Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου της Σεούλ της Νότιας Κορέας, του Ινστιτούτου Τοξικολογίας της Νότιας Κορέας και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο science.org, τεκμηριώνει τη δραστική μείωση μετάδοσης του κορονοϊού στα ΜΜΜ χάρη στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την έρευνα προκύπτει συνεπώς ότι η πιθανότητα μόλυνσης στις αστικές συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, εφόσον οι επιβάτες χρησιμοποιούν μάσκα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει τα ίδια αποτελέσματα με την τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων όσον αφορά στην πρόληψη του κορονοϊού. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τις ώρες αιχμής μειώνει το ποσοστό μετάδοσης κατά 93,5%, ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας, κατά 98,1%.

Στη Σεούλ, όπου και εστίασε η μελέτη, το 65% των κατοίκων μετακινείται με αστικό σιδηρόδρομο και λεωφορεία, ποσοστό που την φέρνει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις χρήσεις ΜΜΜ. Μετά την καραντίνα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ, όπως και στη χώρα μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των επιβατών σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της κίνησης στα ΜΜΜ και τα συνέκριναν με πραγματικά δεδομένα νέων μολύνσεων. Μελέτησαν επίσης τη μείωση της εκπνοής σταγονιδίων στο χώρο χάρη στη μάσκα, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδεχόμενο μη ορθής χρήσης της μάσκας. Και διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης όσο και η κοινωνική απόσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για να συμπεράνουν τις ακριβείς δραστηριότητες των ατόμων πριν μολυνθούν. Πραγματοποίησαν επίσης αναλύσεις για δύο ομάδες, τα άτομα που δεν τηρούσαν τα μέτρα και άτομα που τηρούσαν τα μέτρα. Έλαβαν δε υπόψη τους τις διαφορές που προκύπτουν ανάλογα με την κίνηση στα ΜΜΜ και το χρόνο της μετακίνησης με αυτά. Από την προσομοίωση προέκυψε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Συχνά οι επιβάτες κινούνται σε ομάδες "γνωστών αγνώστων", δηλαδή μετακινούνται τις ίδιες ώρες με λίγο πολύ το ίδιο γκρουπ συνεπιβατών.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η πιθανότητα μόλυνσης στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τέλος, η μελέτη συνέκρινε τη μείωση της μετάδοσης στα ΜΜΜ με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης: 

  •  Με την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 39,8%.
  •  Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς τήρηση αποστάσεων, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 95,8%, ακόμη και όταν υπάρχει συμφόρηση στα ΜΜΜ.
  •  Mε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 96,6% και ακόμη περισσότερο εάν τηρούνται αποστάσεις και στα ΜΜΜ. Όμως το τελευταίο δεν έχει σημαντική επίδραση.

Στις ώρες αιχμής, ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν στον ιό μειώθηκε κατά 64,4% με την τήρηση αποστάσεων χωρίς μάσκα, κατά 93,5% με την υποχρεωτική χρήση μάσκας χωρίς αποστάσεις και κατά 98,1% με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.   Οι ερευνητές επομένως συμπεραίνουν ότι η χρήση μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες μειώνει δραστικά την έκθεση στον ιό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA