Μενού
themistokleous.jpg
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους. | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Για τις αυξήσεις στις αποδοχές των ιατρών που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ, τη χρηματοδότηση της Υγείας, τις λίστες των χειρουργείων και την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ μίλησε ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

«Κατ’ αρχήν, να πω ότι ο προϋπολογισμός είχε τρία στοιχεία. Είχε σίγουρα την αύξηση στις εφημερίες, αλλά υπήρχε και μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε: «Είναι 897 εκατομμύρια, 1 δις σχεδόν και 481 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία, που αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η υγεία αποτελεί και οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία, αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Από εκεί και πέρα έχουμε τις αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών. Είναι 20% στις εφημερίες. Οι αποδοχές των γιατρών είναι οι μισθοί, τα επιδόματα και οι εφημερίες.
Είχαν μία αύξηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα 10% στους μισθούς των γιατρών και στα επιδόματα.
Μαζί με αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους που θα υπάρξει από 01/01/2024 τώρα έχουμε και στις εφημερίες», σημείωσε στη συνέχεια.

Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε: «Οι εφημερίες ήταν χαμηλά στην αποζημίωσή τους και έχουμε μια βελτίωση που θα είναι γύρω στα 1.500 ευρώ καθαρά τον χρόνο και αυτό εξαρτάται κυρίως από το μισθολογικό κλιμάκιο και τον βαθμό που υπηρετεί κάποιος. Υπάρχουν ακόμη 20 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό που θα αφορούν στοχευμένα επιδόματα και μισθολογικά κίνητρα στις περιοχές της χώρας που υπάρχει πρόβλημα με συγκεκριμένες ειδικότητες και έτσι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο το πως θα στηριχθούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι γιατροί είναι η πρώτη φορά που παίρνουν αυξήσεις εδώ και περίπου 12 - 13 χρόνια».

Θεμιστοκλέους: «Αυξήσαμε τις βάρδιες»

Για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Ήδη από τον Ιούλιο να θυμίσω η πρώτη ενέργεια αυτής της Κυβέρνησης ήταν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η ενίσχυση στις πολύ απομακρυσμένες περιοχές με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο εφαρμόστηκε από αρχές Ιουλίου και έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και μπορείτε να το δείτε και εσείς αν επισκεφτείτε μία από αυτές τις περιοχές».

«Είναι κάτι το οποίο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Αυξήσαμε κατά 2/3 στις περιοχές αυτές τις βάρδιες των ασθενοφόρων και 1.500 διακομιδές που δεν θα γίνονταν ή θα γίνονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έχουνε γίνει. Για αυτό σας λέω, προέχει η καταγραφή του προβλήματος και μετά με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα και επιμονή προχωράμε στη λύση του», πρόσθεσε.

 

«Στις πιο μόνιμες λύσεις που αναφέρεστε, ήδη μέσα στον Ιανουάριο αρχές της χρονιάς θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ΕΚΑΒ για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις δράσεις του, από την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το RRF και για τις αεροδιακομιδές. Ήδη και ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες αλλά και την αναδιοργάνωση πλήρως του ΕΚΑΒ, γιατί είναι ένας οργανισμός που 40 χρόνια δεν είχανε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για τη χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας με 1,5 δις, τόνισε: «Συνολικά ξεπερνούν οι όλες αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις των κτηριακών υποδομών αν βάλουμε και τις δωρεές μέσα, το 1,5 δις και αυτό είναι ένα ποσό που πρώτη φορά δίνεται σε δομές του ΕΣΥ. Είναι από το RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους και από τις δωρεές».

Θεμιστοκλέους: «Εργασίες στα νοσοκομεία»

«Ήδη έχουμε τμήματα νοσοκομείων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί. Αναφέρω την πνευμονολογική κλινική του Παπανικολάου. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία είναι ήδη οι εργολάβοι μέσα στα νοσοκομεία. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί, και γίνονται εργασίες στα νοσοκομεία και όσα είναι λίγο πιο πίσω, γιατί αφορούν μεγαλύτερα έργα, παραδείγματος χάρη το ογκολογικό στο Σωτηρία, θα ξεκινήσει αρχές του 2024», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο υφυπουργός είπε: «Άρα, εμείς έχουμε ένα σχέδιο το οποίο παρακολουθεί πλήρως την κατάσταση, έτσι ώστε να εντοπίζουμε προβλήματα αν θέλετε εν τη γενέσει τους, για να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε. Έχουμε ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, και 86 τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και από κει και πέρα έχουμε και μεγάλα έργα όπως είναι το ογκολογικό στο Σωτηρία, όπως είναι η μονάδα στο Παπανικολάου κι έχουμε μια πλήρη καταγραφή το τι θα γίνει».
 

Για τις λίστες χειρουργείων υπογράμμισε: «Πριν να πάμε στο πρόβλημα, πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Όπως το είπατε για τις λίστες χειρουργείων γίνεται μια συζήτηση στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εφαρμόστηκε το 2017 χωρίς να έχει προβλεφθεί αν θέλετε πώς εκκαθαρίζεται η λίστα, ποιος την παρακολουθεί».
«Αυτό το οποίο γίνεται τους τρεις μήνες αυτούς και έχει επιτευχθεί είναι πλέον να έχουμε μια εικόνα της λίστας, πόσοι πολίτες περιμένουν στη λίστα. Ξέρω θα με ρωτήσετε τον αριθμό, ο αριθμός θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου του 2024, αλλά μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία. Μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία ότι έχουμε διαφορετική αναμονή στην Αττική από ότι έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε.

«Στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε ότι έχουμε μια μεγαλύτερη αναμονή και αν θέλετε αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη πίεση του κορονοϊού στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κορονοϊός να έχει αυξήσει τις λίστες χειρουργείου κατά 25% με 30%», είπε ο υφυπουργός.

Θεμιστοκλέους: «Επεξεργασία των στοιχείων»

«Αυτή τη στιγμή η χώρα θα έχει την πληροφορία, την έχουμε ήδη, την έχουμε μαζέψει από τα νοσοκομεία και γίνεται επεξεργασία των στοιχείων, έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γιατί σε κάθε περιοχή μπορεί να είναι και διαφορετικό στο πως σε αυτές τις λίστες θα μειώσουμε το χρόνο αναμονής, που σημαίνει πρόσβαση των ασθενών. Να κάνω μία σημαντική παρατήρηση πρώτα, ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχουμε λίστα αναμονής σε ογκολογικά περιστατικά και σε πολύ βαριά περιστατικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, η αναμονή είναι κυρίως αυτά τα οποία ονομάζονται τακτικά ψυχρά χειρουργεία, μπορώ να φέρω παραδείγματα για να γίνομαι πιο αντιληπτός.  Μια βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, πρόβλημα στο γόνατο, στο ισχίο. Αυτά τα προβλήματα τα οποία είναι και τα προβλήματα που δημιουργούν τις λίστες αναμονής και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι που καταγράφονται οι αναμονές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA