Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σπέτσες
    Fri 22°C
    Clouds

    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων

    ΣΠΕΤΣΕΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων

    Από παραδοσιακές βόλτες μέχρι μοναδικά αθλητικά events, αυτό το νησί τα έχει όλα.

    Ρομαντικές βόλτες με άμαξες, πεύκα που κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά, αρχοντικά με ιστορία, μνημεία που μαρτυρούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την ταυτισμένη με την Επανάσταση του ’21 ιστορία, κοσμική ζωή και συναρπαστικές δραστηριότητες που δεν τελειώνουν ποτέ.

    Οι Σπέτσες είχαν πάντα πολλά όπλα για να σε δελεάσουν, αλλά πλέον με τις εξαιρετικές αθλητικές διοργανώσεις τους (το Spetsathlon έρχεται στις 10-12/5) μπορούν να σε πείσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Το «νησί των αρωμάτων», όπως το ονόμασαν οι Ενετοί, ή Πιτυούσα -δηλαδή πευκόφυτη- όπως την αποκαλούσαν κατά την αρχαιότητα, ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στον παραδοσιακό χαρακτήρα του και την κοσμοπολίτικη διάθεσή του. Με μεγάλο ατού την εύκολη πρόσβαση – δύο ώρες με δελφίνι από Πειραιά, 15 λεπτά από το Πορτοχέλι και με ferry boat, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από την Κόστα- οι Σπέτσες είναι πάντα το σταθερό, ιδανικό καταφύγιο όταν θέλεις να κάνεις μια ολιγοήμερη απόδραση με νησιώτικο αέρα.

    travelgo image

     

    Βόλτα στην Ντάπια

    Η Ντάπια, το νέο λιμάνι των Σπετσών, είναι το πρώτο μέρος που θα δεις φτάνοντας στο νησί. Είναι το μέρος όπου βρισκόταν το πυροβολείο, όπως μαρτυρούν τα κανόνια. Εδώ θα κάνεις τις βόλτες σου σε στρωμένα με βότσαλα δρομάκια και θα δεις μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, όπως το σπίτι της Μπουμπουλίνας, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη (Μουσείο Σπετσών) και το αρχοντικό του Σωτήρη Αναργύρου, ευεργέτη των Σπετσών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ενώ το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, εντυπωσιάζει με την εξαίσια αρχιτεκτονική του. Από την Ντάπια μπορείς να ανηφορίσεις μέχρι το Καστέλι, την παλιά πόλη με τα γραφικά εκκλησάκια και την υπέροχη θέα στο νησί. Αν ακολουθήσεις πορεία δυτική, θα περάσεις από την Κουνουπίτσα, την παλιά συνοικία των ψαράδων για να καταλήξεις στην ιστορική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, στην οποία φοιτούσαν κάποτε γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    travelgo image

     

    Ραντεβού στο Παλιό Λιμάνι

    Η παραθαλάσσια διαδρομή από την Ντάπια προς τα ανατολικά, με θέα τη θάλασσα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καραβοκύρηδων, είναι μία από τις ωραιότερες που θα κάνεις στο νησί. Ο δρόμος θα σε βγάλει στο παλιό λιμάνι, το πιο κοσμοπολίτικο σημείο στις Σπέτσες. Με πολλά καλόγουστα μπαρ και εστιατόρια, το παλιό λιμάνι διατηρεί τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής και της γεύσης. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι ταρσανάδες, τα περίφημα καρνάγια, όπου οι καραβομαραγκοί κρατούν ζωντανή μια τέχνη αιώνων κατασκευάζοντας και επισκευάζοντας ξύλινα σκαριά- μια εικόνα που θα σε εντυπωσιάσει. Ο δρόμος συνεχίζει προς το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, περνάει από το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας και καταλήγει στον ιστορικό Φάρο. Στη βόλτα σου θα δεις τα υπαίθρια γλυπτά της Ναταλίας Μελά (εγγονής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά) και απολαύσεις τη θέα του παλιού λιμανιού και της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σου.

    travelgo image

     

    Τι να κάνεις

    Μια ρομαντική βόλτα με άμαξα από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι είναι σταθερή επιλογή στο νησί, όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα.

    Κάνε μια στάση στο μουσείο-σπίτι της Μπουμπουλίνας, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής καπετάνισσας, όπως η χρυσοποίκιλτη πιστόλα και το αφρικανικό ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου του Α΄ της Ρωσίας. Τα βλέμματα κερδίζει το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι φλωρεντιανής τεχνοτροπίας.

    Μια επίσκεψη αξίζει και το Μουσείο των Σπετσών, που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα που καλύπτουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, όπως τα υπέροχα ξύλινα ακρόπρωρα καραβιών.

    Μη φύγεις από το νησί αν δεν δοκιμάσεις τα περίφημα μυρωδάτα αμυγδαλωτά, τα πιο διάσημα γλυκά του νησιού, αλλά και το ψάρι αλά Σπετσιώτα.

    Αν είσαι αθλητικός τύπος και θέλεις να γεμίσεις τη μέρα σου με ωραίες εικόνες, μπορείς να κάνεις το γύρο του νησιού με ποδήλατο ή να περπατήσεις στα μονοπάτια που οδηγούν στην ενδοχώρα. Πανοραμική θέα θα απολαύσεις από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή των Σπετσών.

    Όταν ο καιρός ζεστάνει για τα καλά κι είσαι έτοιμος για τις πρώτες βουτιές της σεζόν, σημείωσε τις «πίσω» παραλίες του νησιού, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά, ή την Αγία Μαρίνα και το Καΐκι αν θέλεις κάτι πιο κοντά στην πόλη.

    travelgo image

     

    Τα events που δεν πρέπει να χάσεις

    Τα μοναδικά αθλητικά events των Σπετσών, στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες, είναι ένας παραπάνω λόγος να επισκεφτείς το νησί.

    Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου το νησί θα πλημμυρίσει από κόσμο χάρη στο μεγαλύτερο αγώνα τριάθλου της Ελλάδας, το Spetsathlon, που θα πραγματοποιηθεί για έβδομη χρονιά. Εκτός από το τρίαθλο με δύο διαδρομές (sprint & endurance) οι προκλήσεις για τους αθλητές είναι πολλές και διαφορετικές, καθώς υπάρχουν κολυμβητικοί αγώνες 1χλμ. & 3χλμ., ένας αγώνας 5χλμ. τρέξιμο αλλά και ο καθιερωμένος ποδηλατικός γύρος του νησιού, συνολικής απόστασης 25 χλμ.

    travelgo image

    Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει και αγώνας τρεξίματος 5χλμ., το 5Κ #charity4sports Run που διοργανώνεται για άτομα όλων των ηλικιών και είναι αγώνας προσφοράς και αλληλεγγύης. Το σύνολο των κερδών του αγώνα θα δοθεί στο Charity4Sports, που υποστηρίζει την προσπάθεια τεσσάρων αθλητών στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς στο Τόκυο.

    Όπως πάντα, έτσι και αυτό το Μάιο, στη διοργάνωση θα δώσουν δυναμικό «παρών» οι κορυφαίοι πρωταθλητές τριάθλου, κολύμβησης και ποδηλασίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μαζί με τους περισσότερους από 1000 αθλητές που θα πάρουν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, θα δημιουργήσουν μία μεγάλη αθλητική γιορτή.

    travelgo image

    Οι εξαιρετικές αθλητικές διοργανώσεις των Σπετσών επεκτείνουν τη σεζόν στο νησί και προσφέρουν την ιδανική αφορμή για αποδράσεις γεμάτες αδρεναλίνη.

    Για τους επόμενους μήνες σημείωσε στην ατζέντα σου το Spetses Classic Yacht Regatta (27-30/6), ένα εντυπωσιακό τετραήμερο event αφιερωμένο στην ιστιοπλοΐα, αλλά και το Spetses Μini Marathon (4-6/10), το κορυφαίο multi-sport event που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, κολύμβησης αλλά και αγώνες για παιδιά.

    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων
    Σπέτσες: Απόδραση στο νησί των αρωμάτων

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider