Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα πέντε ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση των δύο ύποπτων κρουσμάτων στην Κρήτη. Όπως ανέφερε η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, από το σύνολό τους, τα τέσσερα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική και στη Γαλλία, ενώ το ένα είναι εγχώριο και αποτελεί στενή επαφή κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού. Και οι πέντε ασθενείς είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με πολύ ήπια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κανείς και οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό φορτίο κατά τη διάγνωση της νόσου.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη έχουν αλλάξει την πορεία του κορονοϊού, από το Αλφα, στο Δέλτα και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με το Ομικρον. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Το στέλεχος Δέλτα είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και είναι πλέον σα να αντιμετωπίζουμε έναν νέο ιό. Υπάρχει σκεπτικισμός στην κοινότητα για τα εμβόλια, οπότε σε συνδυασμό με το στέλεχος Δέλτα, ίσως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, η εκτεταμένη ανοσία που προκύπτει από τη φυσική ανοσία αλλά και από τον εμβολιασμό, ίσως οδηγήσουν τον ιό σε μία καλύτερη προσαρμογή. Αυτό φαίνεται ότι μάλλον συνέβη με την Όμικρον, η οποία κατά την άποψη πολλών λοιμωξιολόγων και εξελικτικών ιολόγων ίσως θα είναι το σημείο καμπής της πανδημίας. Τόνισε, όμως, ότι στη Βιολογία, σε αντίθεση με τη Φυσική, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. 

«Δεν ξέρουμε σε τι θα εξελιχθεί ο κορονοϊός, σίγουρα όμως, ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία θα αλλάξουν την εξελικτική του πορεία. Δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί σε κάτι που θα θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, σε κάτι χειρότερο, ή σε κάτι παντελώς άγνωστο και απροσδιόριστο», ανέφερε ο κ. Θάνος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA