Για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του Συνεδρίου, προκειμένου να λυθούν τόσο οι πρόσφατες όσο και οι παλαιές διαφορές εντός του κόμματος.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την επόμενη ημέρα στο κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι, όχι με μια ενότητα η οποία θα είναι κατ επίκληση και κατ επίφαση. Αυτή η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά πάνω στο ιδεολογικό, στο προγραμματικό και στο πολιτικό ή οργανωτικό πεδίο» σημείωσε αρχικά ο Διονύσης Τεμπονέρας.
«Άρα οι υποχρεώσεις μας είναι να δείξουμε ενωμένοι, με την έννοια ότι αποκτούμε σιγά σιγά μια ιδεολογική ομογενοποίηση. Στο προγραμματικό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή συνισταμένη αυτών που λέμε προς τα έξω. Ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να είναι και κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί αυτό περιμένει κόσμος από εμάς. Αλλά και το οργανωτικό« πρόσθεσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στη συνέχεια.
«Και εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δυισμούς. Θα πρέπει ουσιαστικά το αμέσως επόμενο διάστημα να βρούμε πάση θυσία τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο του κόμματος το καινούργιο, ο νέος πολιτικός φορέας, η νέα αρχή, θα εμπλέκει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια τέτοια πολιτική διαδικασία» κατέληξε.
Βίωσε σοκ ηγεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας πρόσθεσε πως μετά τη διπλή εκλογική ήττα στις διαδικασίες του Μαΐου και του Ιουνίου και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα βίωσε «σοκ ».
Ειδικότερα, είπε στην ΕΡΤ πως «δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου όσο το να ακολουθήσει ένας γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος, όπου θα εμπλακεί όχι μόνο το κόμμα και τα μέλη του, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία στη διαδικασία αυτή. Αυτό θα απαιτήσει λίγους μήνες».
Η σημασία του Συνεδρίου
Ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε πως δεν στέκεται τόσο στους αυτοπροσδιορισμούς της Αριστεράς, στοιχεία στα οποία στάθηκαν μερικά από τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος, αλλά στην παρουσίαση ενός κυβερνητικού σχεδίου το οποίο θα πείσει τους πολίτες.
«Υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού πόλου, όπου πράγματι και η Αριστερά και η ευρύτερη κεντροαριστερά θα μπορούν σε προγραμματικές συγκλίσεις να συνθέσουν, να υπερβούν παλιές αντιθέσεις του παρελθόντος και να μπορέσουν πράγματι να σταθούν ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση σε αυτή τη νέα κατάσταση» είπε.
«Άρα δεν μένω τόσο στους αυτόπροσδιορισμούς, αν είμαστε λίγο ή περισσότερο αριστερά. Μένω περισσότερο στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα μας προσδιορίσει τελικά όχι με βάση το τι νομίζουμε, τι θεωρούμε, αλλά με βάση αυτό που πραγματικά είμαστε, βάσει αυτού που οραματιζόμαστε. Άρα θα κριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αν η πρόταση μας αυτή κυρίως απαντά στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη ανησυχία του όσον αφορά στην επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο, το οποίο μπορεί να λύσει υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν όχι τώρα, αλλά και παλιότερες διαφορές μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση των θέσεων. Χρειάζεται δηλαδή μια προγραμματική σύνθεση των απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε στο κυβερνητικό μας σχέδιο. Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και είναι και ο χρόνος να γίνει».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.