Στις 3 Ιουνίου του 1964 οι Beatles έχουν μια φωτογράφηση. Προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη συναυλία τους και είναι διαρκώς στο «τρέξιμο». Κάνουν τα πάντα προκειμένου να γίνει σωστά η προώθηση του Tour και να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Και τότε... Καταστροφή! Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ο Ρίγκο Σταρ καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί. Φωνάζουν αμέσως έναν γιατρό ο οποίος συστήνει να μεταφερθεί ο ντράμερ του θρυλικού συγκροτήματος στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
Εκεί, οι γιατροί διαπιστώνουν πως δεν έχει κάτι σοβαρό. Βρίσκουν ένα πρόβλημα στις αμυγδαλές και φαρυγγίτιδα και του συνιστούν ξεκούραση. Και μετά την ανακούφιση, ο προβληματισμός. Η πρώτη συναυλία της περιοδείας θα ήταν μετά από... λίγες ώρες! Τα ενδεχόμενα δυο. Ή στο παρά... ένα θα ακύρωναν την περιοδεία. Ή θα έβρισκαν αντικαταστάτη μέχρι να γίνει καλά ο Ρίγκο Σταρ. Ο παραγωγός του συγκροτήματος Τζορτζ Μάρτιν πρότεινε τον Τζίμι Νίκολ, έναν ντράμερ με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και γνώρισε πως ήξερε όλα τα κομμάτια του συγκροτήματος άρα κέρδιζαν χρόνο που, πλέον, ήταν πολύτιμος.
Ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ δέχθηκαν αμέσως καθώς δεν ήθελαν για κανέναν λόγο να ακυρωθεί η περιοδεία λίγες ώρες πριν την πρώτη συναυλία! Ο Τζορτζ Χάρισον, ωστόσο, αρνήθηκε και απείλησε, μάλιστα, πως «αν δεν έρθει ο Ρίνγκο δεν έρχομαι ούτε εγώ, βρείτε δύο αντικαταστάτες»! Με τον χρόνο να πιέζει, όλοι «έπεσαν» πάνω από τον Χάρισον και τελικά κατάφεραν να του αλλάξουν γνώμη.
Ακολουθεί ένα αγώνας δρόμου. Λίγες ώρες μετά ο Τζίμι Νίκολ βρισκόταν στο Abbey Road Studios και πρόβαρε με τα υπόλοιπα «Σκαθάρια» κάποια από τα κομμάτια. Όταν όλοι κατάλαβαν πως «το έχει» του είπαν να πάει σπίτι του και να ετοιμάσει βαλίτσες. Έτσι και έγινε. Ο Νίκολ επέστρεψε στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο και μετά από λίγες ώρες έδωσε ραντεβου με τους υπόλοιπους στο αεροδρόμιο για να φύγουν για Δανία. Εκεί, στην Κοπεγχάγη, μόλις 27 ώρες μετά, ο Νίκολ έδινε την πρώτη του συναυλία ως «Σκαθάρι». Ο Ρίγκο Σταρ όταν αργότερα ρωτήθηκε πως ένιωσε όταν έμαθε πως ένας άλλος ντράμερ θα έπαιζε στη θέση του είπε μισοσοβαρά, μισοαστεία: «Ήταν πολύ περίεργο. Πήγαν χωρίς εμένα. Ένιωσα ότι δεν με αγαπούσαν πια»!
Μέσα στις επόμενες 11 ημέρες ο Τζίμι Νίκολ έδωσε 8 συναυλίες. Ο «παραπονιάρης» Ρίγκο Σταρ φρόντισε και έγινε γρήγορα καλά και ενσωματώθηκε με το υπόλοιπο συγκρότημα στις 14 Ιουνίου για τη συναυλία του συγκροτήματος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Ήταν 11 ημέρες που ο Νίκολ έζησε σαν «Σκαθάρι». Έπαιζε σε κατάμεστα στάδια, έδινε αυτόγραφα, μιλούσε στον Τύπο, τον κυνηγούσαν τα κορίτσια και έκανε και τα ταξίδια του. Το πρωινό της 14ης Ιουνίου, έφυγε από το ξενοδοχείο που έμεναν τα «Σκαθάρια» χωρίς να πει αντίο σε κανέναν. Όχι επειδή δεν ήθελε αλλά επειδή οι υπόλοιποι... κοιμόντουσαν! Στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον συνόδευσε ο μάνατζερ του συγκροτήματος Μπράιαν Έπσταϊν ο οποίος του έδωσε ένα πόσο που σήμερα αναλογεί σε περίπου 11.000 λίρες και ένα χρυσό ρολόι χειρός Eternamatic με την επιγραφή: «Από τους Beatles και τον Brian Epstein στον Jimmy – με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη». Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Η... καριέρα του με τους Beatles είχε τελειώσει.
Ο Τζίμι Νίκολ δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι σπουδαίο στη μουσική. Έπαιξε σε διάφορες μικρές μπάντες αλλά χωρίς να καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο και έτσι κάποια στιγμή άρχισε να βγάζει τα προς το ζην με ανακαινίσεις σπιτιών. Πολλά χρόνια μετά ο Τζίμι Νίκολ σε συνέντευξή δήλωσε ότι η αντικατάσταση του Ρίνγκο ήταν ο, τι χειρότερο συνέβη στη ζωή του. «Μέχρι τότε ήμουν ευτυχισμένος, βγάζοντας 30 με 40 λίρες την εβδομάδα. Όταν οι τίτλοι έπεσαν, άρχισα να πέφτω κι εγώ». Ο Νίκολ χρεοκόπησε, χώρισε και προσποιήθηκε ακόμα και τον ίδιο του τον θάνατο.
Στους Beatles, πάντως, άφησε το «σημάδι» του και τα υπόλοιπα «Σκαθάρια» μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον Νίκολ. Εκτός από το γεγονός ότι τους βοήθησε, ήταν ο λόγος για τον οποίο έγραψαν και ένα τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στον αριστουργηματικό δίσκο «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, όταν τον ρωτούσαν πώς αισθάνεται ο Νίκολ απαντούσε: «Ιt’s getting better», όλα, δηλαδή, γίνονται όλο και καλύτερα. Τρία χρόνια αργότερα ο ΜακΚάρτνεϊ «θυμήθηκε» αυτή τη φράση και έγραψε το «Getting better», το τέταρτο κομμάτι του άλμπουμ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.