Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων της Johnson & Johnson, έπειτα από τις αναφορές για περιστατικά θρομβοεμβολών που ακολούθησαν τη χρήση του σκευάσματος.
Πιο συγκεκριμένα, περιμένουν να εκδοθεί το πόρισμα του FDA, καθώς και κάποια ενημέρωση για ενδεχόμενη κοινή στάση, που θα τηρήσει η ΕΕ, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Σημειώνεται πως η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη, καθώς εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε πρόσωπα που είχαν εμβολιαστεί.
Αμφίβολη η έναρξη του εμβολιασμού με J&J
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμφίβολη κρίνεται, σε αυτό το πλαίσιο, η έναρξη των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό με Johnson & Johnson την προσεχή Δευτέρα, 19 Απριλίου, καθώς η πρόθεση των ειδικών είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα, αλλά, εφόσον ξεκινήσει ο εμβολιασμός, να μην σταματήσει.
Για την ώρα, συνίσταται ψυχραιμία, ενώ η παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από τη χώρα μας θα γίνει κανονικά σήμερα.
Τζανάκης: Πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι με ΑstraZeneca
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε πως οι θρομβοεμβολές με J&J «είναι ακόμα πιο σπάνιο φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca» - και αυτό αν όντως αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο.
«Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες», όπως ανέφερε, ενώ «πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο».
«Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κορονοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής, μάλιστα, έκανε λόγος για «ψυχαναγκασμό» και «αυθυποβολή»:
«Ένα περιστατικό θρόμβωσης θα σε οδηγήσει στο νοσοκομείο. Να μην φοβούνται οι πολίτες με έναν πονοκέφαλο. Τίποτα στην ιατρική δεν είναι ακίνδυνο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να αποφασίζει να κάνει το εμβόλιο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.