ποινών και της προτεραιοποίησης εκδίκασης των υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Αντιθέτως αν χρειαστεί θα εντείνει την προσπάθεια», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε η απόφαση είναι σαφής. Η προσπάθεια αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί, ώστε ο αθλητισμός να αποδοθεί με απόλυτη ασφάλεια στα εκατομμύρια των αγνών φιλάθλων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA