Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σκύρος
    Sat 20.7°C
    Clouds

    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική

    ΣΚΥΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική

    Ανακαλύψτε την ομορφιά του μεγαλύτερου νησιού των Σποράδων

    Για εκείνη μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά, πάντα, όμως, σας περιμένει σαν αληθινή αρχόντισσα για να σας εκπλήξει με τις ομορφιές της. Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ.. Από το λιμάνι της Λιναριάς υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Εύβοια και το λιμάνι της Κύμης, γεγονός που κάνει το νησί έναν από τους εύκολα προσβάσιμους προορισμούς.

    Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή και συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Σοκάκια, σπίτια με γιασεμιά που ξεπροβάλλουν από τις σελίδες μιας άλλης εποχής, γωνιές με θέα στο απέραντο γαλάζιο και στην κορυφή το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου συνθέτουν το σκηνικό του πιο κεντρικού οικισμού της Σκύρου. Κάντε την περατζάδα σας στην πλατεία με το άγαλμα του Βρετανού φιλέλληνα Ρούπερτ Μπρουκ και διασκεδάστε στη Μεγάλη Στράτα, το καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία και καταλήγει στο ύψος του μνημείου Μπρουκ.

    travelgo image

    Όμοροι οικισμοί της Χώρας, που αξίζει να γνωρίσετε, είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα. Στη βόρεια ακτή, νοτιότερα από τη Χώρα, βρίσκονται επίσης οι οικισμοί Ασπούς και Αχίλλι, ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν επίσης οι οικισμοί Τραχύ, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκύρου, και η Ατσίτσα, στις δυτικές ακτές.

    Στο νησί θα συναντήσετε και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Στη Σκύρο υπάρχουν, επίσης, αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα που έχτισε, μαζί με το μοναστήρι, ο Νικηφόρος Φωκάς τον 10ο αιώνα. Ενδιαφέρουσα είναι η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου και πολλές άλλες στα διάφορα μοναστήρια.

    travelgo image

    Το Σκυριανό αλογάκι

    Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα, σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο, και θεωρούνται προστατευόμενο είδος.

    Παραλίες

    Ο Μώλος, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Σκύρου, είναι οργανωμένη και βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μαγαζιά. Οι δυο τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μεγάλη ενιαία, με άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Οι ντόπιοι θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε την Καλαμίτσα, με βότσαλο και στο βυθό αλλά και στην ακτή. Αν προτιμάτε τα γραφικά και τα μη οργανωμένα, απολαύστε τις βουτιές σας στις παραλίες της Ατσίτσας, του Πεύκου και του Αγίου Φωκά.

    travelgo image

     

    Πού να μείνετε: Μια καλή επιλογή στην πόλη της Σκύρου είναι το Hotel Nefeli, με πισίνα και εστιατόριο με βιολογικά πιάτα. Στα Μαγαζιά μπορείτε να μείνετε στο κομψό Ammos Hotel ή στο ξενοδοχείο Περιγιάλι, ενώ στο Μώλο στο Liostasi Houses. Στον κόλπο της Καλαμίτσας θα βρείτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ακρογιάλι, σε απόσταση 40 μόνο μέτρων από το κύμα. Στις Αχερούνες, ο παραδοσιακός ξενώνας Αγνάντεμα προσφέρει στιγμές μοναδικής χαλάρωσης.

    Πού να φάτε: Στις Ιστορίες του Μπάρμπα θα φάτε νόστιμους ψαρομεζέδες συνοδεία τσίπουρου με θέα την παραλία του Μώλου. Το καφενείο Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα στη Χώρα σερβίρει καταπληκτικά μεζεδάκια. Φημισμένη είναι η ψαροταβέρνα του Στέλιου στα Γυρίσματα, όπως και ο Ασημένος στην περιοχή Ασπούς (μη χάσετε τη φρεσκότατη αστακομακαρονάδα). Αν είστε λάτρεις του κρέατος αξίζει η εκδρομή μέχρι την περιοχή Τραχύ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, για να φάτε κατσικάκι στη λαδόκολλα στην ταβέρνα Άγιος Πέτρος.

    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική
    Σκύρος: Ανεξερεύνητη και αυθεντική

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider