Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν η ζωή μας πριν την Google; Αν ήθελες να βρεις μια πληροφορία τι έκανες; Έπρεπε να ανοίξεις μια εγκυκλοπαίδεια. Και αν δεν είχες εγκυκλοπαίδεια στο σπίτι; Πήγαινες σε κάποιου φίλου ή συγγενή. Και αν ζούσες σε κάποιο χωριό και κανείς δεν είχε εγκυκλοπαίδεια; Ρωτούσες, φαντάζομαι, κάποιον που υπέθετες πως ήξερε. Και αν δεν ήξερε; Ε, έμενες με την απορία. Τώρα παίρνεις το κινητό στο χέρι, μπαίνεις στην Google και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχεις χιλιάδες απαντήσεις σε αυτό που ρώτησες. Ή καλύτερα έχεις χιλιάδες πηγές για αυτό που ρώτησες. Προφανώς, και δεν είναι όλες σωστές. Προφανώς, και μπορεί να υπάρχουν λάθη ή fake news. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως αν ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά το εργαλείο που λέγεται Google έχεις στο κινητό σου ή τον υπολογιστή σου ότι χρειαστείς. Σαν σήμερα η Google μπήκε στις ζωές μας και τις άλλαξε ριζικά.
Η πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε από ένα γκαράζ
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 1995. Ο νεαρός τότε Λάρι Πέιτζ πήγε σε ένα ανοιχτό σεμινάριο που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εκεί συναντήθηκε με τον Σεργκέι Μπριν ο οποίος είχε μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σοβιετική Ένωση όταν ακόμα ήταν παιδί. Αμφότεροι φοιτητές γεννημένοι το 1973. Οι δυο τους ταίριαξαν αμέσως και άρχισαν να μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αχανή κόσμο του internet. Βασικός τους στόχος να βάλουν μια τάξη στον αδιανόητα τεράστιο όγκο πληροφοριών.
Κατάφεραν και δημιούργησαν μία μηχανή αναζήτησης πολύ ανώτερη από τις υπάρχουσες της εποχής, η οποία χρησιμοποιούσε συνδέσμους μέσα στις ιστοσελίδες για να αξιολογήσει τη βαρύτητα άλλων ιστοσελίδων μέσα στον παγκόσμιο ιστό: ο φημισμένος τους αλγόριθμος PageRank. Το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης ήταν Backrub.
Σταμάτησαν τις σπουδές τους και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Το 1998 έλαβαν την πρώτη τους σημαντική επένδυση, μία επιταγή 100.000 δολαρίων, που τους επέτρεψε να μετακομίσουν στο πρώτο του Γραφείο, ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία απέκτησε νέο όνομα Google από τον αναγραμματισμό της λέξης Googol. Το όνομα Google έχει τη ρίζα του στα μαθηματικά. Το Googol είναι ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 100 μηδενικά. Οι δύο ιδρυτές της εταιρίας επέλεξαν να τροποποιήσουν λίγο αυτό τον όρο και να τον χρησιμοποιήσουν ως όνομα της μηχανής αναζήτησης γιατί αποστολή της ήταν να οργανώσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που υπάρχει στον κόσμο και να τον κάνει διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους.
Στην αρχή, η Google «έτρεχε» μέσ από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (google.stanford.edu), ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 κατοχύρωσε τη δική της διεύθυνση (google.com). Η εταιρεία, ιδρύθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Αρχικά είχε ως βάση της ένα... γκαράζ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας. Ο χώρος αυτός άνηκε στην 30χρονη τότε Σούζαν Βοϊτσίνσκι, μεγαλύτερης αδελφής της μετέπειτα συζύγου του Μπριν, Αν Βοιτσίνσκι. Ο πρώτος υπάλληλος της Google ήταν ο Κρέιγκ Σιλβερστάιν, συμφοιτητής των Πέιτζ και Μπριν, ο οποίος αποχώρησε το 2012 για να εργαστεί σ’ ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό.
Η μηχανή αναζήτησης που κατέκτησε τον κόσμο
Ο αλγόριθμος που δημιούργησαν οι δύο φίλοι ξεχώριζε από οτιδήποτε άλλο. Τα αποτελέσματα του Google ήταν πολύ πιο εύχρηστα και σχετικά. Επιπλέον, η κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης ήταν ότι πιο απλό και εύχρηστο είχε δημιουργηθεί: Ένα κουτί εισαγωγής κειμένου και τα πλήκτρα αναζήτησης και «I’m feeling lucky». Ο σχεδιασμός κέρδισε αμέσως τους χρήστες του internet και γι αυτό το λόγο άλλωστε ακόμα και σήμερα παραμένει σχεδόν ίδιος.
Ένα επίσης ξεχωριστό κομμάτι της μηχανής αναζήτησης που ξεκίνησε από παλιά και είναι ακόμα μέρος της εμπειρίας της Google είναι τα Doodles. Το πρώτο Google Doodle χρησιμοποιήθηκε το 1998 και πλέον εκατοντάδες σχέδια κοσμούν το λογότυπα της εταιρίας κάθε χρόνο, τα οποία δημιουργούνται για να τονίσουν διάφορες ιστορικές στιγμές, ανθρώπους ή σημαντικά τρέχοντα γεγονότα.
Τελικά, αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή μηχανή αναζήτησης μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε έναν κολοσσό που προσφέρει μια αδιανόητη γκάμα υπηρεσιών. Μετρήστε: Gmail, Google Drive, Google Docs, Goolge Plus, Android, YouTube, Adsense, Blogger, Chromebook, Google Earth, Google Maps, Google Translate και πολλά άλλα ακόμα. Στην Google ανήκει το δημοφιλέστερο λειτουργικό για smartphone, το Android, ενώ εδώ και χρόνια η Google φτιάχνει και λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, το Chrome OS.
Εκτός από λογισμικό, έχει δημιουργήσει και δεκάδες hardware λύσεις, όπως smartphone, laptops, έξυπνα ηχεία και πολλά ακόμα. Η δεύτερη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, το YouTube ανήκει και αυτή στην Google! Σήμερα, η Google είναι πολλά περισσότερα από μία μηχανή αναζήτησης. Η μητρική εταιρία δεν λέγεται πλέον Google αλλά Alphabet Inc. Η Google είναι πλέον θυγατρική της Alphabet.
Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω γκουγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στο γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα "to google" έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled). Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 η εταιρεία είχε τζίρο (εκείνη τη χρονιά) 66 δισ. Δολάρια και 57.148 εργαζόμενους!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.