Μενού
Το σχέδιο της BrainBridge για το ρομπότ-χειρουργό
Το σχέδιο της BrainBridge για το ρομπότ-χειρουργό | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ένα τρομακτικό βίντεο που αναπαριστά μία προσομοίωση μεταμόσχευσης κεφαλιού κάνει πάταγο στα social media. Δείχνει δύο αυτόνομα χειρουργικά ρομπότ που εκτελούν ταυτόχρονες επεμβάσεις σε δύο ασθενείς.

Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία του Χόλιγουντ, αλλά αποτελεί ένα πραγματικό concept της startup νευροεπιστήμης και βιοϊατρικής μηχανικής BrainBridge, στις ΗΠΑ, για την ανάπτυξη του πρώτου συστήματος μεταμόσχευσης κεφαλιού στον κόσμο, όπως γράφει το NDTV.

Η εταιρεία ανέπτυσσε το μηχάνημα μακριά από τη δημοσιότητα, αλλά τώρα θέλει ο κόσμος να καταλάβει τις φιλοδοξίες της. Η BrainBridge στοχεύει να προσφέρει νέα ελπίδα σε ασθενείς που υποφέρουν από ανίατες παθήσεις, όπως καρκίνος τελικού σταδίου, παράλυση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Το ρομπότ - χειρουργός

Η λογική πίσω από την ιδέα της μεταμόσχευσης κεφαλιού είναι απλή. Εάν το σώμα δεν μπορεί να γιατρευτεί, και οι δομές του κεφαλιού είναι υγιείς, οι πιθανότητες να ζήσει κανείς είναι περισσότερες αν απλά αλλάξει σώμα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση του κεφαλιού ενός ασθενούς σε ένα υγιές, εγκεφαλικά νεκρό σώμα δότη, με στόχο τη διατήρηση της συνείδησης, των αναμνήσεων και των γνωστικών ικανοτήτων.

Το βίντεο έχει σοκάρει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι είπαν ότι η εταιρεία προσπαθεί να «αντικαταστήσει» τον ίδιο τον Θεό, ενώ άλλοι διερωτώνται για το ποιους θα ωφελήσει αυτή η τεχνολογία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο να χρησιμοποιείται δεοντολογικά»,  «Δεν γίνεται να ανταγωνιστείς τον δημιουργό σου, σχολίασαν κάποιοι».

Άλλοι πάλι έγραψαν: «Αυτό πιθανότατα θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους πλούσιους», 

Αν και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σχετικά με το έργο από την επιστημονική κοινότητα, η BrainBridge δεν είναι η πρώτη εταιρεία που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα. Neurable, Emotiv, Kernel και NextMind είναι τα λίγα άλλα ονόματα στον χώρο διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

Αν πάντως έχει να ας διδάξει κάτι η ιστορία, είναι πως το τεχνολογικό μας επίπεδο δεν είναι έτοιμο για τέτοιες παρεμβάσεις. Στις αρχές Μαΐου, ένα νευρο-ενισχυτικό μικροτσίπ που εγκατέστησε η εταιρία του Έλον Μασκ, Neuralink, στον πρώτο της «ασθενή», άρχισε να δυσλειτουργεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.