Μενού
wifi
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Χρησιμοποιούμε το Wi-Fi τόσο συχνά, που οι φορές που δεν έχουμε τη δυνατότητα χρήσης του, είναι σαν «προνομιακές» καταστάσεις, ψηφιακού detox. 

Ένα ασύρματο δίκτυο, το οποίο ονομαζόταν ALOHAnet, δημιουργήθηκε το 1971. Ήταν ένα δίκτυο που συνέδεε τα νησιά της πολιτείας της Χαβάης, σε μια «πρωτόγονη» εκδοχή της τεχνολογίας Ethernet που γνωρίζουμε σήμερα. Το 1991 όμως συνέβη μια αναβάθμιση.

Η εταιρεία NCR, που ασχολούνταν κυρίως με εφαρμογές ταμειακών μηχανών, δημιούργησε ένα δίκτυο που χρησίμευε στη σύνδεση ταμειακών μηχανών. Ονομαζόταν WaveLAN. Αμέσως έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που οδήγησε το Ινστιτούτο Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων να δημιουργήσει το πρωτόκολλο ασύρματο τοπικών δικτύων 802.11, βασισμένο στη λειτουργία του WaveLan.

Το 1999, δημιουργήθηκε η Wi-Fi Alliance, μια ένωση για την εμπορική χρήση και ανάπτυξη του ακρωνύμου Wi-Fi. Και έκτοτε, όλα έγιναν ιστορία. 

Ναι, άλλα τι σημαίνει Wi-Fi;

To έχουμε στα κινητά μας, στους υπολογιστές μας, ακόμα και στις τηλεοράσεις μας. Για αρκετούς από εμάς, το ακρώνυμο αυτό είναι στην ίδια λογική με το Hi-Fi (High Fidelity), που σημαίνει «ήχος υψηλής πιστότητας.

Άρα δηλαδή, σημαίνει «Wireless Fidelity», δηλαδή «ασύρματη πιστότητα»; Μήπως αυτό δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο; Επίσης, τείνουμε να θεωρούμε το Wi-Fi συνώνυμο του Internet. Ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι όντως ακρώνυμο;

Κι όμως όχι. Πρόκειται για ένα πρότυπο σύνδεσης ασύρματων δικτύων, δηλαδή ένα εξελιγμένο ψηφιακό ραδιόφωνο, που χρησιμοποιεί συχνότητες από δύο ως και πέντε gigahertz, περίπου όσες δηλαδή χρησιμοποιεί και ένας φούρνος μικροκυμάτων. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φιλ Μπελαντζέρ, μέλος της WiFi Alliance (WECA, σήμερα), Wi-Fi «δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεν είναι ακρώνυμο, δεν έχει κάποιο νόημα». Στην πραγματικότητα, το Wi-Fi ήταν ένας πιο «εμπορικός» τρόπος για να περιγραφεί το πρωτόκολλο «IEEE 802.11b Direct Sequence», που επινόησε η εταιρεία μάρκετινγκ Interbrand. 

Το 2005, μέσα από μια λίστα από 10 προσδιορισμούς, η Interbrand και η WECA κατέληξαν στο Wi-Fi, και το χρησιμοποίησαν στο slogan «The Standard for Wireless Fidelity».

Σύμφωνα πάντα με τον Μπελαντζέρ, κανένας δεν εκτίμησε σωστά την υιοθέτηση του εν λόγω λεκτικού σχήματος, πως οι περισσότεροι καταναλωτές θα το αντιμετώπιζαν ως ακρώνυμο και θα προσπαθούσαν να το μεταφράσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.