Μενού
google
Google | AP
  • Α-
  • Α+

Η κρίση στην αγορά της τεχνολογίας συνεχίζεται και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ειδικών πως το 2023 θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Google, προχωράει και αυτή σε μαζικές απολύσεις 12 χιλιάδων υπαλλήλων της με στόχο να μειώσει τα λειτουργικά κόστη και να διατηρήσει υψηλά την κερδοφορία της. Ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai, έστειλε ένα σχετικό mail στους υπαλλήλους της εταιρείας και ανέβασε και ένα σχετικό post στο επίσημο blog της πλατφόρμας. 

Όπως αναφέρεται, οι απολύσεις πιάνουν το 6% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας σε όλα τα γραφεία του πλανήτη. Το ποσοστό είναι κοντά σε αυτό που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Microsoft και σαφώς μικρότερο από αυτό της Meta και του Twitter. Ο Pichai σημειώνει πως οι απολύσεις γίνονται σε μια στιγμή που η εταιρεία οφείλει να κοιτάξει το μέλλον της, να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες και τους στόχους της και να βάλει προτεραιότητες, όπως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Είμαι σίγουρος ότι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστια χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, της αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών μας και των επενδύσεών μας στο χώρο του ΑΙ. Για να την εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Η Google έχει κάνει ιδιαίτερες επενδύσεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης από το 2014, όταν και εξαγόρασε την εταιρεία ερευνών DeepMind. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία της Microsoft με την πλατφόρμα ChatGPT, κάποια πράγματα φαίνεται πως πήραν άλλη προτεραιότητα στο εσωτερικό της.

Η πρόσφατη οικονομική έκθεση της Google (που έγινε γνωστή τον Οκτώβριο) ανέφερε έσοδα ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κερδοφορία ύψους 13.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα νούμερα αυτά έχουν διπλή ανάγνωση, αφού από τη μία τα έσοδα αυξήθηκαν, αλλά τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, ο Pichai είχε σημειώσει πως η Google θα μειώσει τον ρυθμό προσλήψεων, αναφέροντας πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται πλέον πιο σκληρά για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Τα προβλήματα της αγοράς είναι μεγάλα

Οι απολύσεις είναι από τα βασικά θέματα στην επικαιρότητα της τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα. Ο… χορός ξεκίνησε με το Twitter και την αλλαγή ιδιοκτησίας, όπου ο Έλον Μασκ θέλησε να κάνει γερό «ξεσκαρτάρισμα» και να μειώσει δραματικά τα κόστη της εταιρείας. Σχεδόν 4.000 υπάλληλοι απολύθηκαν στο πρώτο κύμα, ενώ οι απομακρύνσεις προσωπικού συνεχίστηκαν για αρκετές εβδομάδες, πιάνοντας ακόμη και βαρύνουσας σημασίας τομείς.

Η Meta ήταν η επόμενη εταιρεία που απομάκρυνε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως πάνω από 11 χιλιάδες εργαζόμενοι (σχεδόν το 13% του εργατικού δυναμικού της Meta) θα απομακρυνθούν από την εργασία τους, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων λόγω COVID, αλλά και των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζουν και τα αποτελέσματα.

Από τη μεριά της, η HP αποκάλυψε στα τέλη Νοεμβρίου πως θα απομακρύνει 4-6 χιλιάδες εργαζομένους της και πως θα «παγώσει» παράλληλα και τις προσλήψεις σε όλους τους τομείς. 

Η Amazon μπήκε πρόσφατα στη λίστα, αποκαλύπτοντας πως θα διώξει 18 χιλιάδες υπαλλήλους της από διάφορους τομείς με στόχο να κρατήσει την κερδοφορία στα επίπεδα που θέλουν οι μέτοχοι. Μάλιστα, σε πρόσφατο memo του, ο CEO της εταιρείας σημειώνει πως ενδέχεται οι απολύσεις να συνεχιστούν και μέσα στη διάρκεια του 2023.

Τελευταία μεγάλη εταιρεία που ανακοίνωσε απολύσεις πριν την Google είναι η Microsoft, η οποία αποκάλυψε την Τετάρτη πως θα διώξει πάνω από 10.000 εργαζομένους της, επηρεάζοντας τους τομείς hardware (όπως το HoloLens), αλλά και gaming (σε στούντιο όπως η Bethesda).  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.