Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος  αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές που γίνονται για φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το οποίο θα χορηγείται από το στόμα:

«Σε πρόσφατο συνέδριο χημείας ανακοινώθηκε ότι η Pfizer, παράγει ένα φάρμακο το οποίο έχει αντιική δράση και το οποίο θα μπει σε κλινικές δοκιμές. Αυτό, το οποίο θα συμβεί, όπως και στο AIDS, όπως και στη γρίπη, είναι ότι θα αναπτυχθούν φάρμακα αντιικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ, γιατί θα δίνονται σε άτομα που έχουν νοσήσει, είναι στο σπίτι και δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Παράλληλα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αναπτυχθούν και ειδικά θεραπευτικά αντιικά φάρμακα για να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης».

«Το remdesivir το οποίο χρησιμοποιούμε κατά του κορονοϊού σήμερα και στην Ελλάδα, είναι ένα φάρμακο δανεικό από άλλους ιούς, που έχει μία μέτρια αποτελεσματικότητα, χορηγείται ενδοφλεβίως και έχει ένδειξη σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθούν αντιικά φάρμακα όπως έχουμε για τη γρίπη που να μπορούν να χορηγηθούν μόλις διαγνωσθεί κάποιος ότι έχει κορονοϊό, να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης», προσέθεσε ο κ. Δημόπουλος

Όπως είπε όλες οι εταιρίες είναι στη διαδικασία παραγωγής τέτοιων αντιικών φαρμάκων, τα οποία θα μπουν στη διαδικασία των μελετών τριών φάσεων και δεν είναι κάτι το οποίο περιμένουμε στο επόμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά τα self tests, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι «σε όλα τα κράτη του κόσμου για να μπορέσει να ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων. Επομένως χρειαζόμαστε εξετάσεις, οι οποίες να γίνονται εύκολα, να μην απαιτούν ειδική υλικοτεχνική υποδομή και να έχουμε ένα όσο γίνεται αξιόπιστο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».

«Εμείς θέλουμε να ξεκινήσει επειγόντως η λειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι επείγον να πραγματοποιηθούν οι κλινικές ασκήσεις στα εργαστήρια. Υπάρχουν ειδικά μαθήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν δια ζώσης κι αυτά είναι: εργαστήρια, εκπαιδευτικές εκδρομές, γυμναστικές ασκήσεις, κλινικές. Κάθε πανεπιστήμιο έχει ορισμένα τέτοια μαθήματα σε τμήματα και σχολές, τα οποία νομίζω ότι θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο. Σ’ αυτή την περίπτωση τα self test είναι ιδιαίτερα χρήσιμα», συμπλήρωσε.

 Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι μαθητές για να επιστρέψουν στα σχολεία, ο κ. Δημόπουλος απάντησε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται και θα εντατικοποιηθεί είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του γενικού πληθυσμού μέχρι το Φθινόπωρο. Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται στο δείκτη θετικότητας και ότι όταν αυτό το ποσοστό πέσει προς το 3% τότε σημαίνει πως πάμε προς έλεγχο της πανδημίας.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA