Μενού
To phishing ταλαιπωρεί εκατομμύρια κόσμου, αλλά υπάρχουν απλά βήματα για να το αποφύγετε
  • Α-
  • Α+

Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο του σήμερα, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σας κλέψουν τα προσωπικά στοιχεία, είτε αυτά αφορούν δεδομένα όπως το mail και η διεύθυνση, είτε τραπεζικούς λογαριασμούς. Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές είναι το phishing.

Τι είναι το phishing

Phishing ονομάζεται η απόπειρα εξαπάτησης ενός χρήστη, με τον θύτη να υποδύεται μια πραγματική και αξιόπιστη οντότητα και να προσπαθεί να αντλήσει δεδομένα με μία τακτική που θυμίζει το ψάρεμα.

Το phishing εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο της HP το 1987, αλλά τα τελευταία χρόνια το συναντάμε ολοένα και περισσότερο. Υπάρχουν μερικά πολύ απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε τόσο εσείς, όσο και τα προσωπικά σας στοιχεία.

Πώς προσεγγίζουν οι επιτήδειοι;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας των επιτήδειων. Θα έχετε ακούσει σίγουρα περιπτώσεις απάτης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, όπως πχ εμφανίζουν μια περίπτωση τραυματισμού ή και σύλληψης κοντινού οικογενειακού προσώπου για να αποσπάσουν χρήματα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο κομμάτι του διαδικτύου και των ψηφιακών δεδομένων.

Συνήθως οι hackers σας στέλνουν ένα mail που αναφέρει πως υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας (πχ. στο Facebook) και πρέπει να κάνετε κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο για να συνδεθείτε και να δείτε τι συμβαίνει.

Τόσο το mail, όσο και η διεύθυνση που καταλήγετε μοιάζουν πραγματικά και έτσι, αν δεν είστε υποψιασμένοι, καταχωρείτε τα στοιχεία σας και αυτά καταλήγουν στα χέρια τρίτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, απλά παρακολουθούν τον λογαριασμό σας και «χτυπούν» όταν έχουν έτοιμο σχέδιο ή μπορεί και να σας ζητήσουν χρήματα.

Άλλες περιπτώσεις αναφέρουν σε σχετικά mails πως υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή μιας υπηρεσία σας (πχ. μιας πλατφόρμας ροής περιεχομένου όπως το Netflix) ή και πως απαιτούνται κάποια επιπρόσθετα προσωπικά στοιχεία. 

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Υπάρχουν πολύ απλές συμβουλές που χρειάζεται να μελετήσετε προσεκτικά για να αποφύγετε δυσάρεστα περιστατικά.

Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα ενός mail

Οι hackers μπορεί να φτιάξουν κανονικό mail που να νομίζετε ότι έρχεται από μια τράπεζα ή μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιούν λογαριασμό email που να μοιάζει επίσημος. Μελετήστε κάθε γράμμα στη διεύθυνσή του και εκεί ίσως βρείτε την απάντηση.

Οι hackers αξιοποιούν κάθε λεπτομέρεια, αλλά πχ αν σας έρθει ένα ύποπτο mail που δείχνει να είναι από το facebook, μπορεί ο αποστολέας να έχει λογαριασμό που καταλήγει σε faceboog.com. Αυτό το ένα γράμμα, μαρτυρά ότι πρόκειται για απατεώνα.

Προσέξτε, δε, αν λάβετε mail που φαίνεται να έρχεται από υπηρεσία που δεν χρησιμοποιείτε καν, να το σβήσετε άμεσα.

Αποφύγετε ιστοσελίδες που δεν είναι έμπιστες

Μην δίνετε τα στοιχεία σας σε όποια σελίδα βρείτε μπροστά σας και κυρίως, μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού. Είναι πολύ μεγάλη η μερίδα του κοινού που κάνει αυτό το πράγμα για να μην θυμάται πολλούς και διαφορετικούς κωδικούς, αλλά αυτόματα αν σας κλέψουν έναν λογαριασμό, έχουν τα «κλειδιά» για όλη την ψηφιακή σας παρουσία.

Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας σε υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προσωπικά και τραπεζικά σας δεδομένα

Αν φοβάστε ότι δεν θα θυμόσαστε κάποιους κωδικούς, αγοράστε μια συνδρομητική υπηρεσία που διαχειρίζεται πολλαπλούς κωδικούς (πχ. το Dashlane) και αξιοποιεί σύνθετα συνθηματικά για να είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι αστείο μπροστά στη ζημιά που θα αποτρέψετε την κακιά στιγμή.

Χρησιμοποιήστε μηχανισμούς πολλαπλών επιπέδων ασφαλείας

Οι περισσότερες σύγχρονες πλατφόρμες χρησιμοποιούν το λεγόμενο «two-factor authentication», όπου μόλις δουν μία νέα συσκευή να συνδέεται στον λογαριασμό σας ζητούν έναν έξτρα κωδικό που είτε αποστέλλεται στο κινητό ή το mail σας, είτε παράγεται από κάποια σχετική εφαρμογή (πχ. Google Authenticator).

Για να ορίσετε τη χρήση ενός authenticator σε διάφορα προγράμματα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες της εκάστοτε υπηρεσίας/ιστοσελίδας. 

Προστατέψτε τις συσκευές σας

Προσπαθήστε να ενημερώνετε όσο πιο συχνά γίνεται τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και το λογισμικό του τηλεφώνου σας ή του υπολογιστή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να είστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Στην περίπτωση υπολογιστή, μην διστάσετε να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα προστασίας, όπως antivirus.

Τα σύγχρονα τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν και φίλτρα για την προστασία κατά τη διάρκεια πλοήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και στα της διαχείρισης λογαριασμών και κωδικών ασφαλείας.

Τέλος, μην διστάζετε να επικοινωνείτε με τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε.

Στην πλειοψηφία τους παρέχονται δωρεάν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορούν να σας ενημερώσουν αν ένα mail ή SMS που έχετε λάβει είναι πραγματικό ή από πίσω κρύβεται κάποια απάτη.

Καλή και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.