Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη (12/10) η πλατφόρμα δήλωσης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων γιατρών 10 παθολογικών ειδικοτήτων, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικών γιατρών για να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού. Ετσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν προσωπικό γιατρό, ανάμεσα σε ειδικότητες που έχουν  βασική εκπαίδευση στην Παθολογία, όπως είναι οι αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι- ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Διαβάστε ακόμη: Ψυχικά πάσχοντες: Αλλάζει ο τρόπος νοσηλείας

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι γιατροί όλων των παραπάνω ειδικοτήτων, που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Προηγουμένως θα πρέπει να συνάψουν υποχρεωτικά συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εάν έχουν παλαιότερη σύμβαση ως «γιατροί ειδικότητας» θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό, με τους νέους όρους, προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και αμοιβές που προβλέπει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Οι γιατροί ειδικοτήτων που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να έχουν εγγεγραμμένο πληθυσμό, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη σύμβαση και μισθοδοτούνται από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.  Σε περίπτωση που έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αυτή θα παύσει να ισχύει από τη στιγμή της υπογραφής της νέας συμφωνίας με τον Οργανισμό. Στις υποχρεώσεις των ειδικών γιατρών εντάσσεται η συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας του πολίτη, η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και η παραπομπή σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο, εάν το απαιτεί η κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Όπως ισχύει και για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, οι ειδικοί γιατροί θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του κράτους και αποδέχονται την ευθύνη να πραγματοποιούν εφημερίες σε δημόσιες δομές υγείας, όπως Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, εάν υπάρχει ανάγκη και κληθούν από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν και αναφορικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών αλλά και με το ωράριο εργασίας.

Αμφίβολο το αποτέλεσμα

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 ειδικότητες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, καθώς η συμμετοχή των γιατρών των ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, δεν ήταν επαρκής για να καλύψει τον πληθυσμό, κυρίως σε αστικές περιοχές, όπως η Αττική. «Ήδη μπήκαν στο σύστημα οι 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan b, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά, ούτε να πάμε και στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 60-80%», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή επειδή είναι αρχή, υπάρχουν κενά ραντεβού. Όταν θα υπάρχει αργή εξυπηρέτηση, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να αλλάξει γιατρό, κάτι που είναι και η καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος. Αν το σύστημα "μπουκώσει" είναι δική μας δουλειά να το επιλύσουμε. Αλλά αυτό, αν έρθει, θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν και αυτή η κίνηση δεν αποδώσει, ένα από τα επόμενα πλάνα της Αριστοτέλους είναι να ενταχθούν όλοι οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα και να τους δηλώνει όποιος πολίτης το επιθυμεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.