Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα μισά περίπου της λίστας με τα ποσοστά των εμβολιασμών στην ομάδα των υγειονομικών βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρώτο «όχι» από το ΣτΕ στο αίτημα των υγειονομικών για άρση του μέτρου

Μεταξύ των 17 χωρών που παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στο ECDC, με ποσοστό 83,9% των υγειονομικών να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (80% για τους πλήρους εμβολιασμένους), η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία και προηγείται της Εσθονίας (83,2%), του Λουξεμβούργου (82,5%), του Βελγίου (80,4%), της Σλοβενίας (71,5%), της Λετονίας (69%), της Δανίας (68,7%), της Κροατίας (68,5%) και της Βουλγαρίας, η οποία εμφανίζει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό (23,5%). 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών σημειώνονται στην Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα όπου καταγράφεται πλήρης κάλυψη (100%), ενώ ακολουθούν η Τσεχία (95,7%), η Ισπανία (94,9%) και η Ρουμανία (92,4%). H Αυστρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λίχτενσταϊν, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία δεν αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται αύξηση των εμβολιασμών στα νοσοκομεία - με 8.400 εργαζόμενους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου εντός του τελευταίου δεκαημέρου. Βάσει των στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ποσοστό των ανοσοποιημένων υγειονομικών στη χώρα μας αγγίζει το 90%, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απέκτησαν φυσική ανοσία μέσω της νόσησης.

Η υποχρεωτικότητα στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό έδαφος το δρόμο της υποχρεωτικότητας έχει ακολουθήσει η Ιταλία η οποία, με νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, με όσους αρνούνται να κινδυνεύουν να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά. Δύο μήνες μετά την Ιταλία, με προεδρικό διάγγελμα ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όσους εργάζονται στον υγειονομικό τομέα της Γαλλίας. Το παράδειγμα της Ιταλίας ακολούθησε και η Μεγάλη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει στα μέσα Ιουνίου ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όσους εργάζονται στους οίκους ευγηρίας περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές. 

Αίτηση ακύρωσης και κινητοποιήσεις 

Παρότι τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και καλεί όλους τους εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους, η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας προσδιορίστηκε για την Ολομέλεια στις 8 Οκτωβρίου 2021 και τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και η εκδίκαση της αναστολής του μέτρου.

Αντιδρώντας στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, και ενώ το τελεσίγραφο της κυβέρνησης εκπνέει, η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει, από σήμερα Δευτέρα (30/08) και κάθε μέρα, κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων στις Διοικήσεις, συγκεντρώσεων καθώς και  συνέχιση απεργίας – αποχής και όποια άλλη δράση αποφασίσουν οι Διοικήσεις των Σωματείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA